Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko! Śniadanie, podwieczorek, deser
Wino Francja KuchniaSałatka z pieczonego bakłażana i papryki Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1
Wino Francja KuchniaPomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki
Wino Francja Kuchniafaszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina i śliwek, który powstał podczas duszenia. Idealna kropka nad „i”. Takim daniem zachwyci się z całą pewnością cała rodzina. Zobaczcie jak przygotować pyszną polędwiczkę wieprzową z suszonymi(...)gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką
Ostra na Słodkooliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest(...)patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć
cucinaregęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi w winie Pierś gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami Pierś gęsi z grilla gęś kocha wino rosół z gęsi z pierożkami z gęsi wątróbka z gęsi z jabłkami(...)Wino do gęsi zupa grzybowa na gęsinie zupa z gęsi z zacierkami
królestwo garówwarunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności Składniki /1 porcja: – 250 ml półsłodkiego wina czerwonego – 50 ml rumu – 4 całe obrane migdały – 2 plastry pomarańczy – laska cynamonu – kilka goździków – szczypta kardamonu – łyżka miodu Przygotowanie: Migdały zalewamy(...)kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki i pijemy Pyszne! Artykuł Grzaniec z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwarunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności Składniki /1 porcja: – 250 ml półsłodkiego wina czerwonego – 50 ml rumu – 4 całe obrane migdały – 2 plastry pomarańczy – laska cynamonu – kilka goździków – szczypta kardamonu – łyżka miodu Przygotowanie: Migdały zalewamy(...)kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki i pijemy Pyszne! Artykuł Grzaniec z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polsk a z 1939 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino. 1 kg buraków, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz(...)ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać
królestwo garówzbliżające się Święta Bożego Narodzenia, będzie świetnym dodatkiem do pierogów. Składniki na około 500 g gotowej konfitury: około 2 kg czerwonej cebuli butelka 0,75 l czerwonego wytrawnego wina 300 g cukru (u mnie był to kokosowy i dark muscowado) 100 ml octu balsamicznego czubata łyżka tymianku *opcjonalnie płaska łyżeczka ostrej papryki i płaska łyżeczka słodkiej dodatkowo około(...)litr wody Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku lub głębokiej patelni umieść cebulę i cukier, dodaj połowę wina, tymianek, paprykę i ocet winny i smaż mieszając od czasu do czasu. Po około pół godziny dodaj pół litra wody i smaż, do czasu aż cały płyn odparuje. Postępuj tak do zużycia całego wina
greenscarfwędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu 200-250 ml białego wytrawnego wina 2-3 nieduże ziemniaki Sól do smaku wg uznania Chips serowo – ziołowy Ser typu parmezan otarty na tarce o drobnych oczkach – ok. 2 łyżki Świeże, drobno posiekane zioła takie(...)zbyt rzadką konsystencję, na niewielkim ogniu odparowujemy nadmiar wody do pożądanej gęstości. Dopiero TERAZ doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem wg własnych upodobań. Krem z grzybów leśnych na białym winie z chipsem serowym Na niedużą rozgrzaną, ale nie super gorącą patelnię z powłoką nieprzywierającą wysypujemy łyżkę startego parmezanu wymieszanego z ziołami pokrywając nim cienko całą powierzchnię patelni. Gdy zobaczymy
Kate's KitchenSałatka z pieczonego bakłażana i papryki Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1
Wino Francja Kuchniapomidory z puszki bez skóry, podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku świeża bazylia pół kieliszka białego wina oliwa z oliwek 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj Najpierw(...)pieczemy około pół godziny do 40 minut. I nie wyciągamy od razu ( jak ja ) tylko dajemy jej odpocząć. Kroimy (wykładamy ) i jemy z chrupiącym pieczywem i lampką dobrego wytrawnego wina. Na drugi dzień pyszna na zimno, lud odgrzana na patelni. Palce lizać! Buon Appetito
Z Kuchni Do KuchniDietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko! Śniadanie, podwieczorek, deser
Wino Francja KuchniaSzlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych(...)sztuki) 8-10 plastrów wędzonego boczku 2 łyżki oleju Wielkopolski kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos grzybowy: 600g leśnych podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml białego półwytrawnego wina 200ml śmietany 30% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 200g kaszy jęczmiennej pęczak Wykonanie: 1. Polędwiczki
Szalona Kuchnia Eweliny