wina, świeżego tymianku i śmietany – smakują obłędnie. Musicie spróbować! Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 40 g borowików suszonych 150 ml białego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 150 – 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka(...)cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj borowiki, pomidory suszone i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz
Moja pasja smakuz suszonymi pomidorami i parmezanem. Z dodatkiem świeżej natki pietruszki podany z kaszą kuskus. Pycha! Składniki 400 g piersi z kurczaka czerwona cebula 250 ml białego wytrawnego wina 4 duże pieczarki 5 suszonych pomidorów 120 ml słodkiej śmietanki łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w łyżce wody garść tartego parmezanu garść świeżej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kroimy kurczaka(...)przekładamy na patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy kurczaka i wlewamy wino. Doprawiamy bazylią, pieprzem solą i ostrą papryką. Gotujemy na średni ogniu do momentu aż wino się zagotuje. Dodajemy śmietanę i skrobię i gotujemy przez kolejne 3 minuty aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy całość z ognia i dodajemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie
Delusional TrineTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek
Wino Francja Kuchniaczasie dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż będzie blisko uzyskania pożądanej miękkości – dodaj pomidory wraz zalewą, dopraw tymiankiem. Gotuj(...)przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu
Moja pasja smakumusztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego(...)rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina
karmelowycienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Składniki: 400 g sera Emmentaler 300 g sera Gruyere 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 Szklanki białego wina (wytrawne) Gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku Biały pieprz 1 duża bagietka (pokrojone w kostkę) Sposób przygotowania: Sery bardzo drobno kroimy lub też możemy zetrzeć je na tarce o grubych(...)oczkach. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem i wlewamy wino. Następnie dodajemy do tego ser. Ser roztapiamy na niewielkim ogniu, cały czas wszystko mieszając. Gdy ser się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną, która wcześniej mieszamy z odrobiną wina. Całość dalej podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Na samym końcu przyprawiamy. Gdy wszystkie składniki się połączą, podajemy gościom. Zestaw
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetych, którzy lubią wątróbkę, bo wątróbkę albo się lubi albo nienawidzi. My bardzo lubimy i oto dla urozmaicenia następny przepis z jej udziałem. Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje. Polecam! Składniki na 2 porcje: 400-500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 mały por olej sól(...)stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki cebulę w międzyczasie umyć pora, pokroić w półkrążki. Dołożyć pora na patelnię, podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut. Pozostawić chwilę pod przykryciem do naciągnięcia na koniec doprawić przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i sałatką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki, posiekany 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego(...)rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni 2 szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina
karmelowyśrednia czerwona cebula 1 szklanka czarnych oliwek 3 - 4 suszone pomidory 1 i 1/2 papryczki pepperoni (w różnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek(...)kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, mieszamy i zraz po tej czynności dodajemy mięso. Dusimy wszystko razem, aż odparują soki. Następnie dodajemy 100 ml wina, a gdy się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka kuleczek ziela angielskiego, rozmaryn i oregano (według uznania). Przykrywamy garnek
Quinoa Raz!Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy
Wino Francja KuchniaSłodki deser na Walentynki pod masą marcepanową, przełożony kremem z białego sera i białej czekolady! Przepis wkrótce. Miłego dnia!
Wino Francja Kuchniasałatka, ewentualnie kromka bagietki i … nic nam więcej nie trzeba. Nie chcemy przecież po jedzeniu ociężali zasnąć przed telewizorem. walentynkowa kolacja przepis na krewetki z chili i białym winem Składniki: Krewetki – ok. 400 g. na 2 osoby, gotowane lub surowe Białe wino – 1 szklanka Masło – 50 g Czosnek – 1-2 ząbki (opcjonalnie) Chili(...)wykonania: Krewetki umyj i oczyść – ja zdejmuję z nich pozostałości skorupki i pozbywam się ciemnego jelita. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wino. Z chili usuń pestki i posiekaj ją na drobne kawałeczki. Dodaj do sosu – najpierw papryczkę, chwilę później krewetki. Gotuj nie więcej niż 2 minuty (jeśli były uprzednio gotowane
PatchworkSałatka z awokado na śniadanie Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 szalotka 2 suszone pomidory 1 garść oliwek 1/2 cytryny 1 szczypta soli morskiej 1
Wino Francja KuchniaSer halloumi grillowany podany na rukoli z pomidorami suszonymi i oliwkami Zapraszam na przystawkę bądź szybki lunch z cypryjskiego sera. Ser halloumi to ser półtwardy
Wino Francja Kuchnia