To dla mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPRZEPIS(na dużą blachę z piekarnika)Te... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Uzyłam podanego przepisu, ale 10 dag drozdzy to chyba troche za duzo, poniewaz cale ciasto mi wylecialo w piekarniku - az tak wyroslo! Sprawdzilam kilka innych przepisow i drozdzy w nich co najwyzej 20-30 gram! A 10 dag to jednak 100 gram. Czy w przepisie nastąpiła pomyłka...?
Może po prostu była za mała foremka? W przepisie napisałam, że piekłam to ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika.A jeśli chodzi o ilość drożdży. To jest wiele przepisów, z różną ilością mąki, masła, jajek oraz drożdży...
robię identyczny tylko dodaję mniej cukru i drożdży jest smaczny.