Przepis na : obiad
Zapraszam Was na jedno z tradycyjnych da ń kuchni włoskiej, typowe dla kuchni neapolitańskiej, popularne na całym świecie: s paghetti alla puttanesca, znane również jako "aulive" i "chiapparielle", czyli oliwki i kapary. Baz ą do sosu puttanesca s ą pomidory, oliwki, anchois i kapary. W tym miksie intensywnych smaków nie może zabraknąć oczywiście czosnku oraz peperoncino, które dodaj ą dodatkowego aromatu. Ale skąd nazwa tego dania, dość kontrowersyjna, sugerująca ko... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".