wino - 10075 przepisów (strona:90/672)

GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 231

wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy

Ostra na Słodko
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc) Czas przygotowania: około 50 minut Liczba porcji(...)SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 cebula 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chili mielonego 1 łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion

Moja Książka Kucharska
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM 75

DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam! SKŁADNIKI: 250g miąższu z owoców pomelo 250g skórki z owoców pomelo 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk) 0,5 litra białego wina (półwytrawne(...)250g. Krok 2. Miksujemy 250g miąższu z pomelo. Krok 3. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g. Krok 4. Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość

Moja Książka Kucharska
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 201

średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (125g) 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki (70g) koncentratu pomidorowego 200ml (pół)wytrawnego czerwonego wina czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki Instrukcje Marchewkę, cebulę i czosnek(...)center;width: 50%;} #gallery-223 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-223 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Zaczynamy od podsmażenia boczku... ...do którego dodajemy warzywa... ...mięso, następnie wino (lekko odparowujemy) Dodajemy pomidory, przyprawiamy i długo gotujemy Sos boloński Post Sos boloński (spaghetti alla bolognese) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 210

Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego

Oryginalny smak
Risotto z bobem i szynką parmeńską 146

Danie inspirowane kuchnią włoską, proste i smaczne- kremowe i delikatne w smaku risotto, podlane białym winem, z bobem oraz dodatkiem chrupiącej szynki parmeńskiej i parmezanu. Z porcji wina można zrezygnować, jednak jego dodatek daje naprawdę ciekawy efekt smakowy, ale należy pamiętać, aby było podgrzane- tak samo jak bulion- inaczej ryż się zahartuje i risotto nie wyjdzie takie, jak powinno(...)oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie  wsypać ryż i smażyć (ciagle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty). Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając od 1 chochelki, a po zaabsorbowaniu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu lub gdy ryż

Kraina Miodem Płynąca
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 236

opakowanie krojonych pomidorów (390 g) 2 cebule szalotki 1 mała łodyga selera naciowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki) sól morska, cukier, świeżo mielony pieprz mozzarella do posypania'; document.write(" "); Przygotowujemy sos: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler(...)piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut. Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą świetnie będą się łączyć z białym, wytrawnym winem. Sos i farsz możemy przygotować nawet dzień wcześniej. A ugotować makaron, nadziać i upiec najlepiej jest bezpośrednio przed podaniem. Post Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą pochodzi z bloga

Poezja smaku
Smak lata w środku zimy – nadziewane kalmary 115

Wszechświat mnie wysłuchał i na cały sobotni wieczór przeniosłam się „na wakacje”. No OK. Trochę temu wszechświatowi pomogłam znajdując w monopolu (a szukając kompletnie czegoś innego) moje przeukochane chorwackie wino, a mianowicie Grasevinę z winnicy Ilocki Podrumi (o tym winie trochę jest tutaj ). Potem było już z górki. Ponieważ doskonale wiedziałam, że w zamrażalniku na swoje lepsze czasy(...)momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekałam cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki pokroiłam w niewielką kostkę. Wszystko to dodałam do boczku z mackami, podlałam białym winem i dusiłam wraz z niewielką gałązką suszonego rozmarynu, dopóki ziemniaki nie zmiękły a nadmiar płynu odparował. Nadzienie ma mieć dość zwartą konsystencję, ale warto też zadbać, żeby nie było zbyt suche

Kate's Kitchen
Mule w mleczku kokosowym 120

morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml) 1/3 szklanki białego, półwytrawnego wina (70 ml) 3-4 cebule szalotki 1 papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki

Poezja smaku
24 stycznia – Let’s taste Italy – Warszawa 167

Jeżeli macie ochotę zanurzyć w nowych smakach włoskich win to wybierzcie się koniecznie na ich degustację 24 stycznia do Domu Towarowego Vitkac w Warszawie. Artykuł 24 stycznia – Let’s taste Italy – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Deser z quinoą, chia, grejpfrutem i galaretką z retsiny 122

dawna chciałam zrobić galaretkę z retsiny. Jest ona moim ulubionym białym winem, ze względu na specyficzną żywiczną nutę. Sama galaretka wydawała mi się jednak zbyt nudna, więc postanowiłam wkomponować ją w kilku warstwowy deser, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy :)  Składniki: 6 -7 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki białych nasion chia 1 mały grejpfrut sweetie 250 ml mleka kokosowego(...)łyżka miodu 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego kawałek świeżego imbiru (około 2 cm) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 150 ml greckiego wina retsina 50 ml wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny Wykonanie: Nasiona chia zalewamy dzień wcześniej mlekiem kokosowym z cukrem pudrem (ja osobiście wolę nie dosładzać) od czasu do czasu mieszamy, aż napęcznieją. Przekładamy

Quinoa Raz!
Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 143

lada odwagi.  Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda(...)Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy surowy ryż i smażymy dotąd, aż stanie się przezroczysty. Radzę cały czas mieszać :) Dolewamy małymi porcjami wodę lub, tak jak ja, wodę z winem. Przestajemy w momencie, aż ryż będzie miękki. Mieszamy z pokrojoną natką pietruszki i wkładamy do foremki w kształcie pierścienia. Możemy trochę zapiec w piekarniku, ale nie za długo. Wino

Kryzysowa Książka Kucharska
TRUSKAWKOWY SZAMPAN 164

porcję) dowolne wino musujące (1/2 kieliszka) sorbet truskawkowy (1/2 kieliszka) Wykonanie: Do kieliszka nakładamy sorbet truskawkowy i zalewamy powoli winem musującym w stosunku 1:1. Mieszamy. Gdy chcemy, aby drink był mocniejszy dodajemy mniej sorbetu a więcej wina. Rada: Zamiast sorbetu truskawkowego możemy użyć mrożone truskawki. Wtedy truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i mamy domowy sorbet truskawkowy

Kuchnia MagdaLeny
CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM 152

oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu tagliatelle 100 g łososia wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pęczki pietruszki 100 g czarnych oliwek garść orzechów włoskich 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 5 łyżek śmietany 30% sól, pieprz 2 łyżki oliwy odrobina oleju Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę(...)patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Bogracz z jelenia 245

kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już z wina i pomidorów jest odpowiedni smak) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu ostrego sól, pieprz Wykonanie: Mięso z jelenia zalewamy winem i wstawiamy na noc do lodówki (ja dałam(...)solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego

Mama z miasta