Wtorek: Bucatini all’Amatriciana

Wtorek: Bucatini all’Amatriciana

Wtorek: Bucatini all’Amatriciana

Łatwa i szybka do zrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry, słony, wyrazisty. I jeszcze jeden składnik, bez kt... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makaron, makarony, sosy, boczek, pasta, pasty, tarta, spaghetti, twaróg, sos pomidorowy, szynka, sos spaghetti, spaghetti carbonara, dania z makaronem, makaron z szynką, szynka gotowana, ser biały

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.