Jesienna włoska sagra

Jesienna włoska sagra

Jesienna włoska sagra

Lato i wczesna jesień to w Italii najbardziej odpowiedni czas na festyny, czyli festa & sagra time!  Oba te terminy wywodzą się z łaciny: sagra od sacrum-sacro- święty, a festa od festum- święto religijne. Każde, nawet najmniejsze miasteczko ma swojego miejscowego świętego (santo partono), którego relikwie i podobizny obnosi się w dzień tegoż świętego w procesji po ulicach. Tym wydarzeniom z reguły towarzyszy miejscowy jarmark, wiele wrzawy, muzyki i występów. Oczywiście swiętuje całe miaste... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
gosiuwka, 2 listopada 2012 10:37:20

Ale piękna relacja. Kasiu, aż się zazdrosna zrobiłam. Takie festyny i odkrywanie smaków są najpiękniejsze. Pozdrawiam :-)

sofieta- mia cucina, 2 listopada 2012 10:49:38

Dziekuje Iwonko i pozdrawiam!!!!

Nietylkopasta.pl, 2 listopada 2012 11:40:41

Zapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl

Lidia Krawczyk, 4 listopada 2012 15:33:59

Z tych wszystkich zdjęć emanuje niezwykłe ciepło. Oglądałam je z ogromną przyjemnością:)

sofieta- mia cucina, 4 listopada 2012 18:19:45

Lidia, najzwklejsze zdjecia zyskuja przywdziecznym "bohaterze". Ci ludzie, naprawde byli bardzo zaaangarzowani w to co robia, i z wielka checia opowiadali o tym co robia))