Składniki/2porcje: – 50 ml białego wina – 1 łyżka masła – 250 g pomidorków koktajlowych – 50 ml białego wina – 1 ząbek czosnku – 250 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka masła – oliwa z oliwek – sól,pieprz – opcjonalnie natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Umyj pomidorki(...)chwilę. Dodajemy masło i oczyszczone krewetki a także pomidorki koktajlowe. Podsmażamy kilka minut (3-4 min.). Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy na patelnię wino i smażymy do czasu, aż odparuje. Ściągnąć patelnię z gotowym ogniem z ognia. Energicznie wymieszać z makaronem. Gotowe Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy opcjonalnie posiekaną świeżą natką
I LOVE LIFEśrednia cebula 3 łyżki masła 200 ml półsłodkiego czerwonego wina 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków pół małej laski cynamonu sól pieprz ocet z czerwonego wina Przygotowanie Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem. Posiekana cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła. Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody. Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina
R'n'G Kitchenksiążek kucharskich i naczyń/sprzętów kuchennych, których mam i tak za dużo. I bardzo dobrze. Im mniej, tym lepiej. W tym roku jeszcze bardziej wkręciłam się w jedzenie, wino i perfumy . Zimą pachnę brudną różą Portrait of a Lady Frederica Malle’a. Lato było pod znakiem Rose 31 z Le Labo – kiczowaty kumin z różą i zapach(...)January, nowe początki, Neapol. Zapach, który jest o tym, że krew nie woda. Moje skillsy sommelierskie bardzo się rozwinęły po rozwodzie. A na serio to co raz bardziej kocham wino i pomimo, że widzę jak dużo muszę się jeszcze nauczyć, to bardzo się w tym roku wkręciłam w wyjazdy do winnic i seminaria winiarskie. Im bardziej się znam
Ugotowane pozamiatanecokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju Cebulę obieramy(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje. Gdy nie używamy wina, bezpośrednio po musztardzie zalewamy wszystko bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do chwili gdy mięso jest miękkie. W międzyczasie
Smaczna StronaBananowo waniliowa owsianka z borówkami amerykańskimi Śniadaniowa porcja energetyczna witamin! Proporcje dla jednej osoby: Składniki: 30 g (3 łyżki) płatków owsianych 1 dojrzały banan 1/4 łyżeczki
Wino Francja KuchniaKasza jaglana z owocami oraz miodem z nutą wanilii na maślance Mój sposób na zdrowe i chłodne śniadanie podczas upalnego lata. Działa odświeżająco, lekkostrawnie i
Wino Francja KuchniaSałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe. Proporcje na dwa talerze: Składniki:
Wino Francja KuchniaKrem z kukurydzy Proporcje na 6 talerzy: Składniki: 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g) 3 ziemniaki 1 cebula sól i pieprz do smaku
Wino Francja KuchniaDietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko! Śniadanie, podwieczorek, deser
Wino Francja KuchniaSałatka z pieczonego bakłażana i papryki Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1
Wino Francja KuchniaPomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki
Wino Francja Kuchniafaszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina i śliwek, który powstał podczas duszenia. Idealna kropka nad „i”. Takim daniem zachwyci się z całą pewnością cała rodzina. Zobaczcie jak przygotować pyszną polędwiczkę wieprzową z suszonymi(...)gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką
Ostra na Słodkooliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest(...)patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć
cucinaregęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi w winie Pierś gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami Pierś gęsi z grilla gęś kocha wino rosół z gęsi z pierożkami z gęsi wątróbka z gęsi z jabłkami(...)Wino do gęsi zupa grzybowa na gęsinie zupa z gęsi z zacierkami
królestwo garówwarunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności Składniki /1 porcja: – 250 ml półsłodkiego wina czerwonego – 50 ml rumu – 4 całe obrane migdały – 2 plastry pomarańczy – laska cynamonu – kilka goździków – szczypta kardamonu – łyżka miodu Przygotowanie: Migdały zalewamy(...)kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki i pijemy Pyszne! Artykuł Grzaniec z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE