deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie obchodzonego tygodnia Rieslinga. Pierwsze wzmianki o Rieslingu pochodzą z XV wieku. Uważa się, że praprzodkowie obecnego Rieslinga pochodzą z Nadrenii. Obecnie najwięcej uprawia się(...)hektarów), Alzacji ( 3,5 tysiąca hektarów) oraz Austrii (1,8 tysiąca hektarów). Poza tym uprawiany jest w wielu innych miejscach we Włoszech, Węgrzech, Czechach, Słowacji. Bardzo ciekawe i smaczne wina produkuje się również w Australii i Nowej Zelandii. Spotykany jest również w wielu innych krajach w tym również w Polsce. Wspaniałego Rieslinga piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu
królestwo garówdeseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie obchodzonego tygodnia Rieslinga. Pierwsze wzmianki o Rieslingu pochodzą z XV wieku. Uważa się, że praprzodkowie obecnego Rieslinga pochodzą z Nadrenii. Obecnie najwięcej uprawia się(...)hektarów), Alzacji ( 3,5 tysiąca hektarów) oraz Austrii (1,8 tysiąca hektarów). Poza tym uprawiany jest w wielu innych miejscach we Włoszech, Węgrzech, Czechach, Słowacji. Bardzo ciekawe i smaczne wina produkuje się również w Australii i Nowej Zelandii. Spotykany jest również w wielu innych krajach w tym również w Polsce. Wspaniałego Rieslinga piliśmy w Winnicy Płochockich :) Z winogron szczepu
królestwo garówWarszawie w dniu 23 września zgromadziła wielu miłośników tego zacnego napoju bogów. Z okazji jubileuszu w bibliotece Radcy Handlowego Ambasady Hiszpanii odbyła się degustacja specjalnie wybranych dwunastu win, którą prowadził Pedro Ballesteros. Nie byłoby to tak emocjonujące wydarzenie, gdyby nie szara codzienność zakorkowanego miasta stołecznego Warszawy i chęć przybycia na czas. Z małym poślizgiem czasowym – to takie normalne(...)winu 100 punktów, czyli maksymalną liczbę w swojej skali, co zdarza się niezwykle rzadko. Wraz z kilkunastoma innymi osobami miałem okazję delektować się tym winem, ponieważ trudno to doświadczenie sprowadzić tylko do miana degustacji. Kropla wina w ustach uwalniała całe bogactwo świeżych aromatów, smaków i niezwykłych doznań. Cudowne doświadczenie. I tak degustacja dobiegła końca, ale nasze rozmowy trwały jeszcze
królestwo garówgratka spotkać w jednym miejscu kilkadziesiąt otwartych butelek tak znakomitego napoju bogów. Region Veneto znajduje się w północno wschodniej części Włoch. Pracuje tam 2246 winogrodników, a 272 firmy butelkują wina (nie wszyscy winiarze robią to we własnym zakresie – czasami odsprzedają winogrona większym firmom). W regionie uprawia się głównie odmiany: Corvina Veronese, Corvignone i Rondinella i to te odmiany(...)podstawą do produkcji win Valpolicella i Amarone. Degustację otwartą poprzedziła degustacja komentowana, którą poprowadził Wojciech Bońkowski. Prowadzący wytypował 17 win, które uczestnicy mogli testować w pięciu setach. Pierwszy etap to trzy wina Valpolicella Classico: Montecariano Valpoliella DOC Classico Superiore 2012, Tenute Ugolini Valpolicella DOC Classico Superiore 2011 oraz Ca’La Bionda Valpolicella Classico Superiore 2012 – to wina
królestwo garówktóre pomagają leczyć choroby stawów i wzmacniają odporność organizmu. Jeśli teraz weźmiesz się do pracy, to nasze twoje wino będzie gotowe za 3 miesiące, 4 miesiące. Dobrze zrobione wino różane ma słodkawy, deserowy smak. Kolor możemy złamać dodając owoce maliny. SKŁADNIKI 10 kg owoców dzikiej róży, 25 l. wody źródlanej, 8 kg cukru kg cukru, drożdże winne pożywka(...)rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę cukru. Po miesiącu odciągnąć wino za pomocą przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli), by było w środku jak najmniej powietrza. Zakorkować i założyć
W kuchennym oknie Ewyczas. Są takie chwile, kiedy przypominam sobie, że nie mam nikogo takiego. Są takie chwile, kiedy nie ma z kim dzielić talerza. Jednak ochota pozostaje. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. /całkowicie autorski;/ 4 kawałki fileta łososia ze skórą500ml czerownego półsłodkiego winaliść laurowy8 gałązek świeżego tymiankuziele angielskiepieprz ziarnisty i mielonysok z cytrynysól1-2 łyżki mąkipuree(...)Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam z wina, odkładam. Pozostałe wino odparowuję, aby zmniejszyło swoją objętość do połowy.Przecedzam, by usunąć zioła. W 1/2 szklanki wina rozrabiam mąkę. Dolewam delikatnie do gotującego się wina
W kuchni Karmel-itkizostała uznana za jedną z dziesięciu najlepszych w Kalifornii. Kiedy ich dzieci dorosły - trzech synów i córka, rodzinny biznes bardzo szybko zaczął się rozwijać. Rodzina Kautz zaczęła produkować swoje wina Ironstone pod koniec lat 80. Nazwa pochodzi od kamieni zawierających żelazo, które występują w dużych ilościach na terenie winnicy. Degustacja odbyła się w restauracji Thai Thai w Warszawie. Degustacja(...)win połączona była z zabawą w dobieranie win do dań kuchni tajskiej. Spotkanie prowadziła o winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango, oraz do makaronu
królestwo garówróżnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście tak nie było z winami z winnicy Costantino, które mieliśmy okazję próbować. Na pierwszy ogień poszło(...)leciutko musujące wino SBRIU z lokalnej odmiany Catarratto: bardzo świeże, mocno kwiatowe, rześkie; podczas upału po prostu idealne. Kolejnym winem było CATARRATTO TRADIZIONE SICILIANA. Ta sama odmiana co poprzednio, ale bez bąbelków. Wino o dość pełnej budowie; aromaty głównie kwiatowe. Świetnie się połączyło z grzankami z tapenadą. Jako ostatniego białego spróbowaliśmy CHAMANIT. Jest to mieszanka lokalnego Grillo
królestwo garóworaz przedstawicielka rodzinnej winnicy Schuetz oraz Pan Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W trakcie spotkania przedstawiona nam została Kalifornia jako region winiarski oraz mieliśmy okazję spróbować 14 win. Wszystkie one są dostępne na polskim rynku. Poniżej ich prezentacja (opisy przygotowane przez organizatora) Mirassou Sauvignon Blanc 2012 Region: California Wino Mirassou Sauvignon Blanc cechują wspaniałe aromaty cytryny(...)Meyer, kwiatów cytrusowych, kiwi i passiflory, które rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą
królestwo garówpółkach zagościła nowa seria win. Części z nas nazwa Cimarosa jest skądś znana, z czymś się kojarzy. Tak, to dawny, jeszcze nieco przaśny Lidl sprzed kilku lat. Tamte wina powiedzmy sobie szczerze nie były najlepsze. Była to typowa przemysłowa masówka, gdzie najważniejsza była cena i ilość. Teraz zmienione zostały etykiety a co najważniejsze wina. Obecnie jako Cimarosa(...)sprzedawane są wina z Chile i Nowej Zelandii. Według informacji Lidla, wina tej limitowanej serii wyprodukowane i zabutelkowane zostały w regionach z których pochodzą. Tworząc tę serię, dążono do uproszczenia wizerunku wina w Polsce. Skoncentrowano się na prezentacji indywidualności smaku wina, który zależy od szczepu wykorzystanego do produkcji oraz jego pochodzenia. I tak, w nowej odsłonie
królestwo garówbardziej, że mam w domu całkiem sporo cydru. Miałam też otwartą butelkę wina, na które nikt nie miał ochoty... Zmniejszyłam więc proporcje, i zrobiłam karmelki z czerwonego wina. Efekt? Dość zaskakujący. Mają cudowny, głęboko rubinowy kolor i winny smak, a do tego wspaniale się ciągną. Mi bardzo smakowały. Oczywiście przygotowałam też te oryginalne (o nich innym razem(...)czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować. Do wina wlać śmietankę, dodać cukier i masło. Gotować bez mieszania, aż płyn osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiało ono miejsce w kameralnej Sali hotelu Le Regina w wolne sobotnie popołudnie i skierowane było do osób prowadzących blogi o winie oraz miłośników wina. Koncepcja testowania wina była jednak bardziej wyrafinowana niż spotykane zazwyczaj. Zamierzeniem organizatorów było degustowanie win „w ciemno”, czyli bez pokazywania etykiety wina. Prowadzenie tej degustacji przypadło oczywiście Panu Andrzejowi(...)wiemy, co jest w kieliszku. Na koniec zmierzyliśmy się z winami czerwonymi. Cztery kieliszki z winem z tego samego szczepu oraz jeden dodatkowy z zupełnie innym. Domysły były różne, lecz w sumie zadanie okazało nieco łatwiejsze niż w przypadku win białych. Spotkanie zakończyło się na rozmowach w miłej i spokojnej atmosferze – to element, którego brakuje na innych
królestwo garówMoraw, o polecenie mam kilku win, które według ich opinii będą pasowały do dań z gęsi. Zwyczajowo do gęsiny podawało się wino młode, ledwie co zrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny. Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się(...)jest szczepem, z którego często robi się młode wino. Kolby, Modry portugal 2011 – Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.* Dva Duby Impera 2011 . Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością. Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie
królestwo garówmasę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej to nie będzie to problem.2/ Podgrzewamy wino i gdy zacznie wrzeć wrzucamy truskawki i czekamy aż znowu zawrze, wtedy dodajemy ksylitolu do preferowanego poziomu słodkości. Zamieszane wino z truskawkami energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia(...)krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest by masa stwardniała a biszkopty były miękkie.5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się chwilą :) SMACZNEGOP.S. Możecie truskawki z resztą wina zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą
Kuchnia PROzdrowotnajestem fanką wina jako takiego, wino grzane pite podczas zimowych mrozów (bo wtedy smakuje najlepiej) uwielbiam! Niesamowicie intensywne, korzenne w smaku, cudownie rozgrzewa i "hartuje", ale też...szybko uderza do (mojej) głowy ;) Niemniej pite z umiarem, jest wspaniałym sezonowym trunkiem na dłuuugie wieczory. Dzięki wspomnianym już właściwościom rozgrzewającym i napotnym, powinniśmy stosować go jako jeden z naturalnych(...)przeczytania etykiety, zapoznanie się ze składem tych produktów, mnie on zniechęca, dlatego samodzielnie przygotowuję ten pyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :)Składniki:butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny)laska cynamonugoździkiświeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm1 pomarańcza1 cytrynakilka ziaren czarnego pieprzucukier do smakuew. jabłkoWykonanie:Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie
Taste Of My Daymałym, położonym w jednej z dolin Colli Euganei, miasteczku o niewiele mówiącej nazwie Vò, każdego roku od kilkudziesięciu lat, po winobraniu, gdzieś tak w połowie września, odbywa się Festiwal Wina i Winogron-Festa dell’ Uva. W tym roku udało nam się uczestniczyć w 64 edycji Festa del Uva. Festiwal wina odbywa się na centralnym placu Vò i trwa(...)jego sprzedaż, czy bogate zaplecze gastronomiczne, z najwyborniejszymi perełkami kuchni weneckiej. Wokół piazza centrale powstało swoiste „winne miasteczko”. Pełno było drewnianych budek, w których lokalni producenci win wystawiali „swoje dzieła”. W jednej z takich budek za symboliczną opłatą 7€ można było zakupić prawo do degustacj okolicznych win i innych pysznych przekąsek. Mogę śmiało stwierdzić
Mia Cucina Sofieta