cytryna - 13435 przepisów (strona:464/896)

Sałatka ze szpinakiem i lekkim sosem truskawkowym 173

typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek (mogą być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Szpinak wyłożyć do miski, ser i pomidory pokroić w kostkę, a cebulę

Delicious Titbits
Krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) 174

różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga ( Moje Wypieki ) wprowadziłam małą modyfikację. Składniki: 2 jaja, 2 żółtka, 80 g masła, 160 g cukru (drobnego), sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy, otarta skórka z pomarańczy. Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki(...)wyciśnięte z cytrusów i skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku. Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości. PS. Niestety już go nie ma  :( zrobiłam z nim tort

Delicious Titbits
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 175

białek (muszą być zimne), 300 g drobnego cukru (jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy wsypać zwykły cukier do blendera, rozdrobnić ostrzami i mamy drobny cukier), 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się ubiją, bardzo małymi porcjami dodajemy cukier dalej ubijając. Ta czynność trwa dość długo, bo cukier musi się rozpuścić całkowicie - u mnie(...)tego trzeba "mieć chłopa" :) Co to znaczy „mieć chłopa” ? "Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku" ... zatrudniłam więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Delicious Titbits
Pasta z czerwonej fasoli (prawie meksykańska) 197

jakieś giganty, drobny szczypior (połowa pęczku), sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku wg uznania), kilka listków świeżego rozmarynu (zerwane z gałązki), liofilizowane paseczki papryczki chili, odrobina soku z cytryny do smaku, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior(...)płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i sok z cytryny i wszystko blenderujemy. Na końcu próbujemy i doprawiamy do smaku - ja w tym momencie dodałam jeszcze łyżeczkę miodu

Delicious Titbits
Muffinki intensywnie cytrynowe 130

największym łakomczuchem jest mój mąż :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cytryna (sok, otarta skórka z cytryny). Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a w osobnej misce mieszamy mokre. Następnie mieszamy sypkie z mokrymi i dalej mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto

Delicious Titbits
Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu 171

malutkie i tak pachnące, że naprawdę trudno było się oprzeć :) 10 dag ananasa (my użyliśmy świeżego), 1 papryczka chili, szczypior z jednej dymki, sól, Marynata łososia: sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek. Dresing: sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Łososia solimy i marynujemy przez godzinę przed upieczeniem(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C. W trakcie pieczenia łososia kroimy ananasa w drobne paseczki, a papryczkę chili i szczypiorek siekamy możliwie drobniutko. Wszystko mieszany w osobnej miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodóweczki. Na salaterce układamy rukolę, przekrojone na pół pomidorki truskawkowe,  jeszcze ciepłego łososia rwiemy na drobne kawałki i też układamy, a na koniec kładziemy słodkiego ananasa w ostrym

Delicious Titbits
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 163

mięcie pieprzowej, gdyż w tym przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :) Przepis z pamięci na słój dwulitrowy: Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :) 3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu , 0,7 litra wody, o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu). Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu(...)tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu (może być do 10 dni) trzeba się już pozbyć mięty. Płyn oczywiście wymaga przefiltrowania i choć inni piszą, że już nadaje się do spożycia

Delicious Titbits
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 186

Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie . 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego(...)łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi ( Śniadanie misiów ), romantyczni ( Truskawki na patyku ) i sentymentalni ( Pyry z gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami , Krem cytrynowy z nutą pomarańczy) , z pasją tworzyliśmy nowe potrawy ( Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym

Delicious Titbits
Dorsz z pieca z limonkami i rozmarynem 168

ekspresowa dania :) Kolacja dla dwojga w 15 minut.  Myślicie, że to niemożliwe, a jednak..., a do tego zdrowa :) To jest dopiero fastfood :) Składniki: 2 dorsza, 1 limonka, 1 cytryna, oliwa z oliwek, świeży rozmaryn, sól, pieprz. Oczyszczone rybki solimy, pieprzymy oraz polewamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy rozmaryn oraz pokrojoną w plasterki limonkę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek

Delicious Titbits
Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi 189

opakowanie mix sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka płynnego miodu, większa szczypta soli, Koperek siekamy dodajmy sok z cytryny, oliwę i miód. Doprawiamy solą i wszytko dokładnie mieszamy. Orzechy

Delicious Titbits
Tatar z wędzonego łososia 207

zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół mniejszej cebul 1-2 ogórki konserwowe w zależności od wielkości kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju, sok z cytryny do smaku ¼ pęczku koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Łososia drobno pokroić nożem. Cebulę obrać, razem z korniszonami pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oliwy, sok z cytryny (ok. 1 łyżki

Fabryka pomysłów
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 190

polecam do naleśników i deserów . Ruszajcie zatem na polanę zrywać kwiaty :)   Składniki: 500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg), 1,5 l wody, 1,5 kg cukru, 3 cytryny. Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez

Delicious Titbits
Nalewka z mniszka lekarskiego 156

instrukcji w stylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki:   0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą, więc najlepiej posłużyć się objętością, bo sypnęliśmy wg uznania... czy też powiedzmy sobie szczerze, więcej już  się(...)zbierać nie chciało :) Najlepiej chyba jednak widać to na zdjęciach - słój jest półtoralitrowy a podsuszone kwiaty z pokrojoną w plastry cytryną (1,5 sztuki w tym przypadku) zapełniły go do połowy. Dalej przepis idzie prawie jak w wierszyku z posta_trailera - pt.: Sałatka czy herbatka...? :) Zebrane najlepiej o poranku mniszki zalać w spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć

Delicious Titbits
Domowa granola 170

świństwami, a po drugie przygotowanie własnej jest banalnie proste i sprawia wiele przyjemności, więc gorąco polecam Wam wypróbowanie tego przepisu :) Składniki: 500 g płatków owsianych (górskich), sok z 1/2 cytryny, 1 duży banan, 1 jabłko, 3 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki nektaru bananowego (lub soku jabłkowego), rodzynki. Banana drobno kroimy, a jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy płatki owsiane, miód, nektar bananowy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę - ja używam tej z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy przez ok. 45 minut bardzo często mieszając, aby jej nie przypalić. Gdy będzie rumiana, wyłączamy piekarnik i studzimy przy

Delicious Titbits
Warzywne szaszłyki 272

cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano,  szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy, cebulę i cukinię obieramy i wydrążamy pestki z cukinii i papryki. Kroimy na cząstki podobnej wielkości i kolejno zaczynając od cukinii nabijamy na patyczek(...)cebula, cukinia, papryka czerwona, seler, pomidor koktajlowy, cebula... Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Pieczemy aż warzywa zmiękną, ale będą kruche. Podajemy polewając sokiem z cytryny. Idealne z sosem czosnkowym. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości