wino - 10075 przepisów (strona:91/672)

KURCZAK W PORACH+PUREE SELEROWE I SOS ŻURAWINOWY 132

rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos żurawinowy(...)Szczypiorek z porem wykładamy na talerz, a tym samym oleju smażymy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy pora ze szczypiorkiem i wlewamy wino. Dusimy wszystko razem do momentu odparowania wina. Na talerz wykładamy puree z selera do tego kurczaka w porach i sos żurawinowy

Kuchnia MagdaLeny
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 178

czyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese podaje sie najczęściej(...)obrazku poniżej. Sam przepis bierze udział w konkursie portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory

Pociąg Do Kuchni
Kremowe lody rabarbarowe 75

Wróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru – ok. 1 filiżanki cukru – 600 ml śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować, po kolejnych 10 minutach dodajemy wino. Całość zostawiamy na małym ogniu do momentu aż znacznie zmniejszy swoją objętość, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą rabarbarową. Przekładamy do pojemnika

Szybko Tanio Smacznie
Szybkie ciasto czekoladowe 211

Szybki i zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – 1 szklankę cukru – 1 opakowanie cukru waniliowego – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina (soku owocowego jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały(...)żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wino. Konsystencja powinna być jednolita – gotujemy jeszcze chwilę, aż zmniejszy się ilość alkoholu (całość powinna zgęstnieć) po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy chłodną masę czekoladową. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Karkówka w jesiennej scenerii z winem i jabłuszkami 139

mamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie. Składniki : karkówka 1.1/2 kg jabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi(...)oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem  wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam

Różowa kuchnia
Grzane wino 197

GRZANE WINO z dodatkiem korzennych przypraw i cytrusów to doskonały pomysł na leniwy, chłodny wieczór we dwoje. Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Wino z owoców dzikiej róży 158

Widziałam, że jeszcze pełno owoców na róży dlatego dziś zapraszam Was na niezwykle aromatyczne wino. Mnie urzekło smakiem, aromatem i bursztynowym kolorem. Tego smaku nie da się porównać i opisać, dlatego jeśli lubicie domowe trunki, nastawcie koniecznie.  Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży(...)mieszamy. Zatykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne ale ciepłe miejsce. Po ok miesiącu z balonu usuwamy owoce róży, a braki uzupełniamy przegotowaną  i ostudzoną wodą z cukrem. Wino pozostawiamy w gąsiorku do momentu aż przestanie pracować

Cynamonowe szczęście
Smaki Włoch 177

świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w  piecu opalany drewnem... niebo w gębie :)  Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda  Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva(...)kolację czy spacer. Wzdłuż uliczek Brera czy kanałów Naviglio znajduje się mnóstwo klimatycznych kawiarni, restauracji czy galerii. Wieczorami przybywają tu liczni turyści i mieszkańcy miasta aby napić się lampki wina i posłuchać muzyki na żywo. Miejsce, które w ciągu dnia jest mało atrakcyjne wieczorami nabiera życia i uroku. Wieczorami, pomiędzy 18:00 a 22:00, obowiązuje "Happy hour

Atlas Smaków
Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie 110

się smakiem i kompozycje nigdy nie są banalne. Dziś proste połączenie z nutą  białego wina, które świetnie skomponowało całość.  Ryż z cukinią i kiełbasą w białym winie  Składniki : 100 g białego ryżu 1 mała cukinia 2 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 100 ml wytrawnego wina białego oliwa czosnkowa sól, pieprz koperek Przygotowanie : Kiełbasę śląską(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie czosnkowej, dodajemy cebulę oraz starą na dużych oczkach cukinię, całość przesmażamy 2-3 minuty. Podlewamy winem i dusimy do całkowitego odparowania - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do pozostałych składników, doprawiamy na pikantnie.  Podajemy oprószając posiekanym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki wieprzowe w miodzie, winie i truskawkach 175

Polędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe(...)cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 250 g truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Kroimy

Lili w kuchni
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 167

robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu  sól, pieprz  masło Na patelni(...)rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti z trzema serami 169

ilość tłuszczu jest też bardzo, bardzo sycące – ta porcja wystarczy dla 3-4 osób. Od razu uprzedzam – zanim zabierzecie się za to spaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sery brie i camembert mają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera(...)garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy. To dobra potrawa jeśli tego dnia planujecie większe spożycie alkoholu, np. przed imprezą – przy

Karo in the Kitchen
Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie 146

ViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to  połączyć razem . Składniki;    (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym(...)wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie. Minium 1 godzine. *Grzyby myjemy i gotujemy w rondelku na małym ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu  aż będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy. Następnie  przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine

Viola cooks with passion
Spagetti Fructti Di Mare 150

Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)kostkę 2 łyżki masła 1 natka pietruszki posiekana drobno makaron ugotowany wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie

Viola cooks with passion
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 271

szczypta FARSZ: * pasztet Wielkopolski PROFI – 260 g * borowiki – 120 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * cukier – 1 duża szczypta * białe wino – 100 ml * sól, pieprz * orzechy laskowe – 50 g * natka pietruszki http://profi.com.pl/ SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, a następnie do gorącej dodajmy mąkę(...)łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy białym winem – smażymy do momentu aż cebula ładnie się zeszkli, a wino odparuje. Dodajemy oczyszczone, pokrojone borowiki i smażymy do miękkości. Miksujemy na gładki mus, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania