mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę(...)półpiórka. Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku. Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc
Taste TherapyZimowe wieczory sprzyjają temu, że chętniej sięgamy po grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy . P rodukowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych
Bernika - moj kulinarny pamietnikosób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty(...)maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet
To co kochamNareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy(...)ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato • truskawki • borówki amerykańskie • cytryna Wykonanie: • Do szklanego naczynia włożyć pokrojone truskawki, borówki amerykańskie i plastry cytryny. • Zalać białym winem i wstawić na kilka godzin do lodówki
To co kochammleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem(...)mikrofalówki na 30 sekund, przemieszać i dodać do wina. Mieszać, aż nie będzie grudek żelatyny. Wystudzić. • Umyte truskawki położyć na serniku. • Zalać tężejącym winem i odstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamwysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny. Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować(...)zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odczekać chwilkę, aż napęcznieje, po czym wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. • Wymieszać żelatynę z ciepłym winem i zalać owoce w pucharkach. • Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje
To co kochamrybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób(...)szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić
Jaglusiasmażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina
https:KKuchniaMniamoznacza tylko jedno – Krakowski Festiwal Młodego Wina! Winnica Srebrna Góra po raz czwarty zaprasza na czas pierwszej degustacji. Wybierzcie się koniecznie Artykuł 11 LISTOPADA – IV KRAKOWSKI FESTIWAL MŁODEGO WINA – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos żurawinowy(...)Szczypiorek z porem wykładamy na talerz, a tym samym oleju smażymy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy pora ze szczypiorkiem i wlewamy wino. Dusimy wszystko razem do momentu odparowania wina. Na talerz wykładamy puree z selera do tego kurczaka w porach i sos żurawinowy
Kuchnia MagdaLenyczyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese podaje sie najczęściej(...)obrazku poniżej. Sam przepis bierze udział w konkursie portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory
Pociąg Do KuchniWróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru – ok. 1 filiżanki cukru – 600 ml śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować, po kolejnych 10 minutach dodajemy wino. Całość zostawiamy na małym ogniu do momentu aż znacznie zmniejszy swoją objętość, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą rabarbarową. Przekładamy do pojemnika
Szybko Tanio SmacznieSzybki i zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – 1 szklankę cukru – 1 opakowanie cukru waniliowego – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina (soku owocowego jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały(...)żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wino. Konsystencja powinna być jednolita – gotujemy jeszcze chwilę, aż zmniejszy się ilość alkoholu (całość powinna zgęstnieć) po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy chłodną masę czekoladową. Dodać
Szybko Tanio Smaczniemamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie. Składniki : karkówka 1.1/2 kg jabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi(...)oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchnia