Przepis na : śniadanie
W miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna", a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach.W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Mniam, mniam;-) W naszym świątecznym menu są przewidziane ozorki w galarecie. Wieki ich już w takiej postaci nie jedliśmy, więc się bardzo cieszę;-)
Olacruz jesli mam byc szczera to ja tylko taka zelatyna na bulionie jestem w stanie jesc, innej nie lubie.Aga-aa przykro mi, ze nie mozesz pochwalic sie takimi wspomnieniami. Mysle jednak, ze teraz mozesz tworzyc nowe tradycje, ktore za pare lat stana sie pieknymi wspomnieniami. Tego Ci zycze.Asiejka takie dania ze wspomnieniami w tle sa najwspanialsze.Grumko ja co prawda ozorkow nie lubie, ale takie roznosci w galarecie w moim domu czesto goscily na swieta.pozdrawiam