dawna chciałam zrobić galaretkę z retsiny. Jest ona moim ulubionym białym winem, ze względu na specyficzną żywiczną nutę. Sama galaretka wydawała mi się jednak zbyt nudna, więc postanowiłam wkomponować ją w kilku warstwowy deser, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy :) Składniki: 6 -7 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki białych nasion chia 1 mały grejpfrut sweetie 250 ml mleka kokosowego(...)łyżka miodu 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego kawałek świeżego imbiru (około 2 cm) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 150 ml greckiego wina retsina 50 ml wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny Wykonanie: Nasiona chia zalewamy dzień wcześniej mlekiem kokosowym z cukrem pudrem (ja osobiście wolę nie dosładzać) od czasu do czasu mieszamy, aż napęcznieją. Przekładamy
Quinoa Raz!lada odwagi. Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda(...)Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki. Mieszamy z pokrojoną natką pietruszki i wkładamy do foremki w kształcie pierścienia. Możemy trochę zapiec w piekarniku, ale nie za długo. Wino
Kryzysowa Książka Kucharskaporcję) dowolne wino musujące (1/2 kieliszka) sorbet truskawkowy (1/2 kieliszka) Wykonanie: Do kieliszka nakładamy sorbet truskawkowy i zalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy
Kuchnia MagdaLenyoprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu tagliatelle 100 g łososia wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pęczki pietruszki 100 g czarnych oliwek garść orzechów włoskich 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 5 łyżek śmietany 30% sól, pieprz 2 łyżki oliwy odrobina oleju Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze
Kuchnia MagdaLenykostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już z wina i pomidorów jest odpowiedni smak) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu ostrego sól, pieprz Wykonanie: Mięso z jelenia zalewamy winem i wstawiamy na noc do lodówki (ja dałam(...)solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego
Mama z miastamięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę(...)półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku. Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc
Taste TherapyZimowe wieczory sprzyjają temu, że chętniej sięgamy po grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy . P rodukowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych
Bernika - moj kulinarny pamietnikosób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty(...)maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet
To co kochamNareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy(...)ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato • truskawki • borówki amerykańskie • cytryna Wykonanie: • Do szklanego naczynia włożyć pokrojone truskawki, borówki amerykańskie i plastry cytryny. • Zalać białym winem i wstawić na kilka godzin do lodówki
To co kochammleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem(...)mikrofalówki na 30 sekund, przemieszać i dodać do wina. Mieszać, aż nie będzie grudek żelatyny. Wystudzić. • Umyte truskawki położyć na serniku. • Zalać tężejącym winem i odstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamwysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny. Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować(...)zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odczekać chwilkę, aż napęcznieje, po czym wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. • Wymieszać żelatynę z ciepłym winem i zalać owoce w pucharkach. • Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje
To co kochamrybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób(...)szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić
Jaglusiasmażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina
https:KKuchniaMniamoznacza tylko jedno – Krakowski Festiwal Młodego Wina! Winnica Srebrna Góra po raz czwarty zaprasza na czas pierwszej degustacji. Wybierzcie się koniecznie Artykuł 11 LISTOPADA – IV KRAKOWSKI FESTIWAL MŁODEGO WINA – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE