wino - 10075 przepisów (strona:100/672)

Penne z sosem z anchois 191

Zapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :)  Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy

My Culinary Art
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 390

sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone cebule(...)Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej

Kolizje Smaków
Mięso gulaszowe z pieczarkami 213

czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść laurowy, 3 ziarnka pieprzu - przykryłam pokrywką i smażyłam, a raczej gotowałam prawie do miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać(...)wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można

Proste Potrawy
Wątróbki w cieście francuskim 286

dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina wyłączyłem gaz i pozostawiłem wątróbki do wystygnięcia.  Płat ciasta francuskiego rozwinąłem i podzieliłem(...)camembert. Następnie całość ponownie umieściłem w piekarniku i podgrzewałem przez około 2 minuty, celem roztopienia sera. Po wyłożeniu dania na talerze udekorowałem je pomidorami koktajlowymi. Podałem z białym wytrawnym winem

Wyprawy kulinarne
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 134

Winnicy na Leśnej Polanie i smakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość ciepłym jak na Polskę klimatem, który sprzyja uprawie winorośli. W Lubuskim produkuje się zarówno wina białe, jak i czerwone, choć z festiwalu wróciłam z czymś dużo ciekawszym - winem z dzikiej róży w typie Porto. Dowiedzieliśmy się przy okazji o Tygodniu otwartych winnic, organizowanym(...)roku we wrześniu przez lubuskie winnice, na którym podobno wino leje się strumieniami, a władzę nad Zieloną Górą przejmuje Bachus. Już wiem, gdzie będziemy spędzać ostatnie dni tegorocznego lata;) Nie ukrywam, że od tego próbowania zaszumiało mi w głowie - mój Mąż był kierowcą, zatem na mnie spoczywał ciężar degustacji;) Zwróćcie uwagę na piękny kolor wina z dzikiej róży

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 257

się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości(...)śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas

SMYKWKUCHNI
Pyszne i kremowe risotto :) 269

Risotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto;  2 łyżki masła;ok. 150 ml białego wytrawnego wina;filet z kurczaka;200 g pieczarek;papryka czerwona i zielona;cebula;sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu(...)ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji. Smacznego

Miksturownik
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 174

Wołowina w sosie z czerwonego wina. I stało się!!! Zmierzyłam się z legendarną wołowiną Julii Child. I chyba się udało!!!  Sama chwalić się nie będę, ale wszystkim bardzo smakowało....  No dobra ja też uważam, że było bardzo smaczne :) Mięciutkie mięsko - wręcz rozpływające się w ustach, aksamitny sos....  Mniam... Składniki(...)osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku,* 3 goździki,* 2 ziarnka ziela angielskiego

Miksturownik
Dziko, szybko i ze smakiem 208

suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina.   Patelnię rozgrzałam, po czym smażyłam mięsko po 3 minuty z każdej strony.     Po przekrojeniu prezentowało się bardzo apetycznie:     Z dodatkami nie przesadzałam(...)które zrobiłam latem.  Idealnie wpasował się tu chutney rokitnikowo-dyniowy, na który przepis podałam Wam wcześniej. Do tego marynowany kołpaczek i wytrawna konfitura z aronii na bazie czerwonego wina i octu balsamicznego.  Mięso pokroiłam w plastry i wraz z dodatkami ułożyłam na talerzu.    Gdybym miała więcej na pewno zaprosiłabym Was do siebie - było pysznie

Sajkofanka smaku
Rostbef 247

razem coś naprawdę szalonego, nadzwyczajnego. Może pójdziecie we dwoje do restauracji, bądź po prostu posiedzicie razem w domu, przy ulubionej muzyce i smacznej kolacji, której będzie towarzyszyła lampka wytrawnego wina. Zapewniam Was, że na pewno poczujcie się bardzo wyjątkowo :) Ja uwielbiam wspólne kolacje, a jeszcze bardziej wspólne jej przygotowywanie. Dlatego zawsze wybieram sprawdzone sposoby i przyrządzam coś, co mój(...)drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego!  Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty

Sajkofanka smaku
Aperol Spritz – pyszny włoski drink 280

Aperol Spritz to włoski drink zrobiony na bazie wina musującego Prosecco i aperitifu Aperol. Jest to jeden z najpopularniejszych drinków. Można go kupić praktycznie w każdym barze we Włoszech. W zależności od regionu będzie przygotowany w innych proporcjach. My podajemy dwa najpopularniejsze, oryginalne włoskie przepisy na Aperol Spritz. Niestety w Polsce oryginalny aperitif jest dość drogi, ale znajdziecie jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodko kwaśny kurczak 185

minuty. Wyjąć mięso z woka i odłożyć na bok. Do woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około

Kuchnia Pokoleń
rozgrzewające kakao dla dorosłych [+18] 178

składniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina umieszczamy w rondelku. Wstawiamy na ogień, dokładnie mieszamy do połączeni się składników. Podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Następnie dolewamy wino, mieszamy. Chwilkę podgrzewamy. Podajemy gorące

Domowy Smak Jedzenia
Francja: Boeuf Bourguignon 174

będzie Francja. Ojczyzna Joanny D'Arc, Napoleona Bonaparte, Moliera, Jeana La Fontainea, Victora Hugo, Aleksandra Dumas, Honore de Balzac, Alberta Camusa i Coco Chanel. Kraj romantycznych kochanków, mody, wytrawnego wina i przede wszystkim doskonałej kuchni. Co prawda za samymi Francuzami raczej nie przepadam, bo charakter mają ciężki do strawienia (z zaszczytnymi wyjątkami oczywiście), ale wydaje mi się(...)francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki podsmażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Truskawkowy filecik 222

Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka(...)drugiej patelni z odrobiną wody karmelizujemy cukier, wlewamy wino, gotujemy kurczaka kroimy w plasterki i obsmażamy je z dwóch stron na złoty kolor do wina wrzucamy truskawki, podgrzewamy.  na talerzu układamy piramidki z plasterków kurczaka przełożone plasterkami truskawek. serwujemy z ryżem P.S aby urozmaicić sposób podania, ryż można nałożyć do niewysokich szklanek i tak uformowany przełożyć

Luźna Kuchnia