Dżem z ciemnych winogron

Dżem z ciemnych winogron

Dżem z ciemnych winogron

„Kiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się do przerobu. Ma średniej wielkości granatowoczarne jagody z grubą skórką i miękki, lekko galaretowaty miąższ o truskawkowym posmaku. Na win... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Wiem co jem

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.