cytryna - 13435 przepisów (strona:464/896)

Kopiec kreta 664

maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.   Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.   Wyłożyć(...)następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną

Fabryka pomysłów
Bananowe placuszki 115

pieczenia 0,5 pojemniczka małego jogurtu naturalnego Duży banan lub 2 małe ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki cukru – można więcej, ja mało słodzę 1 jajko Kilka kropel soku z cytryny Olej do smażenia Przygotowanie: Banany rozdrobnić widelcem lub zblendować. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jajko i jogurt naturalny – wymieszać. Następnie dodać połączone suche składniki. Mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Smażyć

Fabryka pomysłów
Arbuzolada 250

oknem na razie jeszcze ładna, więc póki co można skorzystać, zanim naszym przyjacielem stanie się kubek herbaty z dodatkiem soku :) Składniki: 1 kg arbuza Litr wody mineralnej ½-1 cytryna w zależności od upodobań Opcjonalnie kilka listków mięty Pół łyżki miodu lub cukru Przygotowanie: Z arbuza odkroić miąższ. Zblendować. Przełożyć do dzbanka, dolać litr wody. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę oraz

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie serowym 178

mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy(...)talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone + sos czosnkowy ;) 367

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie:   Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym.  Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki

Czerwona Porzeczka
Awokado i krewetki 131

Składniki: 2 sztuki dojrzałego awokado opakowanie małych krewetek 200 g, sól, pieprz można użyć odrobinę majonezu sok z cytryny Przygotowanie Awokado kroimy na pół wybieramy miąższ łyżka do miski. Rozdrabniamy je na masę przy użyciu widelca. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy ewentualnie majonez ja go nie używam. Do tak przygotowanego awokado dodajemy nasze krewetki. Całość dokładnie mieszamy. Bardzo

cookpl
Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym 166

typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek (mogą być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Szpinak wyłożyć do miski, ser i pomidory pokroić w kostkę, a cebulę

Delicious Titbits
Krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) 168

różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga ( Moje Wypieki ) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła, 160 g cukru (drobnego), sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy, otarta skórka z pomarańczy. Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki(...)wyciśnięte z cytrusów i skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku. Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości. PS. Niestety już go nie ma  :( zrobiłam z nim tort

Delicious Titbits
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 170

białek (muszą być zimne), 300 g drobnego cukru (jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy wsypać zwykły cukier do blendera, rozdrobnić ostrzami i mamy drobny cukier), 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się ubiją, bardzo małymi porcjami dodajemy cukier dalej ubijając. Ta czynność trwa dość długo, bo cukier musi się rozpuścić całkowicie - u mnie(...)tego trzeba "mieć chłopa" :) Co to znaczy „mieć chłopa” ? "Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku" ... zatrudniłam więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Delicious Titbits
Pasta z czerwonej fasoli (prawie meksykańska) 191

jakieś giganty, drobny szczypior (połowa pęczku), sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku wg uznania), kilka listków świeżego rozmarynu (zerwane z gałązki), liofilizowane paseczki papryczki chili, odrobina soku z cytryny do smaku, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior(...)płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i sok z cytryny i wszystko blenderujemy. Na końcu próbujemy i doprawiamy do smaku - ja w tym momencie dodałam jeszcze łyżeczkę miodu

Delicious Titbits
Muffinki intensywnie cytrynowe 124

największym łakomczuchem jest mój mąż :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cytryna (sok, otarta skórka z cytryny). Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a w osobnej misce mieszamy mokre. Następnie mieszamy sypkie z mokrymi i dalej mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto

Delicious Titbits
Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu 166

malutkie i tak pachnące, że naprawdę trudno było się oprzeć :) 10 dag ananasa (my użyliśmy świeżego), 1 papryczka chili, szczypior z jednej dymki, sól, Marynata łososia: sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek. Dresing: sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Łososia solimy i marynujemy przez godzinę przed upieczeniem(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C. W trakcie pieczenia łososia kroimy ananasa w drobne paseczki, a papryczkę chili i szczypiorek siekamy możliwie drobniutko. Wszystko mieszany w osobnej miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodóweczki. Na salaterce układamy rukolę, przekrojone na pół pomidorki truskawkowe,  jeszcze ciepłego łososia rwiemy na drobne kawałki i też układamy, a na koniec kładziemy słodkiego ananasa w ostrym

Delicious Titbits
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 158

mięcie pieprzowej, gdyż w tym przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :) Przepis z pamięci na słój dwulitrowy: Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :) 3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu , 0,7 litra wody, o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu). Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu(...)tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu (może być do 10 dni) trzeba się już pozbyć mięty. Płyn oczywiście wymaga przefiltrowania i choć inni piszą, że już nadaje się do spożycia

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania