Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo

Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo

Indyjski kurczak w sosie curry - Chicken vindaloo

To chyba moje pierwsze spotkanie z kuchnią indyjską bo wcześniej żadnego curry nie gotowałam, nie jadłam też nic takiego w restauracji. Gdy dostałam przepis od Kasi musiałam najpierw skompletować przyprawy bo nie wszystkie miałam w domu. Jednak właściwie wszystko udało mi się dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :)Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurcz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

curry, sosy, sos do kurczaka, kurczak curry, duszone, wieprzowina, ziemniak, kurczak, mięso duszone, ryba, mięso, ziemniaki, wołowina, przepisy z ziemniakami, ryby, czosnek, gotowany kurczak, uda z kurczaka, dania z kurczakiem, kurczak z czosnkiem

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
królestwo garów, 5 marca 2013 11:45:06

bardzo fajne danie, a i wizualnie takie samo nam wyszło :)

Katarzyna Gajewska, 5 marca 2013 12:52:47

Super, wspaniale, że smakowało, widzisz? Nie taki diabeł straszny, za to jaki smaczny! Ha, ha! :D

Iza Kulińska, 5 marca 2013 13:08:38

wizualnie to za bardzo pokombinować się nie dało :)

Iza Kulińska, 5 marca 2013 13:09:25

"zmuszasz" mnie do eksperymentów i bardzo Ci za to dziękuję bo sama pewnie bym się nie odważyła a tak spróbowałam czegoś nowego i bardzo pysznego :)

Aleksandra, 5 marca 2013 13:22:01

bardzo aromatyczne danko :) do następnego WG :)

Iza Kulińska, 5 marca 2013 13:46:31

do następnego, Olu :)

Ola, 5 marca 2013 14:26:18

Izo, przypomniałaś mi o vindaloo - wieki tego nie jadłam! ostatnio chodziło za mną jakieś curry, ale zawsze gdy zaczynałam przeglądać przepisy, było ich za dużo i z niezdecydowania porzucałam pomysł. Jednak chyba mnie namówiłaś :) poza tym zdjęcia są świetne, aż ślinka cieknie. pozdrawiam! :)

Iza Kulińska, 5 marca 2013 15:09:27

cieszę się w takim razie :) ja robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :)

Justyna Bąk, 5 marca 2013 15:29:35

wygląda świetnie:)

Iza Kulińska, 5 marca 2013 15:46:29

Justyna, jeśli lubisz pikantne wyraziste dania to zrób sobie takie :)

pollyzeczki, 5 marca 2013 19:17:03

jak zawsze wspaniale !

Anonymous, 5 marca 2013 19:47:45

Gratuluje wspanialej nowej stronki!!!! Super, mozna wydrukowac przepis, jestem zachwycona!!! Pozdrawiam serdecznie Ewa uwielbiam kuchnie indyjska , polecam jako przyprawe gorczyce zmielona na make

Iza Kulińska, 5 marca 2013 20:33:16

dzięki :) przepis można było wydrukować od dawna, to nie jest nowość chociaż może teraz lepiej tę opcję widać.

Iza Kulińska, 5 marca 2013 20:33:38

oj, nie zawsze...

Sylvia / Happines is homemade, 5 marca 2013 23:22:23

Uwielbiam kuchnie indyjska :) staram sie odkrywac coraz to nowe smaki. Polecam kurczaka Korma albo kurczaka Butter, nie sa tak pikantne ale rownie aromatyczne i kremowe. A z pikantnych to pewnie kurczak Tikka ;)

shinju, 6 marca 2013 00:06:02

Uwielbiam kurczaka vindaloo. W knajpce indyjskiej do której chodzimy ten kurczak jest bardzo ostry :) Spróbuję go przygotować w domu tak jak Wy :)

Iza Kulińska, 6 marca 2013 09:56:20

ten mój baaaaardzo ostry nie było bo moja tolerancja ostrości utrzymuje się w dolnych stanach poziomu średniego :D, ale zawsze można dodać np. chili zamiast słodkiej papryki mielonej i będzie piekielnie :)

FoodFashionBlog, 6 marca 2013 19:46:44

Ja też wieki nie jadłam! Jak zwykle narobiłaś smaku :-) I bardzo ładna miseczka, czy to Villeroy&Boch?

Iza Kulińska, 6 marca 2013 21:00:07

ta pierwsza z vindaloo to z Duki, taka duża filiżanka - bulionówka :)

Iza Kulińska, 10 marca 2013 13:18:26

dzięki, Sylvia, pewnie wkrótce popróbuję coś innego zrobić :)