Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg karczku 1 szklanka czerwonego wina 3 ząbki czosnku(...)łyżka przyprawy do mięs Knorr 1 łyżeczka ostrej papryki świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżka oleju Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamałży (żywych) 1 łyżeczka tymianku sól pieprz pomarańczowy (niekonieczny) oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szkl białego wina garść usiekanej natki pietruszki Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować(...)się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić. Nie można długo przechowywać żywych małży. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać tymianek sól, pieprz i wino. Kiedy wino zaczyna wrzeć wrzucić małże, i natkę pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się
Gotowanie jest łatwejest w środku i tym oto sposobem wykombinowałam własną wersję, w której się po prostu zakochałam. Wyrazisty ser doskonale uzupełnia smak delikatnej gruszki skąpanej w nucie białego wina. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje. Składniki(...)porcje 300g ryżu arborio 1 gruszka 100g sera z niebieską pleśnią 1 łyżka masła 2 łyżki oleju lub oliwy pieprz 1 cebula 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje. Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak
Fabryka pomysłówWartość kaloryczna: 500 kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół(...)świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą patelnię garnuszek do bulionu Podaj z: kieliszkiem dobrego białego wina Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu na oliwie. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, ale od razu zmniejszam ogień na minimalny. Dopiero potem dodaję posiekaną drobno cebulkę
Bazując na smakuparmezanu, które energicznie miesza się z ryżem. "Tajemnica risotto tkwi w stopniowym podlewaniu ryżu bulionem" Przygotowanie risotta składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury(...)dwie garście suszonych grzybów 1 łyżka stołowa masła Parmezan 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Brodo/Bulion: 1 litr bulionu grzybowego woda z namoczonych grzybów pół szklanki białego wytrawnego wina Soffritto/Smazenie: 2 - 4 łyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa masła 1 duża cebula drobno posiekana Riso/Ryż: 1,5 szklanki ryżu Arborio Condimenti: Namoczyć grzyby prze kilka godzin. Odcedzić zachowując
Codzienne Gotowanieramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na kurczaka z pieczarkami w winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Poczatkowo podchodzilam z rezerwa do tego dania, nie bylam pewna jak bedzie smakowalo, ale ostatecznie okazalo sie fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam! W wyzwaniu udzial wzięli: Mirabelka , Panna Malwina i Pela(...)kurczaka (w oryginalnym przepisie udka) lyzka maki 2 duze szalotki, lub 3 mniejsze 2 zabki czosnku 1 lyzka posiekanego swiezego rozmarynu 400g brazowych pieczarek 1 lyzka koncetratu pomidorowego 150ml wina marsala (uzylam sherry) 200ml bulionu wolowego olej do smazenia Przygotowanie: Kurczaka posolic i popieprzyc, oproszyc maka i przesmazyc na niewielkim ogniu az sie przyrumieni, zdjac z patelni. Doalac
Codzienne Gotowaniejednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka(...)pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki 0,5 szklanki bialego wina 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,25 szklanki musztardy francuskiej 1 lyzka tymianku 1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania) olej do samzenia Przygotowanie: Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc
Codzienne Gotowaniewykwintnych mięs, drogich win i przypraw z Zerrikanii. Jednakże któż martwiłby się drobnym kłamstewkiem, jeśli miałby w zamian okazję skosztować wołowiny w cynamonie i goździkach przy akompaniamencie wytrwanego wina z Zubarran? My jednak nie będziemy ściemniać i powiemy wprost – biegnijcie do kupca po składniki, bo wołowina wg Keiry to naprawdę niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się(...)PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko przypadkiem nie wrzucajcie do marynaty soli, bo wołowina stanie się twarda! Miksturę mieszamy, zakrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki
Nerds KitchenKolejna świetna odsłona owoców morza. Ta wersja zachwyci chyba zakochanych, na romantyczna kolację jak znalazł. Jako dodatek wystarczą świece, białe wino i i chrupiące pieczywo czosnkowe. Składniki : 1 kg świeżych muli 2 duże pomidory bez skórki 1 papryczka chilli 2 szklanki białego wytrawnego wina 3 dymki ze szczypiorkiem 4 ząbki czosnku pęczek świeżego lubczyku 1 łyżka(...)powstanie konsystencja sosu dodajemy posiekaną dymkę razem ze szczypiorkiem i posiekaną papryczka chilli. Wszystko delikatnie doprawiamy, soli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią
Niezły Młynektylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez. Są niskokaloryczne i działają przeciw nowotworowo, więc warto po nie sięgać jak najczęściej(...)poprawi nastrój i doda mnóstwo energii. Składniki: • 3 cukinie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 serki śmietankowe topione • 1 duży ziemniak • Sól, pieprz • olej/oliwa • bulion warzywny • 4 łyżki białego wina Sposób wykonania: Cebulę należy pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i podusić na oleju, podlewać wodą. Następnie dołożyć ziemniaka pokrojonego w kostkę, oraz cukinie pokrojone w talarki dolać wody, doprawić
Podróż w kulinariawynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie(...)osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii
R'n'G Kitchenodkryciu,że na wydziale rozgotowują makaron a na dodatek zmienili ulubione świderki na nitki w pomidorowej?) A co jeżeli student zachoruje (nie, nie,nie - to wcale nie wina tego rzucania się śnieżkami po nocy i nocnych powrotów po rozpoczynającym semeestr poniedziałkowym melanżu) no to wtedy...rosół. Najcudowniejsze 2in1 jakiemożna znaleźć: lek na kaca & lek na przeziębienie(...)doowa )Zagotować. 2.Po zagotowaniu zebrać szumowiny 3.Gotować godzinę. 4. Dodać posiekane warzywa (lub nie...przecież jesteśmy studentami! ale poleca się je pokroić w trakcie oglądania serialu, picia wina lub soczku marchewkowego w ramach akcji: nie damy Ci wina,musisz wyzdrowieć!) 5.Dodać liście laurowe i ziele angielskie,sól,pieprz. Autorka bloga poleca pieprz cytrynowy (kiedyś nie mieliśmy
Fiolka w kuchniwypieki tez wychodziły spod mojej ręki i nikomu nie było do śmiechu, było za to ekspresowe szukanie dżemu, nutelli i innych słodkich smarowideł. Poszłam o krok dalej i dodałam wino, czasami – powiedzmy, że jak szaleć to na całego i nie liczyć kalorii. Wypiek zyskał aprobatę mojego Małża jako dostatecznie słodki i status dobrego wypieku (tylko dobrego(...)radzę – upieczcie sami i stwierdzicie czy jest na 5+. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 400 ml czerwonego, wytrawnego wina – 170 g cukru – 155 g mąki kokosowej – 145 g mieszanki mąki bezglutenowej (Schaer) – 2 jajka – 1 cukier waniliowy – opakowanie proszku do pieczenia – ok 70 g pistacji – 200 ml mleka ryżowego
Szybko Tanio Smaczniebiałej, 1 biała cebula, 2 młode marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki(...)dodajemy dwa rodzaje kaszy i mieszamy, tak długo, aż każde ziarenko dokładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak kasza wchłonie wino) wlewamy część gorącej wody z sosem sojowym. Tylko tyle, żeby kasza została przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie
Moniki Smakołyki