wino - 10075 przepisów (strona:63/672)

Risotto z zielonych warzyw i awokado 211

porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra do przybrania Składniki na bulion warzywny: 700 g warzyw surowych ( por, cebula, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki, brukselka, marchewka(...)większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła (opcjonalnie). Doprawcie do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajcie risotto ze startym na wierzch parmezanem, przybrane kolendrom, z kieliszkiem wina, które użyliście do przygotowania dania. Artykuł Risotto z zielonych warzyw i awokado pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Torcik Gruszkowa finezja 159

jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier wanilinowy 30g 1 łyżka żelatyny Masa z bitej śmietany: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa cebulowa 136

Zupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi(...)Zupa cebulowa 1 kg cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się

Pieguskowa Kuchnia
Risotto z pieczonymi warzywami 159

danie idealne przy czyszczeniu lodówki. Dodajesz to, co masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania

Moja pasja smaku
Zupa krem z topinamburu na mleku 148

Zupa krem z topinamburu na mleku W kuchni ostatni krzyk mody - topinambur , na nowo odkryte stare warzywo. Trafiło do mojego koszyka podczas robienia zakupów 

Wino Francja Kuchnia
Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake 215

Dzisiaj coś dla mięsożerców Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso(...)duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 40 g masła sól, pieprz 200 ml wytrawnego wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko

karmelowy
Pijany Jabłecznik 1112

Biszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek  (810g)  0,75 l wina białego półwytrawnego ½ szklanki cukru 4 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy (30g) Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 36% 1 cukier wanilinowy (16g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. 2.  Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z  jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 143

końcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS NA TORTELLONI  Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM  Składniki: 1 opakowanie tortelloni ( 250 g ) 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  1 łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić(...)kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę. 3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i całość podgrzewać max. 5 minut. Wino musi nieco odparować. 4. W miseczce wymieszać jajka ze śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno

kolorowotorcikowo
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 165

Kurczak w kremowym sosie musztardowym Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 169

Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni

Wino Francja Kuchnia
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 128

niesamowity charakter! Danie jest świetnym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i romantyczną kolację na ciepło lub imprezowe danie. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni! Do dania zostało dobrane czerwone, chilijskie wino Ventisquero Grey GCM . Okazało się niezwykle owocowe i ciepłe, rewelacyjnie kwasowe. Dominuje smak i zapach owoców jagodowych. Połączenie okazało się idealne do przygotowanego przeze mnie dania!   SKŁADNIKI: MIĘSO(...)miętę. CAŁOŚĆ: Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem. Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami. Zajadamy na ciepło! Smacznego! Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie trafiło w mój i domowników gust. Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze

Ostra na Słodko
Królik w winie w wolnowarze 213

Your Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżka owoców jałowca dodatkowo 15 g suszonych prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól(...)wolnowaru. Na patelnię wlać marynatę i wodę w której moczyły się grzyby (grzyby przykryć i odłożyć).  Płyn zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie smaki pozostałe po smażeniu mięsa. Gorącym winem zalać królika w wolnowarze. Gotować 3 godziny w ustawieniu high. Po tym czasie delikatnie wyjąć kawałki mięsa z sosu, a sos przecedzić przez sito. Z misy wolnowaru usunąć resztki przypraw

Stare Gary
Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem 152

Kurczak pieczony w maśle, tymianku i estragonie, nadziewany cytryną, cebulą i czosnkiem Chrupiąca skórka na upieczonym, pachnącym masłem, ziołami oraz cytryną kurczaku to kusząca propozycja na

Wino Francja Kuchnia
domowe grzane wino vel grzaniec 140

składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki(...)imbirem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Następnie wlewamy wino. Doprowadzany do zagotowania, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia. Rozlewamy do żaroodpornych szklaneczek i podajemy. Do każdej szklaneczki możemy wrzucić po kawałku plasterka pomarańczy. *proporcje składników możemy dowolnie zmieniać, wg własnego podniebienia

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z borowikami 141

prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Do bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki

Moja pasja smaku