wprawić w szampański nastrój. Do perfekcji opanował sztukę sprawiania przyjemności. Został ochrzczony nazwiskiem malarza - Giovanni'ego Bellini. Bellini składa się z soku z białych brzoskwiń i białego, wytrawnego wina Prosecco. (...) Zgodnie z tradycją pije się go w klasycznym kieliszku do martini. " * W tym opisie jest właściwie wszystko co chcę Wam dziś powiedzieć. Atmosfera sprzyjała dzisiaj świętowaniu. Od rana(...)dwóch w jedno to kolejna rzecz stworzona by sprawiać przyjemność.** SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu z brzoskwiń 180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy
KUCHARNIAnajpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho wołowe! Lubię tapas . Za prostotę. Za pomysł(...)Cebule nadziałam czosnkiem i rozmarynem. Są mięciutkie i delikatne. Wyjmowane ze środka płatki kładłam na świeżej bagietce, którą wcześniej zanurzałam w sosie, w którym cebule zostały upieczone. Popijane dobrym winem są wyśmienitą przekąską. Znajdźcie czas na cebulki. Znajdźcie czas na tapas. PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/ 4 czerwone cebule 4 gałązki rozmarynu 3-4 ząbki czosnku
KUCHARNIAnastroju ani razu nie spoglądając na zegarek. CASSEROLE CUKINIOWO-FASOLOWE /składniki na 4 porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól(...)średnim ogniu przez ok. 10 minut, do momentu aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut
KUCHARNIATelefon. Okulary słoneczne. Portfel. Korek z wina. Patyczki po lodach. I tyle. Tyle wystarczy. Tyle mieści się w maleńkiej szafirowej torebeczce. Tyle zabieram ze sobą, wiedząc, że ten zestaw zapewni nam więcej szczęścia niż mogłabym upchać w największej torbie i kieszeniach ukochanych jeansów. Dokąd się wybieram? Dlaczego nie spakuję aparatu fotograficznego, książki i kanapek? Czy wino(...)spokojnym, oddalonym od centrum niewielkim skrawkiem świata pełnego staroci, antykwariatów, pięknych kamienic i galerii. I jest tam fontanna, niezwykła, inna, z małymi wodospadami, które co sobotę pokonują korki z wina (najczęściej czerwonego) i patyczki po lodach. To zestaw z górnej półki. Nic nie gwarantuje lepszej zabawy odkąd mój Syn odkrył ich magiczną moc do niekończącej się zabawy i przyciągania
KUCHARNIAtrwać w nieskończoność. Podobnie jak nasza uczta. Rwane łapczywie, jeszcze ciepłe, chrupiące fougasse i chevre w popiele kupiony przed kwadransem od uroczej Charlotte w lokalnej fromagerie . I czerwone wino, popijane wprost z butelki. W takich chwilach kieliszki i sztućce to zbytek, nadmiar, który odebrałby naszej uczcie prawdziwe piękno. Z lawendowego pola do zameczku Aurelii i Eryka prowadzi(...)Otoczony urokliwymi kamieniczkami i spowity zapachami z usytuowanych na parterze boulangerie, charcuterie i fromagerie jest sercem miasteczka. Jego bicie odmierzają uderzenia srebrnych kul boule . I tak jak dobre wino, najlepsi gracze mają wiekową metrykę. Prym wiedzie dziarski staruszek. Zawsze w eleganckim ubraniu i kaszkiecie. Ma prawie 90 lat, porusza się wolno, dostojnie i gra bezbłędnie. Wzbudza szacunek
KUCHARNIASkładniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę(...)przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewoprzygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc(...)dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy aż się pięknie zeszkli. Następnie dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy
Wspólne smakiDziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż
Kulinarne przygody Gatitykremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina. Makaron z grzybami, winem i mascarpone Składniki 400g makaronu barwionego sepią 6 pieczarek 250g mascarpone 100ml wytrawnego czerwonego wina Ząbek czosnku(...)Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wywaru z gotowanie
Pyry na GazZupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler(...)gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę
Pyry na Gazbyła sucha. Dlatego przez 2/3 czasu pieczenia ( w piekarniku) mięso piekę pod przykryciem, np z folii aluminiowej. Kruchości pieczeni dodaje również odpowiednia marynata. Tym razem do marynaty wybrałam białe wino, a oprócz czosnku dodałam młodą cebulkę wraz z zieloną łodyżką i korzenne przyprawy: goździki i korę cynamonu. Całość idealnie pasowała do słodkiego, owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie(...)suszone śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe) 0,5 szklanki białego octu winnego 2 listki laurowe 4 goździki pokruszone kawałki kory cynamonu po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sos: 1 łyżka mąki
Mia Cucina Sofietasłupkach 1 łyżka płynnego miodu 3-4 kostki czekolady (roztopionej) 1 łyżka żurawiny suszonej ok. 10-15 ml białego wina olej A jak to zrobić: Żurawinę zalać winem i odstawić na około 20 minut, aż nabierze aromatu. Banana obrać ze skóry i pokroić na trzy części. Każdy kawałek dokładnie posmarować miodem i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z migdałami(...)często je obracając aby się nie przypaliły. Na talerzyku zrobić "esy floresy" z roztopionej czekolady i poukładać nasączoną żurawinę. Ułożyć obsmażone banany i polać delikatnie pozostałym po namaczaniu owoców winem
Kuchnia w opałachtrochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder A jak to zrobić: Do rondelka wlać wino(...)doprowadzić do wrzenia. W tym czasie jabłka pokroić na ćwiartki (nie obierać ze skórki), usunąć z nich gniazda nasienne i następnie pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka dodać do wina i gotować około 2-3 minuty. Wyłączyć gaz i pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu jabłka wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe
Kuchnia w opałachgarści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno(...)pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko
OstryKęspotrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam! Wspomagałam się tym przepisem składniki 2 porcje 400 g jagnięciny ( u mnie łopatka) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 1 papryka czerwona pokrojona w kawałki(...)ząbki czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki musztardy - dałam Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon
Stare Gary