wino - 10075 przepisów (strona:85/672)

Zupa cebulowa 162

cebulowa to pyszna propozycja na obiad. Istnieje kilka wersji przyrządzania tej zupy, np. zupa krem, z grzankami, francuska zupa cebulowa, z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, z grzankami i serem i wiele innych propozycji. Zupa ta jest prosta i bardzo(...)szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 6 cebul 1 łyżka mąki 6 łyżek masła 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka wytrawnego białego wina 5 dag sera ementalera 4 kromki bułki Liść laurowy Tymianek Sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Poniedziałek: Kurczak pieczony po prowansalsku 161

. Jest to zasługa czosnku i szalotek, które karmelizują się w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze. Kurczaka trzeba piec w mocno rozgrzanym piekarniku. Nie dodawajcie do niego za dużo wina – udka nie powinny gotować się w sosie, ale piec na dobrze rozgrzanym rondlu. Przepis pochodzi z cookingnyt.com Składniki: 2 nogi z kurczaka 3 łyżki oleju roślinnego 6 ząbków(...)czosnku 4-6 szalotek 2 łyżki ziół prowansalskich 1 cytryna 2-3 łyżki mąki 1/3 wytrawnego wermutu lub białego wina 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Udka osusz ręcznikiem. Wysyp mąkę do płaskiego naczynia, zapanieruj w niej kurczaka – strząśnij nadmiar mąki. Krok 2 Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Francuska zupa cebulowa z szampanem 187

chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer. Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich. z czasem wodę zastąpił bulion mięsno-warzywny i dodatek białego wina lub szampana w wersji wykwintnej(...)Pokusiłam się o przygotowanie wersji na bogato, z szampanem (prawdę mówiąc winem musującym) i prawdziwym Gruyerem. Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g cebuli 500 ml domowego bulionu 100 ml szampana/białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz tymianek suszony - opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Omułki , mule po belgijsku 182

kilogram tylko jedna się nie otworzyła co oznaczało ,że tylko jedna była zepsuta . Polecam Składniki na 3-4 osoby : 1 kg omułków , muli schłodzonych – świeżych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 3 łodygi selera naciowego 1 dość duży kawałek pora 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego 7-8 kulek pieprzu czarnego(...)dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trwa to od zagotowania około 5- 7 minut . W trakcie można delikatnie zamieszać . Ważne uwagi : wino ma być na dnie , nie może przykrywać muszli , wszystkie muszle które się nie otworzą w trakcie gotowania , wyrzucamy gdyż są zepsute . Gorące omułki przekładamy do miseczek , obficie polewamy wywarem

Ogrodnik w podróży
Konfitura świąteczna z czerwonym winem 146

deserów, gofrów czy lodów :) Przepis jest moją własną inwencją. Jednak przy jej tworzeniu inspirowałam się niemieckimi przepisami, gdyż u naszych zachodnich sąsiadów tego typu konfitury są bardzo popularne. Możecie wino zamienić na inny alkohol, jak i owoce. Co powiecie na kombinację pomarańcza, jabłko, rum i cynamon? Brzmi nieźle? To polecam pokombinować i stworzyć własną wersję, lub zainspirować się moją(...)owoców leśnych (u mnie mieszanka malin, porzeczek, truskawek i jeżyn) 2 pomarańcze 500 g jabłek (waga po obraniu) pokrojonych w kostkę 400 g cukru 250 ml czerwonego wina półsłodkiego 1 płaska łyżeczka cynamonu 6-7 goździków 50 g suszonej żurawiny 1 żelfix 2:1 Owoce umieszczamy w garnku i dolewamy do nich sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Gotujemy

My simple kitchen
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 173

drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.  Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.  Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz(...)łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła klarowanego 2 pełne łyżki mąki pszennej 700 ml mleka 3,2% Gałka muszkatołowa do smaku Biały pieprz do smaku Sól morska do smaku 15 dag startego sera

Wanilia i Kardamon
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 128

już wiem, że pieczona z masłem i panierką kapusta pekińska jest przepyszna. Że doskonale smakuje upieczona w beszamelu albo z masłem orzechowym i tahini. Świetna jest smażona z szalotką, winem, rodzynkami namoczonymi w czerwonej herbacie i kaszą bulgur. Puree z ziemniaków, kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej to moje fav. I mogłabym wymienić Wam jeszcze wiele "moich ulubionych połączeń" kapusty pekińskiej(...)miejsce.  Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska  1/4 główki białej kapusty  1 szalotka  3 suszone pomidory  2 łyżki oleju rzepakowego  lampka słodkiego czerwonego wina  1/2 średniej cukinii  rozmaryn świeży  odrobina czerwonego pieprzu  łyżka koncentratu pomidorowego  odrobina cukru, soli i pieprzu do smaku  czas, czas, czas..  Rozgrzej

Mango Papaja
Pulpeciki w sosie winno-ziołowym (Polpette con salsa al vino e erbe aromatiche) 142

Dzisiejsza wersja pulpecików jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, czerwonego wina i aromatycznych sosów oraz przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę  z pulpecikami,  tworząc niepowtarzaln ą  kompozycj ę  smaków i aromatów. Polecam serdecznie :) **** L’odierna versione delle polpette(...)czerstwego pieczywa 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki mleka 1 jajko oliwa z oliwek s ó l  i pieprz Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru szczypta gałki  muszkata ł owej szczypta cynamonu szczypta kuminu s ó l i pieprz  oliwa

La grande e la piccola cuoca
Gruszki w czerwonym winie 103

ziarna pieprzu kilka skrawków skórki pomarańczowej   Wykonanie : Gruszki obieramy, ale pozostawiamy ogonki. Owoce układamy ciasno w nierdzewnym rondlu. Z wierzchu posypujemy cukrem, zalewamy czerwonym winem, tak aby były nim przykryte. Dodajemy laskę cynamonu, goździki, pieprz i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy wino do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 20-25 minut na wolnym ogniu(...)gruszki. Czas gotowania zależy od dojrzałości i wielkości owoców, których miękkość co jakiś czas badamy widelcem. Pozwalamy aby ostygły w zalewie. Przed podaniem odparowujemy doprawione wino do pożądanej konzystencji. Odcedzamy i polewamy  nim gruszki. Laskę cynamonu możemy pozostawić jako dekorację Przepis pochodzi z książki Kuchnia francuska autorstwa Sarah Woodward

cucinare
Gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym (Spezzatino di vitello in agrodolce) 143

occasione buon appetito :)  **** Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły i pożywny gulasz. Delikatna  cielęcina w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, pachnąca białym winem, suszonymi śliwkami i żurawiną. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam mój dzisiejszy przepis i życzyć smacznego :) INGREDIENTI 400 g di spezzatino(...)olio d'oliva sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con   Amica Natura Alcass **** PRZYGOTOWANIE 400 g cielęciny 2 cebule 150 ml białego wina  250 ml bulionu warzywnego 500 g passaty pomidorowej 50 g suszonych śliwek 50 g di suszonej żurawiny 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek

La grande e la piccola cuoca
Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym 205

borowikami w kremowym sosie śmietanowym z winem. Taki mój jesienny comfort food. Koniecznie musicie tego spróbować! Składniki (2 porcje): 500 g kluseczek gnocchi 20 g borowików suszonych 1 duża cebula 2 – 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia czubata łyżka listków świeżego tymianku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 150 ml białego wina 150 – 200 g śmietany kremówki Wykonanie: Cebulę(...)pieprzem. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Na patelnię wlej wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Czas na dodanie śmietany. Całość wymieszaj i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Ugotuj kluski. Gnocchi dodaj do sosu, wymieszaj. Patelnię zdejmij z ognia

Moja pasja smaku
Zupa cebulowa 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa – Składniki: Składniki na zupę: 1 kg cebuli 50g masła – 2 czubate łyżki 2 łyżki oliwy – 30ml – 20g 150 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego, warzywnego lub ewentualnie przecedzony rosół drobiowy 1 łyżeczka posiekanego drobno tymianku (najlepiej świeżego, ale może być suszony) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz(...)Najlepiej smażyć cebulę na średniej mocy palnika lub nieco mniejszej, często mieszając. Czas takiego smażenia zajmuje około 25-30 minut. Następnie do podsmażonej cebuli dodać 150 ml białego, wytrawnego wina i gotować na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut (do czasu aż alkohol odparuje). Kolejno wlać bulion (u mnie wywar warzywny z tego przepisu: domowy bulion warzywny

Kulinarne Przeboje
Menu na tydzień: 5 prostych przepisów hollywoodzkich celebrytów 120

smakowitych dań na cały tydzień. Jesteśmy bardzo ciekawi czy Wam też się spodobają! Więcej naszych menu na tydzień znajdziecie tutaj. Menu na ten tydzień wygląda następująco: Poniedziałek: Kurczak na winie Elizabeth Taylor Ela Krawiec to nie tylko znakomita aktorka, ale też świetna kucharka, używająca przy tym minimalnych środków. Kurczak w winie to danie, które robi się samo. Wtorek(...)minut gotowania razem z kuleczkami wołowymi. W ten sposób w 50 minut mieliśmy już gotowe dwa dania. Przyrządzenie kurczaka wg Elizabeth Taylor to kwestia dosłownie obsmażenia mięsa, zalania winem, przykrycia i zostawienia swojemu losowi na godzinę. Pulpety wymagają około 20 minut na przygotowanie masy masy mięsno-warzywnej i uduszenie. Sałatkę z krewetek można zrobić dosłownie w 10 minut. Potrzeba

Niedzielny kucharz
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 193

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)się wszystkie klopsy – rozgrzewamy na ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek. Smażymy 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy białe wino, wsypujemy suszony lub świeży tymianek, dodajemy liście laurowe i wlewamy rosół. Na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia. Mała uwaga co do rosołu – powinien być jak najmocniejszy w smaku

Karo in the Kitchen
Risotto z porem 160

Zapraszam na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z porem oraz suszonymi pomidorkami. Zrobiłam wersję dla dorosłych z białym winem. Jeśli risotto będą jadły dzieci to zamiast wina możemy dodać większą ilość bulionu. Polecam Składniki: 1 torebka ryżu białego (125g)-można dać ryż do risotta ale ja nie miałam 120 g pora (biała część) 1 cebula 1 łyżka oliwy(...)ząbek czosnku 1,5 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich szczypta kurkumy i curry 50 ml białego wina 2 łyżki tartego parmezanu Przygotowanie: Siekamy cebulę i czosnek, por kroimy w pół plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem i porem. Dodajemy ryż i suszone pomidory oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania