dorodnym pęczkiem, zrobiliśmy pyszne risotto. Ten sezon nie mógł rozpocząć się lepiej! Przepis na risotto ze szparagami Składniki: 200 gramów ryżu do risotto ( arborio ), cebula, łyżka masła, szklanka białego wina, bulion, około 10 zielonych szparagów, 100 ml śmietanki kremówki, garść startego parmezanu, pieprz. Zrób tak: na maśle zeszklij cebulę, dodaj ryż i wymieszaj, aby ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem(...)wlej wino i poczekaj aż prawie całe zniknie. Następnie podlewaj bulionem (użyliśmy warzywnego, ale oczywiście może być też na mięsie) do czasu aż ryż będzie półtwardy. Często mieszaj. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój je w większe kawałki i dorzuć do ryżu. Kontynuuj gotowanie, podlewając bulionem. Gdy ryż będzie al dente (ziarenka są miękkie, ale nadal czuć
Kulinarna PolskaKonfitura z czerwonej cebuli. Przepisy Thermomix. Składniki: 500 g czerwonej cebuli 130 g czerwonego wytrawnego wina 30 g octu balsamicznego 2 łyżki masła 20 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Thermomix przepisy. Konfitura z czerwonej cebuli. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na 4 części cebule. Rozdrabniamy czas 3 s/obr(...)Dodajemy masło i dusimy czas 5 min/Varoma/obr. 1 wsteczne 3. Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku, dusimy czas 20 min/Varoma/obr. 1 wsteczne Na pokrywie ustawiamy koszyczek zamiast miarki. Sprawdzajmy od czasu do czasu czy płyn nam nie wyparował. Jeżeli płynu zaczyna być mało dolejmy odrobinę wina. Cebula ma być miękka a płyn
Themo przepisypapryka 10 czarnych oliwek 400ml pulpy z pomidorów (ja mam domową, ale mogą być pomidory z puszki) pęczek bazylii 2 łyżki świeżo siekanego tymianku (drobno) 40g orzechów włoskich 50ml wina (w przepisie jest białe, ale ja użyłam czerwonego i było pysznie) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz W grubym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę(...)średnim ogniu. W międzyczasie przygotować cukinię, krojąc ją w półtalarki i oliwki, krojąc każdą na 3 talarki, albo chociaż na pół. Dodać do garnka, wymieszać i podlać 50ml białego wina. Ja miałam w domu tylko czerwone, więc dodałam i potrawa je pięknie przyjęła. Po wyparowaniu wina, dodać pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i pomidory. Wymieszać dokładnie, przykryć
DietologKlasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiecie za co kocham dobre jedzenie? Za to, że łączy ludzi. A gdy dodać do tego jeszcze dobre wino, które rozwiązuje języki, to mamy przepis na naprawdę udany wieczór! Taki spędziłam właśnie we wtorek w Nie Lada Restobar , restauracji należącej do finalistki IV edycji Masterchefa, Klaudii Budny. Nie Lada to nowoczesny bar mleczny, jak mówi o nim sama właścicielka(...)wkrótce będzie otwarta także i wieczorami oraz w weekendy. Dania, których mogliśmy spróbować pojawią się w "wieczornej" karcie, wraz z nimi podane były odpowiednio dobrane wina, o których z pasją opowiadał Przemysław Tumiłowicz , prawdziwy ekspert w dziedzinie win. A oto czego mogliśmy spróbować: 👉 Przystawka - ciasto kruche/3 sery/gruszka/orzechy w miodzie I choć reszta dań była pyszna
Cooking Monsterobiad lub wczesną kolację. Szybkie do przygotowania, a jednocześnie wykwintne. Ryż do risotto najpierw chwilę podsmażamy z cebulką i czosnkiem, dodajemy tartą dynię, a następnie dolewamy wino. Gotujemy 15 minut, po trochu dolewając gorący bulion i często mieszając. Na koniec mieszamy z masłem i parmezanem. Można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonego lub grillowanego łososia. SKŁADNIKI(...)PORCJE 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g(1 szklanka) tartej dyni 100 g (1/2 szklanki) ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 500 ml bulionu PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku lub płatkach 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka pestek słonecznika WYKONANIE Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki. Słonecznik prażymy
cool and mintyidealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki(...)cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około minuty, po czym zalej szklanką wina. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Wtedy wlej szklankę bulionu lub wody i gotuj, aż pęczak wchłonie płyn. Dodaj liść laurowy. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu
Niedzielny kucharzkości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 nacie selera 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 liść laurowy 2 łyżki masła 250 ml mięsnego bulionu 100 ml białego wina wytrawnego sól i pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Smaż(...)minuty. Przełóż do żeliwnej patelni z wysokim brzegiem. Pokrój mięso w kostkę i zrumień na reszcie masła. Przełóż mięso do żeliwnej patelni wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Rozpuść przecier w bulionie i wlej do mięsa. Dodaj liść laurowy, dopraw gulasz solą, pieprzem i gotuj wolno przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodaj fasolkę i gotuj jeszcze
codojedzeniaproste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie są pieczone. Jeśli chodzi o wino, to spotkałam się z przepisami wykorzystującymi zarówno białe, jak i czerwone. Najlepiej, żeby było włoskie, a szczególnie toskańskie :) Czasem do tej potrawy dodaje się nawet słodkie Vin Santo. Dorsz(...)łyżki oliwy. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, następnie obsmaż na złoto na patelni. 5. Gdy dorsz się obsmaży, dopraw go solą i pieprzem i wlej na patelnię kieliszek wina i pozwól mu odparować. 6. Na patelnię z dorszem przełóż gotowy sos pomidorowy. Przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Moje filety z dorsza były
Chilli Czosnek i Oliwapokrojona w plastry 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany lub pokrojony w plasterki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 450 g brokuła, podzielonego na różyczki 1 łyżeczka ziela prowansalskiego 3 łyżki mąki 2 szklanki śmietanki 36% 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (lub więcej jeżeli zupa będzie zbyt gęsta(...)ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty. Dodaj wino, i gotuj przez około 2 minuty, aż połowa odparuje, następnie dodaj brokuły i zioła, przykryj pokrywką i duś przez około 5 minut. Zdejmij pokrywkę, posyp całość mąką, wymieszaj, smaż
karmelowybyć z puszki, wtedy 200g) 1 mała cebula oliwa z oliwek, łyżka masła łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz, szczypta brązowego cukru (lub ksylitolu/stewii), sok z cytryny chlust białego, wytrawnego wina - u mnie moje ulubione ostatnio Verdejo garść natki z pietruszki Kalmary rozmrażamy skrapiamy cytryną i posypujemy solą. Podsmażamy na oliwie z oliwek z odrobiną masła, z czosnkiem, chilli, natką(...)chwili dodajemy chlust wina i czekamy aż się z redukuje. W tym czasie w osobnym rondelku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię z ziołami prowansalskimi, pieprzem solą i szczyptą cukru. Gdy warzywa będą al dente dodajemy pokrojone pomidory. Chwilę smażymy i łączymy z kalmarami. Podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem
Cytryna&Co.Zawsze chciałaś spróbować sama zrobić krewetki, ale się bałaś?Nic prostszego: gotujemy makaron, szklimy cebulę, pomidorki dusimy w winie, dodajemy krewetki, posypujemy parmezanem i jest. wykwintne danie(...)minut. U nas od wielu miesięcy, co niedziela, zastępuje schabowe :D Składniki(na 2 porcje) - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu - 300 g pomidorków koktajlowych - 100 ml wytrawnego bałego wina - 50 g masła - pęczek natki pietruszki - 100 g parmezanu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku Makaron gotuję al dente w duuuużej ilości osolonej wody. W głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę masła. Dodaję
Cook&Lovesię kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata. Dzisiaj jest to danie znane od Iranu po Meksyk i Stany Zjednoczone. Przyrządzana jest na różne sposoby, choć zawsze wspólnym mianownikiem jest wino i ocet winny. Kwaśne smaki są kontrowane przez słodycz innych składników, np. winogron, czy, jak w naszym przepisie, jabłka. Pieczenie mięsa z winogronami to naprawdę kapitalny pomysł. Owoce nawilżają(...)danie, łatwe do zrobienia, a całkiem nietuzinkowe, które spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z bloga halfbakedharvest.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki cydru, słodkiego 1/3 szklanki octu winnego Kiść zielonych winogron Kiść czerwonych winogron Jabłko Kilka łodyg świeżego tymianku lub rozmarynu albo ½ łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
Niedzielny kucharzUsmażone faworki należy układać na ręczniku papierowym. Gdy wystygną przekładać na półmisek. Gotowe faworki są kruche i bardzo słodkie :) „ Wziąć 1 łut mąki, 8 żółtków, ¼ masła, ½ cukru y filiżanka wina francuskiego. zrobić z tego ciasto. Wyrobiwszy go, rozwałkować na tylec noża grubości, krajać go potem kółkiem od pirogów w kawałki na palec długie, a na trzy palce szerokie(...)bibułę lub papier tak, aby osiąkły, cukrem na koniec posypać. ” 400 g mąki pszennej uniwersalnej, 8 żółtek, 100 g masła, 200 g cukru pudru, 30 – 40 g białego wytrawnego wina, mąka do podsypywania podczas wałkowania, 1 kg smalcu, 20 ml spirytusu, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać
królestwo garówSkładniki: 600 g steka pokrojonego w większą kawałki 1 łyżka oleju roślinnego 3 ząbki czosnku, posiekanego 250 g grzybów pokrojonych w grube plasterki lub w ćwiartki 1/3 szklanki białego wina 1 szklanka śmietanki 36% ½ szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Oprósz kawałki steka solą i pieprzem. Rozgrzej średnią patelnię(...)ładnego zarumienienia z każdej strony. Przełóż na talerz i odstaw. Do tej samej patelni dodaj grzyby, podsmaż do lekkiego zarumienienia dodając czosnek minutę przed końcem smażenia. Dodaj białe wino i gotuj, aż prawie odparuje i następnie dodaj śmietanę, parmezan, zioła i dopraw solą i pieprzem. Dodaj kawałki mięsa do sosu, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę aż sos lekko
karmelowy