wino - 10075 przepisów (strona:83/672)

Gruszki na okrągło 194

Pears in the round Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej. Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką Składniki. 3 gruszki 500 ml wina wytrawnego czerwonego 10 dag cukru 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 kawałek cynamonu 4 goździki Ciasto. 15 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 40 g kakao 15 dag masła zimnego(...)Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina. Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono. Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty. Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut. Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty  i wstawić jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 165

pojęcia co z tego sklecić. Spróbowałam odtworzyć jego przygodę z gotowaniem. I wierzcie mi... smakowało dokładnie tak jak kilka lat temu, kiedy byliśmy wszyscy razem siedzący przy stole, pijący wino, drący się na siebie i machający zamaszyście rękoma... Oto danie teścia. Co będzie potrzebne? ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby(...)już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.  Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być...bo gdy wraca się do wspomnień to ono właśnie, pomaga nam strawić ból po stracie tych...których już nie ma, a którzy wracają czasem

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli z ragu alla bolognese 195

mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron(...)składniki. Gdy cała wołowina obsmaży się dokładnie, należy na patelnię wlać mleko, wymieć i pozwolić mu nieco odparować. Następnie dodać wino i znów pozwolić mu trochę odparować. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Można dorzuć liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Następnie należy zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nałożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Francuska zupa cebulowa 248

który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego(...)również 1 łyżkę octu balsamicznego. Całość energicznie mieszałem, aby ocet rozpuścił przyklejone do dna garnka pozostałości po smażeniu cebuli. Po około 2 minutach dodałem około 100 ml białego wytrawnego wina i ponownie energicznie mieszałem. Kiedy wino wyraźnie zredukowało swoją objętość dodałem jeszcze 150 ml wina oraz 2 duże szczypty tymianku. Po kolejnych 3 minutach dodałem 1 litr

Wyprawy kulinarne
Delikatny królik duszony w cytrusach 190

Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika(...)pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Noe Festiwal już 9 dni w Katowicach! Pierwszy taki festiwal w kraju! 132

Festiwal jest imprezą promującą kulturę wina  Goście odwiedzający stoiska wystawców będą mieli okazję nieodpłatnie degustować prezentowane wina, wystawcy zaprezentują wina z całego świata, a szczególne miejsce podczas I Noe Festiwal zajmie — Gruzja, która jest kolebką światowego winiarstwa, będzie więc więcej atrakcji w związku z Gruzją…  podczas Festiwalu Goście będą mogli uczestniczyć w otwartych panelach dyskusyjnych(...)degustowaniu wina, o łączeniu wina z jedzeniem, o kulturze i historii wina i inne, będą konkursy z nagrodami…  będą ciekawe, znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic  bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień),  o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą

Moja smaczna kuchnia
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy i ser marynowany w winie) oraz miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć.Tak więc z dzisiejszego wpisu dowiecie się: jakich greckich potraw udało mi się spróbować w czasie wyjazdu, które tawerny na Kos są godne(...)codziennie. 3. Blaszany dzbanek na winoW Grecji zamówienie "Poproszę dzban wina" zostanie przyjęte przez kelnera z pełnym zrozumieniem;) Urocze blaszane, czerwone dzbanuszki to typowe greckie naczynia do podawania wina. I wbrew pozorom, świetnie się z nich nalewa do kieliszków, nic się nie rozlewa. 4. Warzywa prosto od rolnikaNa Kos świeże warzywa i owoce można kupić prosto od rolnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Akcja kulinarna ¡Viva España! - Zapraszam do udziału w akcji! 200

Piotrkiem, prowadzącymi portal na temat Hiszpanii, na którym możecie znaleźć mnóstwo ciekawych informacji dotyczących zabytków, kultury i kuchni tego wspaniałego kraju. Szczególnie dużo miejsca na portalu poświęcono hiszpańskim winom i winiarstwu w ogóle, ponieważ ta tematyka zajmuje bardzo ważne miejsce w sercu Piotrka. Piotrek jest w moich oczach prawdziwym ekspertem od win, naprawdę zna się(...)rzeczy i potrafi o tym ciekawie pisać, więc jeżeli interesuje Was to zagadnienie, koniecznie zajrzyjcie na portal do działu Wino.Portal połączony jest ze sklepem internetowym prowadzącym sprzedaż hiszpańskich win oraz produktów regionalnych. To w nim kupuję najpyszniejsze na świecie Chorizo Sarta Artesano Picante, o którym pisałam Wam m.in. w przepisie na chorizo smażone z papryką i cebulą. Bardzo się

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 172

Katalonii.Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.Tak(...)szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób

Chilli Czosnek i Oliwa
Frużelina jagodowa 155

produkt otrzymywany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu.  Gdy wczoraj kupiłam 6 litrów jagód, od razu zdecydowałam, że z części przygotuję pyszną frużelinę z dodatkiem białego wina. Część zamrożę, a z części przygotuję wypieki. Rano nawet wykorzystałam ich trochę na naleśniki z jagodami. Mam też zamówienie na pyszne jagodzianki. Niedawno zamieściłam przepis na frużelinę truskawkowo-arbuzową, której(...)litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością na kilka godzin, do momentu aż jagody puszczą sok. Doprowadzamy zawartość do wrzenia, delikatnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 141

Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron(...)wygrałyśmy przygotowując 3 dania: Indyka w raju- pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery- mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 220

oliwie z oliwek- czosnku i dodatku czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!!  ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE(...)osób: - 200g łososia - 5 łyżek marynaty tajskiej - 1 łyżka sosu sojowego - chili Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy. SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE: - lampka wytrawnego czerwonego wina - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 1/2 młodej cebulki - 1-2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz kolorowy zmielony - świeża natka pietruszki W rondelku

SMYKWKUCHNI
Risotto z szafranem i serem grana padano 196

przesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce było jeszcze pół woreczka ryżu arborio i szafran , który kupiłam kiedyś przy okazji zakupów internetowych i zupełnie o nim zapomniałam. Powstało(...)Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: ryż 5 zł szafran 3 zł ser 3,5 zł szalotki 1 zł bulion 2,4 zł czosnek 0,3 zł oliwa 0,5 zł wino - gratis, bo zostało z kolacji i było prezentem :D Koszt całego dania: 15,70 zł Porcja

Obiad za dychę
Risotto z grzybami leśnymi 179

zrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić  również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki. Składniki: 200 g ryżu do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso 500 ml bulionu drobiowego 150 ml białego półwytrawnego wina(...)masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu  aż ryż wchłonie wino.  Dolewać porcjami bulion i gotować  na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki.  Na koniec dodać podsmażone

Ala piecze i gotuje
Szparagi z sosem holenderskim 132

wyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi(...)łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotowujemy sos holenderski. składniki na sos holenderski: 100 g masła 4 żółtka 1 łyżka białego wina  Chardonnay sól i biały pieprz do smaku Masło rozpuszczamy  w rondelku na małym ogniu, uważając aby go nie przypalić. Żółtka jajek wbijamy do misy robota, ubijamy je z solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania