Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia

Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia

Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia

Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów. Do przygotowania grzybów będziemy potrzebowali: około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..) do obgotowania grzybów: 2 L wody 2 łyżki soli (zwykłej) 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki octu na zalewę: 1 L wody 1 łyżka soli (zwykłej) wyparzone słoiki i wieczka (słoi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Uwaga Babcia Gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.