wino - 10075 przepisów (strona:97/672)

Grzane wino 122

oknem prawdziwa zima, więc przyjemnie usiąść wieczorem z kubkiem rozgrzewającego trunku. Za grzanym piwem nie przepadam, ale wino to co innego :) Oczywiście są do kupienia gotowe grzańce, ale do końca nie wiadomo ile zawierają cukru, poza tym satysfakcja ze zrobienia grzańca po swojemu musi być :) Składniki: butelka niedrogiego czerwonego wina (półsłodkiego bądź półwytrawnego) 3 łyżki Porto lub Madery(...)cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka, dodać przyprawy, zalać winem i miodem. Mocno podgrzać od czasu do czasu mieszając, ale uwaga - trzeba pilnować, by wino się nie zagotowało, ponieważ traci na tym jego smak i aromat. Przecedzić przez sitko i rozlać do kubków, najlepiej glinianych - dłużej utrzymują wysoką temperaturę

Domowa Cookierenka Agi
Grillowana pierś indycza marynowana w jogurcie 136

przepis na sos rozmarynowy Że cieszyć się będzie jeśli przygotuję go we własnej kuchni. A żeby było mi łatwiej do podsyła od razu wszystkie potrzebne składniki. Razem z butelką wina. W sumie mógł podesłać dwie butelki, jedną do wykorzystania w przepisie, a drugą do obalenia podczas gotowania :) Wszystko to zapakowane było w gustowną płócienną torbę na zakupy. W sumie(...)sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i 1 mała cebulka 1 łyżka cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych pomidorów Pierś kroimy w plastry, wkładamy do pojemnika i dodajemy jogurt, przyprawy i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Indyka dokładnie mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 202

jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego(...)wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem

Kuchenna Kontrrewolucya
Greckie wakacje 206

pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie na chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ...  Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula  100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek  łyżka stołowa masła Wykonanie: Pokroić cebulę w piórka, na patelni rozgrzać oliwę z masłem(...)podsmażyć cebulę.  Pierś umyć, pokroić w kostkę lub w plastry. Obsypać solą i pieprzem. Dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Całość zalać winem oraz szklanką wody, dusić około 30 minut na małym ogniu (aż mięso zmięknie). Cytrynę wyszczotkować i sparzyć. Pokroić w plastry. Można również wykorzystać sam sok z cytryny. Jeśli Wasza szałwia ma duże liście (jak moja), pokroić

Garniec Magalie
Krem truskawkowy z alkoholem 164

Pyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać(...)tężejące wino, dodać truskawki, wymieszać i przelać do pucharków

Tradycyjna Kuchnia
Sos z portobello 158

tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello(...)doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości. Sos z portobello jest niezwykle aromatyczny dzięki doborowi składników, które po prostu „się lubią”. Oczywiście mowa o portobello, czosnku i winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 131

Pyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje(...)polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku 200 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby

My Culinary Art
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 184

wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800g piersi lub nóg(...)majerankiem i czosnkiem dodatkowa natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy sól, pieprz, cynamon oraz rozbite w moździerzu goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy winem i dokładnie mieszamy. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, w międzyczasie odwracając kilkakrotnie na drugą stronę. Boczek kroimy w krótkie słupki o grubości

Kulinarna Pokusa
Perliczka w warzywach i śmietanie 183

Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście(...)samą oliwę kładziemy warzywa. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, po czym zalewamy winem i dodajemy połowę soli. Podgrzewamy dość intensywnie, od czasu do czasu mieszając, aż wino całkowicie odparuje, tudzież zostanie wchłonięte przez warzywa. Do brytfanny wkładamy perliczkę. Obok na dnie brytfanny umieszczamy najpierw liście laurowe i natkę pietruszki, a następnie warzywa z patelni, które zalewamy

Kulinarna Pokusa
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 133

zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy do stosunkowo najzdrowszych opcji z tego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się(...)cebulę, przez 2-3 minuty do zeszklenia. Następnie dodajemy również wątróbkę i razem z cebulą obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez kolejne kilka minut. Cebulę i wątróbkę zalewamy winem, mieszając dodajemy większość soli i pieprzu, zagotowujemy. Przestawiamy rondel na mały ogień i przykrywamy. Gotujemy/dusimy powoli przez 30 minut. Kiszone ogórki kroimy na grube poprzeczne plasterki, a pomidory wzdłużnie na „ósemki

Kulinarna Pokusa
Mule w białym winie 162

wyboru! Chcemy Wam pokazać jakie skarby znajdziecie w Makro i opowiedzieć o dobrym jedzeniu. Zapraszamy na mule! Pyszne, świeżutkie i pachnące morzem! Składniki: 1 kg muli, 3/4 szklanki białego wina, 1/4 łyżeczki imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki, 1 ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych łodyg kolendry, garść listków kolendry, świeża papryczka chilli, 1 średnia szalotka, 150 g pomidorków koktajlowych, oliwa(...)podsmaży, ale nie zrumieni dodajemy drobno pokrojony imbir, posiekane łodygi kolendry, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odrobinę pokrojonej w plasterki chilli - ilość uzależniona od gustu. Następnie dodajemy białe wino i całość zagotowujemy. Do gotującego się wina wrzucamy mule, doprowadzamy całość do wrzenia i przykrywamy garnek pokrywką gotując dalej około 6 minut. W trakcie gotowania potrząsamy, lub mieszamy

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 173

sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki(...)czerwonego wina, 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu warzywnego/wołowego, 1/2-1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz,  olej rzepakowy Mięso umyć i osuszyć, pokroić w większą kostkę. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze talarki, większe pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki, a szalotki obrać i zostawić w całości. Mięso obtoczyć w mące i przyprawić solą oraz pieprzem, obsmażyć partiami

Plate of Joy
Pieczony udziec jagnięcy 328

odsłania trzecie okienko z jej  kalendarza adwentowego , sprawdźcie koniecznie co jeszcze tam znajdziecie :)  Składniki:  ok. 2 kg udziec jagnięcy z golenią, 3/4 szklanki białego wina, 2 duże ząbki czosnku + cała główka, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka sumaku, 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy umieścić(...)podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę czosnku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy dalej przez 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso dalej przez godzinę, w między czasie polewamy mięso sosem. Następnie jeśli sosu jest zbyt mało dolewamy jeszcze wina

Plate of Joy
Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia 125

Mehigan robił je w mig, a wszyscy z zachwytem się nimi zajadali. Babeczki te to australijskie friandy, ponoć bardzo tam popularne. W oryginale   rodzynki były gotowane w winie i aromatyzowanej herbacie, my jednak wybraliśmy wanilię. W ostatnich dnia otrzymaliśmy ogromną przesyłkę od Bakalland z mnóstwem ich bakalii, więc przymniej skromną część z nich mogliśmy wykorzystać do przygotowania(...)przesianej, 250 g cukru pudru, przesianego, szczypta soli, 200 g rozpuszczonego masła dodatkowo : masło do natłuszczenia foremek Rodzynki: szklanka rodzynek bursztynowych, szklanka białego słodkiego lub półsłodkiego wina - użyliśmy wina Muscat, laska wanilii Do rondelka wsypać rodzynki, zalać winem i dorzucić przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym/średnim ogniu przez około

Plate of Joy
Zupa pomidorowa z czerwonym winem 169

Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki(...)ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka  lub bulionu 400 g  pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1  szklanka   makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu

Stare Gary