Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj . Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe cebule(...)posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą
Ugotowaćtego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka(...)wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy truskawki, mięte i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy wino. Wino dajemy jeżeli lubimy alkohol a jeżeli nie to sorbet bezalkoholowy też jest dobry. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy uzyskać smak – bardziej truskawkowy, miętowy czy alkoholowy
Kuchenne Wariacjesufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka - 1 łyżka mąki pszennej Porcja dla 2 osób Najpierw do garnka wrzucamy cukier żeby nam się(...)pokrojoną na kawałki i dusimy. Jak cebula nam się zrumieni to wrzucamy marchewkę pokrojoną w dużą kostkę. Gdy wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino. Gdy wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek i miksujemy na gładki krem. Kilka krewetek zostawiamy do dekoracji. W między czasie robimy suflety
Kuchenne Wariacjeśmietanki 30% UHT 3. Kruszonka migdałowa - 80g mąki pszennej - 80g mączki migdałowej - 90g masła - 80g cukru pudru - 1 limonka (skórka) 4. Gorące maliny: - 500g mrożonych malin - 150ml wytrawnego czerwonego wina - 100g cukru - 3 szczypty cynamonu 5. Czekoladowy kołnierz: - 150g czekolady deserowej 6. Dekoracja: - 100g świeżych malin - 100g świeżych borówek - listki świeżej mięty Przepis na 4 osoby. Zaczynamy Biszkopt. Najpierw(...)ubitych żółtek, dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy mus wkładamy do lodówki. Ostatnim elementem deseru są gorące maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy
Kuchenne Wariacjepółwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera i śmietany. Zamiast różowego wina można użyć wina musującego, wszak bąbelki i truskawki to świetne połączenie.” Czytaj więcej
Wiem co jemricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru(...)wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija, czy makaronu cannelloni) Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować
Domowa Cookierenka AgiJestem, żyję... Przepraszam za to ponad-miesięczne milczenie. Aż mi wstyd. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina :( Ale ostatnio naprawdę brak mi czasu na cokolwiek. Przeprowadzka (wciąż tak naprawdę nie skończona), zajęcia na uczelni (zabierające absolutnie każdą sekundę wolnego czasu)... Mam nadzieję, że jeszcze przed świętami uda mi się jeden, czy dwa przepisy udostępnić
Marder&Marder Manufactureczarnego makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek, w sosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało 65 g małży. Tyle spokojnie(...)Gotujemy makaron. Krewetki i małże podsmażamy na patelni. Dorzucamy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojona papryczkę chili i dalej smażymy. Po mniej więcej 2 minutach dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje. Gdy makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z wody na patelnię do naszych owoców morza. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy
Marder&Marder Manufacturespowity aromatem duszonej cebuli. I delikatnie przechodzi w dość długo trwający pikantny finisz. Rewelacyjne połączenie smaków. 1 kg białej cebuli 0,5 kg cukru 0,75 l białego wytrawnego wina 100 ml octu winnego 100 g masła do przyprawienia: estragon, sól, pieprz Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy. Po kilku(...)łyżeczki dać, w zależności od naszej wrażliwości. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Czyli do momentu aż niemal całe wino się zredukuje. Przekładamy do słoików i gotowe. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturekurczaka 2 małe cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki ziół dalmatyńskich sól morska do smaku płatki chili jalapeno 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania 1. Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku. 2. Cebulę i czosnek obieramy,kroimy(...)piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie 3. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił
Wanilia i KardamonDelikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje.... Składniki Dla dwóch(...)osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 duża brzoskwinia 1 por 2 łyżki serka mascarpone Kilka gałązek świeżej mięty 4 plastry boczku gotowanego 250 ml bulionu drobiowego 50 ml wina białego wytrawnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia Sposób przygotowania Pierś
Wanilia i Kardamonmarchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli(...)ostatnie przekładamy na dno np. rzymskiego glinianego garnka, szybkowaru, czy dużego rondla i nakrywamy całość podsmażonym mięsem. Zebrane wcześniej zioła i czosnek dokładamy na wierzch i zalewamy wszystko szklanką wina. Jeśli, jak ja pieczemy w rzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około półtorej godziny
Kuchenna Kontrrewolucyainnego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora czerwona cebula masło klarowane/olej rzepakowy(...)niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Należy uważać, by nie doprowadzić do zrumienienia. Wywar warzywny zagotowujemy i umieszczamy w nim podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy również szklankę wina. Wszystko razem ponownie zagotowujemy. Na oleju smażymy, pokrojony w niezbyt grube plasterki, boczek do osiągnięcia chrupkości. Również wrzucamy go do garnka z wywarem. Na koniec wkładamy również połówki serc, całość doprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyasłoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo(...)się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu oraz stopniowo zacząć dolewać wino. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente. Pod koniec gotowania dodać sos z pomidorów i wlać resztę wina oraz lekko odparować, a następnie
KUCHARNIAmała cebula czerwona 1 papryka orzechy pinii lub arachidowe sałata 1 łyżka tandoori masala 1 łyżka garam masala sól 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego chlust białego wina. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 2 rozgniecione ząbki czosnku sól pieprz 3/4 łyżeczki cukru Fileta kroimy w paseczki, solimy i dzielimy na pół. Połowę(...)najmniej 1 godz lub na noc. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso aby ładnie z wszystkich stron się opiekło, gdy jest opieczone wlewamy wino i jeszcze chwilę smażymy aby wino odparowało. Tak samo robimy z drugim filetem. Talerz wykładamy potarganą sałatą, posypujemy pokrojoną w paski papryką i cebulą. Polewamy sosem, przykrywamy mięsem, posypujemy orzeszkami
harrisa