butelek prosecco i postanowiłam przyrządzić mus z mango z dodatkiem tego musującego wina. Właściwie do musu można użyć dowolnie wybrane wino musujące, a nawet szampana. Ze wszystkich win, które piłam prosecco najbardziej przypomina mi szampana, więc wybrałam właśnie je. Przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty bo nie wymaga pieczenia, ale nieco pracochłonny, bo jest(...)kuchni i zagotuj mieszankę cały czas mieszając balonową trzepaczką. Zdejmij z kuchni kiedy krem jest już gęsty. Odciśnij wodę z żelatyny i dodaj do kremu, wymieszaj. Następnie wlej resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę. Wyłóż mus na sernik, który już powinien dobrze
codojedzeniatemu zabiegowi zamknięcie wszystkie pory mięsa, skarmelizujecie je i dzięki denaturacji białek zamknięcie w jego wnętrzu wszystkie soki z całym obłędnie pysznym smakiem. Kolejny krok to długie gotowanie, w winie i bulionie z warzywami. I tutaj moja prosta rada- potraktujcie policzek jak beznadziejnego faceta. Olejcie go. Niech się gotuje, sam w spokoju. Najlepiej w nocy, byście nie musiały(...)najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie. Składniki (na 4 porcje): 1 kg policzków wołowych 1 kg włoszczyzny imbir, anyż, ziele angielskie i liść laurowy 1 litr wina czerwonego 3 litry bulionu marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką olej
Mango Papajasosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 1 królik o wadze ok 1.5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 4 szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 2- 3 szklanki wody 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Instructions Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać(...)łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko. Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Cooking for Emilyporcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny: 700 g warzyw surowych ( por, cebula, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, brukselka, marchewka(...)większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła (opcjonalnie). Doprawcie do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajcie risotto ze startym na wierzch parmezanem, przybrane kolendrom, z kieliszkiem wina, które użyliście do przygotowania dania. Artykuł Risotto z zielonych warzyw i awokado pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniajajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier wanilinowy 30g 1 łyżka żelatyny Masa z bitej śmietany: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia
Szalona Kuchnia EwelinyZupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi(...)Zupa cebulowa 1 kg cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się
Pieguskowa Kuchniadanie idealne przy czyszczeniu lodówki. Dodajesz to, co masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania
Moja pasja smakuZupa krem z topinamburu na mleku W kuchni ostatni krzyk mody - topinambur , na nowo odkryte stare warzywo. Trafiło do mojego koszyka podczas robienia zakupów
Wino Francja KuchniaDzisiaj coś dla mięsożerców Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso(...)duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 40 g masła sól, pieprz 200 ml wytrawnego wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko
karmelowyBiszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek (810g) 0,75 l wina białego półwytrawnego ½ szklanki cukru 4 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy (30g) Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 36% 1 cukier wanilinowy (16g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. 2. Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy
Szalona Kuchnia Ewelinykońcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS NA TORTELLONI Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM Składniki: 1 opakowanie tortelloni ( 250 g ) 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić(...)kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę. 3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i całość podgrzewać max. 5 minut. Wino musi nieco odparować. 4. W miseczce wymieszać jajka ze śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno
kolorowotorcikowoKurczak w kremowym sosie musztardowym Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas
Wino Francja KuchniaFarfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni
Wino Francja Kuchnianiesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i romantyczną kolację na ciepło lub imprezowe danie. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Do dania zostało dobrane czerwone, chilijskie wino Ventisquero Grey GCM . Okazało się niezwykle owocowe i ciepłe, rewelacyjnie kwasowe. Dominuje smak i zapach owoców jagodowych. Połączenie okazało się idealne do przygotowanego przeze mnie dania! SKŁADNIKI: MIĘSO(...)miętę. CAŁOŚĆ: Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem. Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami. Zajadamy na ciepło! Smacznego! Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie trafiło w mój i domowników gust. Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze
Ostra na SłodkoYour Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka owoców jałowca dodatkowo 15 g suszonych prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól(...)wolnowaru. Na patelnię wlać marynatę i wodę w której moczyły się grzyby (grzyby przykryć i odłożyć). Płyn zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie smaki pozostałe po smażeniu mięsa. Gorącym winem zalać królika w wolnowarze. Gotować 3 godziny w ustawieniu high. Po tym czasie delikatnie wyjąć kawałki mięsa z sosu, a sos przecedzić przez sito. Z misy wolnowaru usunąć resztki przypraw
Stare Gary