osób: • 4 filety pstrąga • sól i pieprz • 1/2 szklanki białego wina • 1 szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty(...)maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet
To co kochamNareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy(...)ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato • truskawki • borówki amerykańskie • cytryna Wykonanie: • Do szklanego naczynia włożyć pokrojone truskawki, borówki amerykańskie i plastry cytryny. • Zalać białym winem i wstawić na kilka godzin do lodówki
To co kochammleka 3,2 % • 0,5 litra kwaśnej, gęstej śmietany 18% • 5 jajek • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki cukru pudru • 250 g masła Dekoracja • ok. 500 g truskawek • 2 szklanki wina białego słodkiego • 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Spód • Płatki kukurydziane włożyć do miski i utłuc tłuczkiem do mięsa. • Płatki kukurydziane wymieszać z migdałowymi, miodem(...)mikrofalówki na 30 sekund, przemieszać i dodać do wina. Mieszać, aż nie będzie grudek żelatyny. Wystudzić. • Umyte truskawki położyć na serniku. • Zalać tężejącym winem i odstawić do lodówki na kilka godzin
To co kochamwysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny. Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować(...)zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odczekać chwilkę, aż napęcznieje, po czym wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. • Wymieszać żelatynę z ciepłym winem i zalać owoce w pucharkach. • Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje
To co kochamrybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób(...)szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić
Jaglusiasmażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)Ambition Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z kaszą , Dania z patelni , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kapusta , kasza kukurydziana , wieprzowina , wino , żurawina
https:KKuchniaMniamoznacza tylko jedno – Krakowski Festiwal Młodego Wina! Winnica Srebrna Góra po raz czwarty zaprasza na czas pierwszej degustacji. Wybierzcie się koniecznie Artykuł 11 LISTOPADA – IV KRAKOWSKI FESTIWAL MŁODEGO WINA – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos żurawinowy(...)Szczypiorek z porem wykładamy na talerz, a tym samym oleju smażymy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy pora ze szczypiorkiem i wlewamy wino. Dusimy wszystko razem do momentu odparowania wina. Na talerz wykładamy puree z selera do tego kurczaka w porach i sos żurawinowy
Kuchnia MagdaLenyczyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese podaje sie najczęściej(...)obrazku poniżej. Sam przepis bierze udział w konkursie portalu Durszlak.pl. Składniki: 2 plastry goleni wołowej lub cielęcej z kością grubości ok. 2 cm 1 posiekana cebula 200 ml białego wina 2 marchwie pokrojone w półksiężyce 2 łodygi selera naciowego pokrojone w półksiężyce 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory
Pociąg Do KuchniWróćmy jednak do lodów. Zdradzę Wam, jak je przyrządzić. Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 500 g rabarbaru – ok. 1 filiżanki cukru – 600 ml śmietany kremówki – odrobinę masła – pół szklanki czerwonego wina (ja używam wytrawnego lub półwytrawnego; jeżeli macie w domu słodkie wino zmniejszyłabym wtedy ilość cukru) Obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)masła (około 15 -20 minut) do uzyskania papki. Ja używam patelni z powłoką teflonową. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier, a nie przestając gotować, po kolejnych 10 minutach dodajemy wino. Całość zostawiamy na małym ogniu do momentu aż znacznie zmniejszy swoją objętość, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą rabarbarową. Przekładamy do pojemnika
Szybko Tanio SmacznieSzybki i zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – 1 szklankę cukru – 1 opakowanie cukru waniliowego – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina (soku owocowego jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały(...)żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wino. Konsystencja powinna być jednolita – gotujemy jeszcze chwilę, aż zmniejszy się ilość alkoholu (całość powinna zgęstnieć) po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy chłodną masę czekoladową. Dodać
Szybko Tanio Smaczniemamy jesień nasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie. Składniki : karkówka 1.1/2 kg jabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi(...)oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę na nie mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchniaGRZANE WINO z dodatkiem korzennych przypraw i cytrusów to doskonały pomysł na leniwy, chłodny wieczór we dwoje. Artykuł Grzane wino pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazineWidziałam, że jeszcze pełno owoców na róży dlatego dziś zapraszam Was na niezwykle aromatyczne wino. Mnie urzekło smakiem, aromatem i bursztynowym kolorem. Tego smaku nie da się porównać i opisać, dlatego jeśli lubicie domowe trunki, nastawcie koniecznie. Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży(...)mieszamy. Zatykamy rurką fermentacyjną i odstawiamy w ciemne ale ciepłe miejsce. Po ok miesiącu z balonu usuwamy owoce róży, a braki uzupełniamy przegotowaną i ostudzoną wodą z cukrem. Wino pozostawiamy w gąsiorku do momentu aż przestanie pracować
Cynamonowe szczęścieświeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva(...)kolację czy spacer. Wzdłuż uliczek Brera czy kanałów Naviglio znajduje się mnóstwo klimatycznych kawiarni, restauracji czy galerii. Wieczorami przybywają tu liczni turyści i mieszkańcy miasta aby napić się lampki wina i posłuchać muzyki na żywo. Miejsce, które w ciągu dnia jest mało atrakcyjne wieczorami nabiera życia i uroku. Wieczorami, pomiędzy 18:00 a 22:00, obowiązuje "Happy hour
Atlas Smaków