wino - 10075 przepisów (strona:75/672)

Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie 2301

Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie. Na poprawę humoru, swieżo, zdrowo, dietetycznie, chrupiąco i smacznie. Seler naciowy nie jest łatwym warzywem

Wino Francja Kuchnia
Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych 159

Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.  Indywidualnie zmieniając dodatki na inne

Wino Francja Kuchnia
Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem 220

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos

Wino Francja Kuchnia
Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze 230

 Pieczony łosoś  z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i  w

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów 149

Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów Jest cukinia, tuńczyk, suszone pomidory, oliwki, świeża bazylia, awokado, jest sałatka. Bardzo dobry sposób na przekąskę w ciągu

Wino Francja Kuchnia
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 167

drobno posiekanej natki pietruszki Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 gałązek tymianku szczypta pieprzu Sos czekoladowy chili: 250 ml bulionu wołowego 125 ml czerwonego wina Szczypta suszonych płatków chili 100g gorzkiej czekolady 70% kakao 80 ml śmietany 30 ml grubo posiekanego rozmarynu sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki(...)pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Czekoladę posiekać i dodać do wywaru, mieszać aż czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać śmietanę i rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem do smaku

naRuszcie
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 336

nabiorą elastyczności, na około 2 godziny. Wodę można w międzyczasie wymienić na świeżą i ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu(...)oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (lub taka sama ilość czerwonego wytrawnego wina) 3-4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżka stołowa soli 3 płaskie łyżki kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 1,5 łyżki stołowej słodkiej

Karo in the Kitchen
Tarta cebulowa 189

Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego roladka sera koziego (100 g) 4 czerwone cebule 3 białe cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy(...)cebule pokrojone w piórka. Kiedy delikatnie zmięknie posypujemy ją cukrem i mieszamy. Po chwili dodajemy tymianek, wino i sos balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż wino zupełnie zredukuje się. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka po 1 cm z każdej strony. Zagięte brzegi smarujemy mlekiem. Środek ciasta nakłuwamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sos z owoców leśnych 165

tego butelka czerwonego wina... i demi glas (tak przy okazji – warto poświęcić czas, aby przygotować demi glace a nie korzystać z kostek sklepowych). 1 butelka czerwonego wytrawnego wina, opakowanie mieszanki leśnych owoców mrożonych (około 600 g)* demi glas, 3 łyżki masła, miód (wedle własnego smaku), Wino wlać do garnka i gotować, aż zostanie 100 ml. Zamrożone owoce(...)wrzucić do garnka i postawić na niewielkim ogniu (nie dolewać wody). Dusić aż trochę zmiękną. Przetrzeć przez sito. Wlać do przetartych owoców wino, dodać demi glace i gotować, aż sos się zagęści. Doprawić do smaku miodem, ewentualnie cukrem. Następnie dodać zimne masło. Wmieszać w sos. Zestawić z ognia. Na zdjęciu z polędwiczką z dzika panierowaną *oczywiście w sezonie mogą

królestwo garów
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 123

Mimo długiego przepisu, przygotowanie wołowiny w czerwonym winie zajmuje około 30 minut + czas pieczenia. Danie jest cudowne w smaku, rozpływa się w ustach i na nowo pozwala odkryć smak wołowiny. Julia Child to moja mentorka w gotowaniu i dla mnie będzie wiecznie żywa, dzięki temu, że nadal jej programy można zobaczyć na youtubie. Składniki: 0,60 kg wołowiny (ładnego(...)łączymy składniki. Dodajemy zaprawę do miski z sosem, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Sos wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy przygotowane pieczarki i całość zagotowujemy. Wołowina w czerwonym winie jest gotowa. Smakuje po prostu bosko.   Biały talerz Arv możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro . Część oferty jest dostępna

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili 174

chili Sałatka w pięknej kompozycji Składniki : 200 g krewetek 2-3 ząbki czosnku ½ opakowania mix sałat ½ opakowania rukoli 3 łyżki oliwy extra vergin 1 papryczka chili 50 ml białego wina (wytrawne) Sól morska oraz pieprz 2 łyżki masła klarowanego 500 g pomidorków koktajlowych Sos: 5 łyżki oliwy extra vergin 2 łyż soku z cytryny Normal 0 21 false false(...)plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając czekamy, aż wino odparuje. Między czasie myjemy sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy we ćwiartki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 168

porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio) 100 ml białego wytrawnego wina 800 ml ciepłego wywaru warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały czas ciepły) 25 g masła 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia) sól do smaku(...)cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty). Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje.  Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem i gotuj, aż płyn prawie całkiem się wchłonie. Teraz możesz wlać

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 244

łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę(...)minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę ). Następnie wlać czerwone wino i również zredukować całość o połowę. Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 40-45 minut , zbierając ewentualne szumowiny (sos ma lekko pyrkać) . Sos odcedzić

Moja Delicja
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 200

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku

Trzeci talerz
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 173

innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego(...)estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania