wino - 10075 przepisów (strona:57/672)

2018 – next, please – podsumowanie roku 151

książek kucharskich i naczyń/sprzętów kuchennych, których mam i tak za dużo. I bardzo dobrze. Im mniej, tym lepiej. W tym roku jeszcze bardziej wkręciłam się w jedzenie, wino i perfumy . Zimą pachnę brudną różą Portrait of a Lady Frederica Malle’a. Lato było pod znakiem Rose 31 z Le Labo – kiczowaty kumin z różą i zapach(...)January, nowe początki, Neapol. Zapach, który jest o tym, że krew nie woda. Moje skillsy sommelierskie bardzo się rozwinęły po rozwodzie. A na serio to co raz bardziej kocham wino i pomimo, że widzę jak dużo muszę się jeszcze nauczyć, to bardzo się w tym roku wkręciłam w wyjazdy do winnic i seminaria winiarskie. Im bardziej się znam

Ugotowane pozamiatane
Boeuf Strogonow 140

cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju   Cebulę obieramy(...)Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje. Gdy nie używamy wina, bezpośrednio po musztardzie zalewamy wszystko bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do chwili gdy mięso jest miękkie.   W międzyczasie

Smaczna Strona
Bananowo waniliowa owsianka z borówkami amerykańskimi 114

Bananowo waniliowa owsianka z borówkami amerykańskimi Śniadaniowa porcja energetyczna witamin! Proporcje dla jednej osoby: Składniki: 30 g (3 łyżki) płatków owsianych 1 dojrzały banan 1/4 łyżeczki

Wino Francja Kuchnia
Kasza jaglana z owocami oraz miodem z nutą wanilii na maślance 103

Kasza jaglana z owocami oraz miodem z nutą wanilii na maślance  Mój sposób na zdrowe i chłodne śniadanie podczas upalnego lata. Działa odświeżająco, lekkostrawnie i

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką 79

Sałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką  Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe. Proporcje na dwa talerze: Składniki:  

Wino Francja Kuchnia
Krem z kukurydzy 98

Krem z kukurydzy Proporcje na 6 talerzy: Składniki: 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g) 3 ziemniaki 1 cebula sól i pieprz do smaku

Wino Francja Kuchnia
Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną 154

Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko! Śniadanie, podwieczorek, deser

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 171

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki  Składniki: 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 dojrzały słodki pomidor 1 mała czerwona cebula  2 ząbki czosnku 1

Wino Francja Kuchnia
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 163

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych,  pasty Tarama oraz sałat  Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki

Wino Francja Kuchnia
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI 139

faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina i śliwek, który powstał podczas duszenia. Idealna kropka nad „i”. Takim daniem zachwyci się z całą pewnością cała rodzina. Zobaczcie jak przygotować pyszną polędwiczkę wieprzową z suszonymi(...)gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką

Ostra na Słodko
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 109

oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest(...)patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć

cucinare
Czas na gęsinę - dania z gęsi 124

gęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi w winie Pierś gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami Pierś gęsi z grilla gęś kocha wino rosół z gęsi z pierożkami z gęsi wątróbka z gęsi z jabłkami(...)Wino do gęsi zupa grzybowa na gęsinie zupa z gęsi z zacierkami

królestwo garów
Grzaniec z migdałami 142

warunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności Składniki /1 porcja: – 250 ml półsłodkiego wina czerwonego – 50 ml rumu – 4 całe obrane migdały – 2 plastry pomarańczy – laska cynamonu – kilka goździków – szczypta kardamonu – łyżka miodu Przygotowanie: Migdały zalewamy(...)kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki i pijemy Pyszne! Artykuł Grzaniec z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Grzaniec z migdałami 136

warunki atmosferyczne, które informują nas o rozpoczęciu sezonu na grzańca Dzisiaj przepis na grzańca z migdałami i dodatkiem rumu. Prawdziwe rogzrzewające pyszności Składniki /1 porcja: – 250 ml półsłodkiego wina czerwonego – 50 ml rumu – 4 całe obrane migdały – 2 plastry pomarańczy – laska cynamonu – kilka goździków – szczypta kardamonu – łyżka miodu Przygotowanie: Migdały zalewamy(...)kilka minut. Wino wlewamy do garnka wraz z plastrami pomarańczy, laską cynamonu, goździkami kardamonem i miodem. Podgrzewamy chwilę i pod koniec dodajemy migdały w rumie. UWAGA – wino zdejmujemy z kuchenki przed zagotowaniem. Przelweamy do szklanki i pijemy Pyszne! Artykuł Grzaniec z migdałami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Buraki obsmażane w cieście – buraki w cieście naleśnikowym 120

pochodzi z książki Heleny Kulzowej, Kuchnia polsk a z 1939 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta naleśnikowego użyte jest mleko i wino, ja przygotowałam ciasto bez mleka. Samo wino. 1 kg buraków, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz(...)ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki buraków taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać

królestwo garów