wino - 10075 przepisów (strona:99/672)

Mule po marynarsku 223

Mule po marynarsku , to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki pietruszki i świeżego tymianku. Wg mnie najsmaczniejszy sposób na mule. Chociaż te co ostatnio przygotowałam: małże w pomidorach z pietruszką też były wyśmienite. Zawsze należy kupować mule zamknięte, otwarte nie nadają się do spożycia(...)samo, czyli rewelacyjnie: Składniki dla 2 osób: 1 kg muli 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina, np. Chardonnay sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skorupki z małżami dokładnie oczyszczamy, odrywamy włókniste nitki tzw. bisiory i płuczemy na durszlaku, jeśli trafią się otwarte mule, pukamy nimi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kacze uda w winie i pomarańczach 219

Dzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad.  Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)drugą stronę i dosłownie przez minutę podsmażyłem je również od strony mięsa, po czym zdjąłem uda z patelni. Do dużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina i dodałem do niego 150 gram suszonych śliwek oraz trzy goździki w całości oraz cztery lekko pokruszone liście laurowe. Pomarańcze  wyparzyłem, pokroiłem na ćwiartki i również dodałem je do garnka

Wyprawy kulinarne
Bourguignon z kurczaka 349

prawda i tak wyjdzie na jaw. Bourguignon z kurczaka zrobiłam... z winem z Alzacji. W dodatku szczepu do końca nie pamiętam, choć stawiałabym na Gewurztraminer. Co z tego, że wino wyborne, przy tym wytrawne, białe, z krainy Burgundii bliskiej, a wikipedia próbuje nawet pocieszyć, że do "(...) 1477 roku w skład państwa burgundzkiego wchodziły ziemie obecnej Holandii, Belgii(...)później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zioła. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, ale z solą radzę być ostrożnym, bo bulion i boczek solą danie wystarczająco.Naczynie przykryć

W kuchni wieczorem
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 216

BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM. /własny;/3 gruszki  100g posiekanych migdałów50g posiekanych orzechów włoskich50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej100g suszonych śliwek2 szklanki czerwonego wina wytrawnego2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki200 ml kremówki2 łyżki cukru pudruskórka otarta z jednej pomarańczypłatki migdałoweŚliwki zalewam winem i odstawiam na noc. Po tym czasie odcedzam je,kroję drobno(...)pozostałymi bakaliami i czekoladą tak, by powstała dość zwarta masa. Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod konieccukier puder. Wstawiam z powrotem do lodówki.W rondelku odparowuję wino, w którym moczyły się śliwki z miodem.Jeśli nie będzie chciało zgęstnieć, warto dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej.Gruszki myję, suszę, przekrawam na pół i wydrążam środek. Na patelnirozgrzewam 2 łyżeczki

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń wołowa w wolnowarze 207

czerwonego wina1/4 szklanki oleju roślinnego1/4 szklanki keczupu3 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki1 łyżeczka musztardykieliszek czerwonego wina przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać(...)wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 180

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki.Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"składniki1 kg wołowiny(...)odparują. Przełożyć do misy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane cebulki i obrane ząbki czosnku, w całości. Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią.  Dodać 2 szklanki wina, ocet, cynamon i ziele angielskie. Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie. Podawać

Stare Gary
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 180

bardzo aromatyczna i dobra nie potrzebuje wielu przypraw.Im mniej przekombinowana tym smaczniejsza.Szczególnie uwiodło mnie połączenie calvadosu z bulionem.Wyeliminowałam jednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie(...)doprawić,szczególnie dobrać proporcje cukru i octu..Uważam,ze to przepis idealny,dlatego bardzo polecam.Być moe sok jabłkowy te by się tu sprawdził.Tak samo działa dodatek czerwonego wina do kapusty.Kapusta zyskuje jeszcze intensywniejszy kolor i smak.Rownież polecam.Dodając wino do jakiejkolwiek potrawy,wybierzcie wino,które Wam naprawdę smakuje.Dodawanie innnego nie ma sensu,zepsuje tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 208

orkiszowej, z małym dodatkiem orzechów - nie chciałam, żeby ich smak był przytłaczający, chciałam osiągnąć efekt delikatnej nuty smakowej, co mi się zdecydowanie udało. Do tego gruszki gotowane w białym winie, które nadało im bardzo wykwintnego smaku. Krem na bazie domowego karmelu, na który przepis znalazłam u Zuzi. U mnie był raczej ciemny, bo chciałam osiągnąć tę subtelną, dymną nutę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z jabłkami 202

soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa(...)Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się nie połamały. Silna nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego. Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową. Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło

Gospodyni Miejska
Makaronowe risotto z cukinią oraz pomidorkami cherry 151

Uwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram(...)się nie przypalił- na to dodajemy pociętą w drobne paseczki cukinię oraz umyte i osuszone pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy- gdy cukinia jest już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty- do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty- jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe

Basia w kuchni
Risotto z kurkami 220

Następnie podlewamy zawartość patelni winem i dodajemy niteczki szafranu (opcjonalnie).4. W osobnym rondelku podgrzewamy bulion i cały czas trzymamy go na małym ogniu, aby nie wystygł.5. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy do niego około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu czynność powtarzamy. I tak do czasu aż ryż będzie miękki, a konsystencja risotto

W kuchni Katie
Mule w sosie śmietanowo-serowym 238

prostu coś pysznego w nagrodę po ciężkim dniu ;) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 500 g świeżych muli 20 g sera gorgonzola 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 30% sól, pieprz do smaku kilka drobno posiekanych listków mięty dwie ćwiartki cytryny (do podania) gorąca bagietka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy(...)winem i wrzucamy wyczyszczone małże. Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże na małym ogniu. Gdy wszystkie skorupki muli się otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty. Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką. Smacznego

W kuchni Katie
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 172

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki:2 piersi z kaczki2 średnie czerwone cebule2 twarde jabłka2 ząbki czosnku3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina1 płaska łyżeczka miodu100 g masłasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie: Skórę na piersi kaczki(...)obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę układamy jabłka, chwilkę smażymy i wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy. Dolewamy wino, miód, dodajemy masło i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 184

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.Składniki:500 g mielonej wołowiny100 g boczku2 łodygi selera naciowego1 duża marchewka1 cebula1 szklanka wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów(...)oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając

Oryginalny smak
Bucatini all’Amatriciana 253

tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki:400 g makaronu bucatini100 g pancetty (w oryginale guanciale)50 g włoskiego salami1 cebulka1/3 szklanki białego wytrawnego wina2(...)chilliokoło 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć

Oryginalny smak