wino - 10075 przepisów (strona:75/672)

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 220

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z selera 226

Zupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo

Wino Francja Kuchnia
Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. 109

Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. Propozycja na chłodne zimowe wieczory.  W roli głównej - ciecierzyca. Danie jednogarnkowe i wegetariańskie.  Zapraszam. Składniki:  3 szklanki ugotowanej

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 128

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.  Mięso jest

Wino Francja Kuchnia
Boeuf Strogonow 149

Boeuf Strogonow Propozycja na rozgrzewającą i bardzo smaczną kolację w chłodny, zimowy weekend. Być może danie to sprawi, iż poczujemy się lepiej, a zza rogu mrugnie

Wino Francja Kuchnia
Cytrynowe muffinki z lukrem 118

Cytrynowe muffinki z lukrem Składniki: 2 jajka 2 cytryny 100 g masła   4 łyżki cukru 2 łyżki zmielonych migdałów  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z awokado i suszonych pomidorów 152

Sałatka z awokado i suszonych pomidorów Składniki: 1 awokado 6 suszonych pomidorów w oliwie   1 garść oliwek   1 szalotka 2 ząbki czosnku   1

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie 2285

Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie. Na poprawę humoru, swieżo, zdrowo, dietetycznie, chrupiąco i smacznie. Seler naciowy nie jest łatwym warzywem

Wino Francja Kuchnia
Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych 148

Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.  Indywidualnie zmieniając dodatki na inne

Wino Francja Kuchnia
Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem 208

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos

Wino Francja Kuchnia
Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze 217

 Pieczony łosoś  z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i  w

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów 140

Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów Jest cukinia, tuńczyk, suszone pomidory, oliwki, świeża bazylia, awokado, jest sałatka. Bardzo dobry sposób na przekąskę w ciągu

Wino Francja Kuchnia
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 155

drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili: 250 ml bulionu wołowego 125 ml czerwonego wina Szczypta suszonych płatków chili 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 80 ml śmietany 30 ml grubo posiekanego rozmarynu sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki(...)pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Czekoladę posiekać i dodać do wywaru, mieszać aż czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać śmietanę i rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem do smaku

naRuszcie
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 322

nabiorą elastyczności, na około 2 godziny. Wodę można w międzyczasie wymienić na świeżą i ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu(...)oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (lub taka sama ilość czerwonego wytrawnego wina) 3-4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżka stołowa soli 3 płaskie łyżki kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 1,5 łyżki stołowej słodkiej

Karo in the Kitchen
Tarta cebulowa 176

Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego roladka sera koziego (100 g) 4 czerwone cebule 3 białe cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy(...)cebule pokrojone w piórka. Kiedy delikatnie zmięknie posypujemy ją cukrem i mieszamy. Po chwili dodajemy tymianek, wino i sos balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż wino zupełnie zredukuje się. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka po 1 cm z każdej strony. Zagięte brzegi smarujemy mlekiem. Środek ciasta nakłuwamy

Smakowity Blog Kulinarny