C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego

C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego

C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego

Wiedzieliście, że z mleczu można robić miód? Ja dotarłam do tej informacji niedawno a zaraz  potem stałam się posiadaczką pierwszych, własnych miodowych słoiczków.Pomysł i przepis jest rewelacyjnie prosty, mlecz można by rzecz ogólnie dostępny a właściwości, jakie kryje w sobie miód czy też jak niektórzy wolą syrop z miszka lekarskiego, naprawdę imponujące. Wyczytałam co następuje: Miód z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 26 maja 2013 18:09:52

byłam również w grupie testowej tego produktu:) Jakby tu powiedzieć ..... miód w gębie ....POLECAM!!!!Iza

Renata Fert, 27 maja 2013 00:39:11

dziękuję:)

Anonymous, 14 lutego 2014 21:22:05

Pomysł fajny, tylko, że te 2kg białego cukru nie wyglądają już tak zdrowo...

Kasia Szuda, 25 kwietnia 2014 00:02:42

A można zamiast cukru dać miód?

Renata Fert, 25 kwietnia 2014 00:18:53

hmm... nie myślałam o takim rozwiązaniu...:)

Renata Fert, 25 kwietnia 2014 00:20:18

można go zastąpić trzcinowym, lub innym nieco zdrowszym odpowiednikiem:)

Kasia Szuda, 25 kwietnia 2014 15:50:02

Idę właśnie zbierać mlecze, więc zależy mi na Twojej opinii. Myślisz, że z miodem może być bardziej podatny na psucie? Bo mam takie obawy... A cukier przecież taki niezdrowy... I akurat nabyłam litr miodu :)

Renata Fert, 25 kwietnia 2014 16:26:29

Moim zdaniem spokojnie można zastosować takie rozwiązanie, jakkolwiek robienie miodu z miodu może wydawać się niecodziennym posunięciem, to jednak połączenie ich niewątpliwych zalet powinno wyjść na plus! :)

Kasia Szuda, 25 kwietnia 2014 16:33:01

Dziękuje bardzo :) Mlecze już leżakują na balkonie :)

Anonymous, 26 kwietnia 2014 10:59:42

A czy można go dać w butelki po sokach typu Kubuś? Pozdrawiam :)

Anonymous, 26 kwietnia 2014 11:34:15

miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, więc gotowanie odpada

Anonymous, 26 kwietnia 2014 11:36:41

w butelkach po Kubusiach, jak najbardziej. Wlewałam do nich kiedyś soki owocowe i było ok:)