wino - 10075 przepisów (strona:63/672)

Tortelloni z sosem winno-jajecznym 166

końcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS NA TORTELLONI  Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM  Składniki: 1 opakowanie tortelloni ( 250 g ) 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  1 łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić(...)kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę. 3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i całość podgrzewać max. 5 minut. Wino musi nieco odparować. 4. W miseczce wymieszać jajka ze śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno

kolorowotorcikowo
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 192

Kurczak w kremowym sosie musztardowym Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 192

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni

Wino Francja Kuchnia
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 159

niesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i romantyczną kolację na ciepło lub imprezowe danie. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Do dania zostało dobrane czerwone, chilijskie wino Ventisquero Grey GCM . Okazało się niezwykle owocowe i ciepłe, rewelacyjnie kwasowe. Dominuje smak i zapach owoców jagodowych. Połączenie okazało się idealne do przygotowanego przeze mnie dania!   SKŁADNIKI: MIĘSO(...)miętę. CAŁOŚĆ: Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem. Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami. Zajadamy na ciepło! Smacznego! Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie trafiło w mój i domowników gust. Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze

Ostra na Słodko
Królik w winie w wolnowarze 233

Your Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka owoców jałowca dodatkowo 15 g suszonych prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól(...)wolnowaru. Na patelnię wlać marynatę i wodę w której moczyły się grzyby (grzyby przykryć i odłożyć).  Płyn zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie smaki pozostałe po smażeniu mięsa. Gorącym winem zalać królika w wolnowarze. Gotować 3 godziny w ustawieniu high. Po tym czasie delikatnie wyjąć kawałki mięsa z sosu, a sos przecedzić przez sito. Z misy wolnowaru usunąć resztki przypraw

Stare Gary
Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem 175

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na

Wino Francja Kuchnia
domowe grzane wino vel grzaniec 158

składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki(...)imbirem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie wlewamy wino. Doprowadzany do zagotowania, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia. Rozlewamy do żaroodpornych szklaneczek i podajemy. Do każdej szklaneczki możemy wrzucić po kawałku plasterka pomarańczy. *proporcje składników możemy dowolnie zmieniać, wg własnego podniebienia

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z borowikami 165

prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Do bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki

Moja pasja smaku
Sałatka z krewetkami i majonezem 149

ogonków ) 1 papryczka chilli (dałam 3/4 (do smaku), posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) natka pietruszki (łyżka, dwie) oliwa z oliwek szczypta ziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki) wino białe półwytrawne listonic_name = "Sałatka z krewetkami i majonezem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg krewetek(...)obrać z ogonków ) 1 papryczka chilli (dałam 3/4 (do smaku), posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) natka pietruszki (łyżka, dwie) oliwa z oliwek szczyptaziaren kolendry (pognieść wałkiem na drobne kawałeczki) wino białe półwytrawne groszek w puszce kilkagrzybków w occie (dałam pół słoika jak na dżem) 0,5czerwonej papryki 0,5świeżego ogórka (długiego) 4-5 połówek brzoskwiń z zalewy 1 paczka

CoolinarniePL
Świąteczne grzane wino (Vin brulé) 126

SKŁADNIKI 1 litr czerwonego wytrawnego wina 1 czerwone jabłko  1 pomarańcza 1 cytryna 2 gwiazdki anyżu  2 laski cynamonu 10 goździków  100 g cukru trzcinowego szczypta gałki muszkata ł owej **** INGREDIENTI 1 litro di vino rosso corposo 1 mela rossa 1 arancia 1 limone 2 pezzi di anice stellato 2 stecche di cannella(...)pół. Na koniec wlewamy wino. Całość zagotowujemy na małym ogniu; kontynuujemy gotowanie przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki. Przygotowane wino przecedzamy przez sitko. Wino serwujemy ciepłe, udekorowane plasterkami pomarańczy. **** PREPARAZIONE In un tegame unite le spezie: i chiodi di garofano, le stecche di cannella, l'anice stellato, un pizzico

La grande e la piccola cuoca
Kasza manna na mleku z laską wanilii 181

Kasza manna na mleku z laską wanilii Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;) Powracamy do wspomnień i delektujemy się

Wino Francja Kuchnia
Pęczotto z dynią. Złote zasady przyrządzania idealnego kaszotto. 177

koniec kilka złotych zasad, które sprawią, ze Wasze kaszotto w niczym nie będzie ustępować idealnemu, włoskiemu risotto i zachwyci największych smakoszy w rodzinie i wśród znajomych. Po pierwsze wino, składnik opcjonalny, ale to właśnie ono nadaje tej potrawie głębi i niepowtarzalnego, szlachetnego aromatu. Dlatego nie rezygnujcie, a wręcz nie żałujcie wina dobrej jakości. Już samo jego dolewanie(...)pęczak 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 2 (70-80 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 i 1/2 – 2 szklanki (375-500 ml) gorącego bulionu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 3 gałązki tymianku

Fitsweet.me
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 154

szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki  dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 goździki 1/2 szt anyżu gwiazdkowego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 sztuki gruszek 1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie) i jedna szklanka wody 3 sztuki  goździków 1 szt anyżu gwiazdkowego 1/2 laski cynamonu Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia, mielone siemię lniane(...)Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać  2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić. Miękkie masło bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja

AZgotuj!
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 196

Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem Udka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań w dzieciństwie. Aby jednak odtworzyć tamten czas proponuję sięgnąć po

Wino Francja Kuchnia
Risotto z groszkiem i kukurydzą (bezglutenowe + wersja wegańska) 140

filiżanka mrożonego groszku 1 puszka kukurydzy oliwa z wytłoczyn do smażenia 1 litr lub półtora gorącego bulionu (w wersji wegańskiej bulion warzywny rzecz jasna) pełna lampka białego wytrawnego wina (alkohol też można pominąć) sól, pieprz tarty twardy ser typu parmezan lub grana padano (ser tym bardziej można pominąć) Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie(...)cebula się zeszkli to wrzucamy suchy ryż i wszystko razem smażymy. 3. Gdy ryż się zeszkli to wlewamy białe wino i mieszamy, czekamy aż odparuje alkohol i wino się wchłonie. Mieszamy. Alkohol też nie jest potrzebny, można pominąć ten składnik a risotto również się uda. 4. Teraz czas na bulion, który powinien być gorący. Gdy wino zostanie

Kawa z mlekiem