wino - 10075 przepisów (strona:100/672)

Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 168

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki:2 piersi z kaczki2 średnie czerwone cebule2 twarde jabłka2 ząbki czosnku3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina1 płaska łyżeczka miodu100 g masłasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie: Skórę na piersi kaczki(...)obieramy) i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię, na której smażyliśmy kaczkę układamy jabłka, chwilkę smażymy i wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy. Dolewamy wino, miód, dodajemy masło i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 175

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle.Składniki:500 g mielonej wołowiny100 g boczku2 łodygi selera naciowego1 duża marchewka1 cebula1 szklanka wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów(...)oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając

Oryginalny smak
Bucatini all’Amatriciana 247

tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki:400 g makaronu bucatini100 g pancetty (w oryginale guanciale)50 g włoskiego salami1 cebulka1/3 szklanki białego wytrawnego wina2(...)chilliokoło 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 168

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe bakłażany przekładamy

Oryginalny smak
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 186

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat.Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk.Ciasto:4 szklanki mąki1 szklanka ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej jak na tatara)1 cebula2 ząbki(...)wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi

Oryginalny smak
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 138

składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki:4 dojrzałe figi1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina1 łyżka octu balsamicznegoplasterek masła2 łyżki orzechów włoskich2 łyżki miodu1(...)płaska łyżeczka cynamonuszczypta mielonych goździkówDodatkowo:bita śmietanaPrzygotowanie:Orzechy włoskie posiekać na większe kawałki i uprażyć na suchej patelni. Odłożyć.Do rondelka wlać wino, ocet balsamiczny, miód, dodać masło, cynamon i goździki. Wymieszać i chwilkę gotować, aż składniki się połączą.Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż, mniej więcej do połowy. Delikatnie rozchylić boki. Przełożyć do małego naczynia żaroodpornego

Oryginalny smak
Wytrawny sos z granatu 176

jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.Składniki na wytrawny sos z granatu :    100 ml wytrawnego czerwonego wina    2 owoce granatu    pół niedużej cebulki    100 ml bulionu z kurczaka    2 łyżeczki miodu(...)pieprz    woda    mąka ziemniaczana Przygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka

Mechanik w kuchni
BELLINI CZYLI BRZOSKWINIOWY KOKTAJL 208

pełni słonecznego koloru tego pysznego napoju. Składniki: brzoskwinie - najlepiej świeże, jeśli nie ma możliwości nabycia - z puszki 1-2 łyżeczki syropu brzoskwiniowego lub malinowego dla nadania koloru schłodzone wino musujące cytryna cukier Wykonanie:Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, kroimy na kawałki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny (żeby nie ściemniały). Równie dobrze możemy wykorzystać brzoskwinie(...)puszki. Kawałki brzoskwiń blendujemy wraz z syropem brzoskwiniowym lub odrobiną soku brzoskwiniowego, jeśli używamy brzoskwiń z puszki. Mus przelewamy do shakera i uzupełniamy musującym winem w proporcji 1/4 zmiksowanych owoców i 3/4 wina. Nalewamy do wysokich kieliszków

Walijskie Pichcenie
Cebulki po grecku 199

Onions Greek Składniki. 20 dag cebulki szalotki 5 dag rodzynek 1 łyżeczka ziaren kolendry 125 ml oleju 100 ml wina białego szczypta szafranu zioła świeże sól Wykonanie. Rodzynki namoczyć. Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem(...)Większe przecinam na pół. Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon. Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje. Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce. Dla mnie są doskonałe na ciepło. Rada. Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania

Kulinarny karnet Christophera
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 188

pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie(...)suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku

Chilli Czosnek i Oliwa
A... Apéro-dÎner 221

tapasy, finger food'y, które czasami (jak w przypadku naszych "beforów") faktycznie poprzedzają większe przyjęcie, jednak w większości przypadków oznaczają późne spotkanie w gronie znajomych oraz akompaniamencie jedzenia oraz wina. Gdy pierwszy raz zostałam zaproszona, w sklepie odruchowo rzuciłam się na chipsy, paluszki, piwa. Nie był to najlepszy wybór, gdyż (owszem), znajdują się one na stole, jednak pierwsze skrzypce(...)grają dużo "wykwintniejsze" (i zdrowsze!) przekąski. Czego więc można się spodziewać? - wino! - oliwki - bagietki oraz sery (które, co ciekawe, we francuskich restauracjach oraz domach często traktowane są jako desery) - warzywka pokrojone w słupki - sosy (coby warzywkom smutno nie było): czosnkowe, hummus, guacamole - wędliny - pasztety... ...i wiele, wiele innych. Ja -pani domu z powołania- osobiście zakochałam się w tej formie

Kitchens Alphabet
Watermelon with cardamom chocolate. 97

Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem. Składniki: 1 duży dojrzały  arbuz 100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ] 20 g coffee&cardamom dark chocolate  ( terravita ) 8  łyżeczek żelatyny 8 dkg cukier listki mięty aceto balsamico di Modena do polania Wykonanie: Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość(...)przecedzić do garnka przez gęste sito. Otrzymany sok, powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Polska na chipsach z winogronami. 147

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona(...)białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec

Kulinarny karnet Christophera
Penne z sosem z anchois 165

Zapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :)  Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy do passaty z winem i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). 3. W osobnym garnku przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy

My Culinary Art
Sałatka z kurczakiem i konfiturą z czerwonej cebuli 357

sosy są nim przesiąknięte. Do naszej dzisiejszej sałatki również postanowiłyśmy dodać cebule, choć w nieco odmiennej formie. Pokrojona w piórka, podsmażona z cukrem i miodem, a następnie duszona w winie. Pyszna, aromatyczna i pachnąca stanowi idealne dodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone cebule(...)Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier, następnie miód i tymianek. Po kilku chwilach dolewamy czerwonego wina, całość dusimy około 15 minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej

Kolizje Smaków