Gęsi pasztet z żurawiną

Gęsi pasztet z żurawiną

Gęsi pasztet z żurawiną

Gęsina wraca z honorem na polskie stoły, na których gościła od XVII wieku. Ostatnio była trochę zapomniana w Polsce. Ale nasza polska gęsina ze względu na swoje walory smakowe doceniana była poza naszymi granicami, trafiała przede wszystkim na stoły Europy zachodniej, szczególnie do Niemiec i Francji. Gęsina jest ciemniejsza od innych mięs drobiowych, ma delikatny smak, a po upieczeniu pięknie pachnie. Gęsina, mimo że nie jest chudym mięsem, ze względu na korzystne jedno- i wielo-nasycone kwasy tłuszczowe, n... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Autor

JStragaJStraga

Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pasztet, żurawina, przepisy na święta, tarta, boczek, drobiowe, mięso, sosy, jabłka, zdrowe przepisy, cebula, rogale, bułki, marchewka, seler, wiśnia, wieprzowina, mielone, ziemniaki, przystawki, jabłka pieczone, przekąska, przekąski, pieczone ziemniaki, wątróbka drobiowa, mięsa pieczone, pieczony boczek, bez pieczenia, boczek w sosie, pieczeń z mięsa mielonego

Inne przepisy z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.