departemencie Ardèche. Czas przygotowania : 10 min. Czas smażenia : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 8 dużych fioletowych (lub zielonych) świeżych fig ● 40 g masła ● 100 ml białego słodkiego wina typu Muscat* ● 3 łyżki płynnego miodu ● 30 g płatków migdałowych ● 1 łyżka cukru Przygotowanie Płatki migdałowe wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj(...)przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat. **Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane z gałką lodów waniliowych lub nugatowych. Vallon Pont d'Arc, malownicze miejsce w departamencie Ardèche
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasię kończy! Dziś podzielę się z Wami przepisem na risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem. Smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki(...)czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło
Moja pasja smakuZaczynamy weekend zapachem goździków i cynamonu w grzanym białym winie. W połączeniu z sokiem pomarańczowym tworzą aromatyczny(...)drink, którego rozgrzewające moce są niezbędne w te chłodne dni. Miłe towarzystwo do książki i koca. Idealny obrońca przed zewnętrzną grozą. Składniki na 2 porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski cynamonu […] Artykuł Grzane białe wino pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeKurek teraz zatrzęsienie, korzystajmy ile się da bo są przepyszne. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis! Scroll down(...)Składniki: 2 ulubione steki 250 g kurek, oczyszczonych 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 szklanka śmietanki 36% 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku posiekana pietruszka do podania Przygotowanie: Natrzyj steki od serca solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średnim
karmelowyKrem z kukurydzy Proporcje na 6 talerzy: Składniki: 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g) 3 ziemniaki 1 cebula sól i pieprz do smaku
Wino Francja KuchniaSałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe. Proporcje na dwa talerze: Składniki:
Wino Francja KuchniaKucharzu Warszawskim z 1890 roku, kardynał polecany jest z winem reńskim lub szampańskim, natomiast w Nowoczesnej Kuchni Domowej , opracowanej przez Antoninę i Jana Piętków, poleca się do niego wino szampańskie. Troszkę przepis odcukrzyłam i nie gotowałam skóry ananasa „ skórki ananasowe pokrajać, wygotować w 1/4 l wody, odcedzić i gdy woda ostygnie, wlać do wazy ”. 1 ananas(...)cukru, butelka wina musującego Ananasa obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wyciąć głąb. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Włożyć do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Wlać do wazy i na to wlać schłodzone wino musujące
królestwo garówKasza jaglana z owocami oraz miodem z nutą wanilii na maślance Mój sposób na zdrowe i chłodne śniadanie podczas upalnego lata. Działa odświeżająco, lekkostrawnie i
Wino Francja KuchniaTinto de verano w dosłownym tłumaczeniu znaczy "czerwone letnie". Jest to najprościej rzecz ujmując, zimny, lekko musujący napój na bazie wina i oranżady. To jeden z najbardziej popularnych w Hiszpanii napojów, podawanych w okresie letnim. Powszechny na imprezach, festiwalach i barach na plaży. Ekspresowy i bardzo łatwy do przygotowania, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Czerwone wytrawne wino(...)użyć naturalnej, niskosłodzonej lemoniady lub w ostateczności napoju typu Sprite lub tonic, który dodatkowo można rozcieńczyć wodą gazowaną. SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone czerwone lekkie wino (np. stołowe) oranżada lub napój typu Sprite lub tonic kostki lodu plaster cytryny WYKONANIE Do szklanki wkładamy plaster cytryny, wypełniamy kostkami lodu, dolewamy 1/4 szklanki czerwonego wina
cool and mintyKlasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEdrobiem, tak moim zdaniem ten agrestowy idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny i wszelkich twarogów. A jeśli zamiast z zielonego agrestu skorzystacie z jego czerwonej odmiany, to zamieńcie białe wino na czerwone półsłodkie, a ocet jabłkowy na ten balsamiczny. Palce lizać! :D Agrestowy chutney z lawendą Potrzebujesz: 500g zielonego agrestu 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 30ml octu jabłkowego(...)łyżki łagodnego miodu (akacjowy/lawendowy/wielokwiatowy/lipowy/rzepakowy) 3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy / 2 łyżeczki suszonej lawendy 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 150ml białego wina półskłodkiego sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Agrest umyj i oczyść. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodaj agrest, miód, ocet
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBananowo waniliowa owsianka z borówkami amerykańskimi Śniadaniowa porcja energetyczna witamin! Proporcje dla jednej osoby: Skladniki: 30 g (3 łyżki) płatków owsianych 1 dojrzały banan 1/4 łyżeczki
Wino Francja KuchniaBakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g koziego sera 2 garści startego Pecorino Romano sól morska i pieprz do
Wino Francja KuchniaBakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g koziego sera 2 garści startego Pecorino Romano sól morska i pieprz do
Wino Francja Kuchnianajmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Składniki na 4 porcje: 200g truskawek 30 cukru 80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 8 gałek lodów waniliowych 150ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru(...)truskawki 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Jeszcze gorące przełożyć do 4 pucharków i pozostawić do ostudzenia. 2. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie
Szalona Kuchnia Eweliny