wino - 10075 przepisów (strona:109/672)

Zupa cebulowa z grzankami 83

bulionu wołowego 200 ml białego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz szałwia natka pietruszki tymianek Przygotowanie Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło(...)obrane i posiekane ząbki czosnku oraz po szczypcie tymianku i szałwii. Całość oprószyłem mąką, zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu. Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym

R'n'G Kitchen
ĆWIKŁA Z CHRZANEM 135

Doskonały dodatek do jajek na twardo,wędlin,pasztetów i dań mięsnych. Na Wielkanoc z dodatkiem czerwonego wina. Składniki: 1kg buraków czerwonych 1/2 szklanki czerwonego wina chrzan ( u mnie 5 łyżek swojskiego chrzanu) sól,pieprz sok z cytryny Buraczki oczyścić,ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. ( Chrzan,jeśli jest korzenny - oczyścić(...)zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny). Chrzan ze słoika odsączyć. Połączyć składniki,dodać wino , doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Nie podaję Wam ilości chrzanu bo to sprawa indywidualna. Wszystko zależy od jego ostrości i od Waszych upodobań

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 252

czerwono podkreślone ;) A TERAZ PRZEPIS NA DZISIEJSZĄ, TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól(...)gotujemy do miękkości lub pieczemy 1 godz. 15 min w 180 stopniach. Ostudzone buraki obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z tartym chrzanem. Krok 2. W garnku zagotowujemy ocet, wino, cukier i kminek - płyn mieszamy z burakami, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Można jeszcze cukrem i octem, aż uzyskamy smak, który będzie najlepiej nam odpowiadał. Należy jednak pamiętać

Moja Książka Kucharska
Wielkanocne menu 166

kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam w prezencie pyszne czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka

codojedzenia
Risotto -potrawka z ryżem 150

raczej chyba nie jest..ale jakaś potrawka z ryżem..A zresztą nazwa nie ważna, ważny efekt końcowy. 250 g ryżu kiełbaska  mieszanka warzyw [ u mnie chińska] 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu  sól, pieprz  masło(...)patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną kiełbaskę i smażyć, następnie dodać mieszankę  warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo  gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić

Moje domowe kucharzenie
Królik w sosie musztardowym 146

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak!  Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)łyżek oliwy 1 łyżka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka gorczycy całej 200 ml śmietany słodkiej dałam 30% 200 ml wina białego wytrawnego Królika podzielić na części. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać oliwę, oregano, bazylię, gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do naczynia włożyć mięso

O kuchni z uczuciem
Risotto – włoska robota 112

gdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 1 szklanka białego wina (250-300 ml; w zależności od rodzaju risotta ja używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków(...)niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wermut, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie „rozpływał się” dodajemy parmezan

Kate's Kitchen
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 137

Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już(...)końcu na dobre) będę uczestniczyła w seminarium na temat OLIWY! Nauczę się jak rozpoznać dobrą, jak złą, jakie są rodzaje, właściwości, itp. Chciałabym również nauczyć się więcej o winach, ale nie znalazłam jeszcze odpowiedniej szkoły. Tu mają czteroletni kierunek studiów dotyczący wina... LOL! GELATO !! <3 Pappa al Pomodoro - zupa (tak, wiem... nie wygląda...:D) pomidorowa z chlebem

DominikaDolci
Konfitura z czerwonej cebuli i czerwonej porzeczki 178

Konfitura wyszła genialnie, opierniczałam łyżeczką ze słoiczka! A z mięsem to całkowicie wymiata… Składniki: 1kg czerwonej cebuli 100ml różowego wina pół słodkiego 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki masła 300g przecieru z czerwonej porzeczki (lub ewentualnie kupnej konfitury) sól, pieprz Cebulę kroimy w pióra. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę(...)zmniejszamy ogień do najmniejszego i zmiękczamy cebulę przez 15 – 20 minut często mieszając. Wlewamy wino, dodajemy ocet oraz przecier porzeczkowy, mieszamy i przykrywamy. Zostawiamy patelnię na malutkim ogniu, niech ledwo się tli, na około godzinę. Często sprawdzam ilość płynów i mieszamy konfiturę, po około godzinie powinna być gęsta i lśniąca. Odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce

Gotowanie i blogowanie
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 124

wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli(...)syropu malinowego  50 ml octu balsamicznego  1 papryczka chili  1 czerwona cebula  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  masło do smażenia  lampka czerwonego wina  szczypta soli na koniec gotowania  Makaron domowy: 150 gram mąki typ 00 lub semoliny  1 żółtko  1 jajko  szczypta soli  odrobina wrzątku

Mango Papaja
Risotto z brązowym ryżem, krewetkami, pomidorami i pestkami granatu 170

Risotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗 Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze. Składniki na 2 porcje: Ok. 10 sztuk dużych krewetek Ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pestek granatu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 100 g ryżu brązowego Białe(...)wino (opcjonalnie) Przygotowanie: Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie  wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli himalajskiej. Dodatkowo wsypujemy brązowy ryż. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1h. Co jakiś czas dolewamy wody lub białego wina

Czarnawisienka
Gulasz staropolski 142

została uwzględniona, ja dałam 1 łyżeczkę. To samo tyczy się cebuli. Myślę, że aby nie zabić smaku wołowiny wystarczy jedna średniej wielkości. Sok z cytryny ominęłam, ponieważ smak wina zupełnie wystarczył do nadania kwasowości 😊 A więc, do dzieła!  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: - 50 dag wołowiny  - 10 dag wędzonej słoniny - cebula - szklanka białego wytrawnego wina - sól - pieprz - kminek zmiażdżony w moździerzu - sok z cytryny - mąka do obtoczenia mięsa   Pokrojoną w średnią kostkę wołowinę oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni topimy pokrojoną w kostkę słoninę

Kulinarne przemyslenia
Mięso z indyka z cebulką. 145

Składniki : 1 kg mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku  suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania :   M ięso(...)indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki. Całość zalej 1 szklanką wina, dodaj suszone pomidory, listki laurowe, dopraw do smaku solą , pieprzem i przyprawą do indyka. Duś pod przykryciem. Po kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem

Przepisy i porady kulinarne
Paella z warzywami i krewetkami 109

pomidory 1/2 czerwonej świeżej papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szkl ryżu (najlepiej takiego do risotto, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego białego ryżu) 1/2 kieliszka białego półwytrawnego wina sól świeżo zmielony pieprz 1/3 łyżeczki papryki wędzonej mielone chilli (ja mam takie w młynku- jest super, bo mieląc płatki chilli nadaję potrafię intensywniejszy smak(...)natka pietruszki Na dużą patelnię wrzucam masło i pokrojony w plasterki czosnek, dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, chwilę smażę. Dodaję mrożone warzywa, chwilę duszę. Dolewam pół kieliszka białego wina, chwilę mieszam składniki, by wino odparowało. Dodaję ryż, chwilę mieszam, dolewam przegotowaną wodę. Doprawiam solą, pieprze, wędzoną papryką. Mieszam tak przez 5 minut dolewając co chwilę wodę. Ryż

MojaQchnia.pl
Farfalle z kurczakiem w sosie śmietanowo pleśniowym 140

brokuły niebieski ser pleśniowy (około 50 g) suszone oregano duże opakowanie śmietany 18% sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1/2 lampki białego półwytrawnego wina parmezan Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę fileta, rozmiażdżony czosnek. Wszystko smażymy. Dolewamy 1/2 kieliszka półwytrawnego białego wina. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Czekamy aż ser się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól

MojaQchnia.pl