cytryna - 13435 przepisów (strona:473/896)

Lukier królewski 131

początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA . Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 białko 4 krople soku z cytryny kolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczy kolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczy Przygotowanie: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce i ucieramy na jednolitą masę

My Culinary Art
Ciasto czekoladowe z burakami 246

minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem sprawdzając patykiem czy jest upieczone. Po wystygnięciu, placek nasączamy mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się

Taste Of My Day
Pasta curry i curry z tofu i pachnącymi grzybami 167

Tofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle okazało się, że w lodówce są liście limonki, w zamrażarce trawa cytrynowa, na parapecie leży … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Marmoladka cytrynowa z cukinii 145

Dorotki… Na 2 kg startej cukinii 1 kg cukru (może być mniej, żeby nie przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć różne smaki marmoladki:) i gorące do słoika i PYK:) gotowe

Anioły w kuchni
CIASTO NA HALLOWEEN 198

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę

RAROSSA
Green Tea Masala 146

imbiru. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień. Od masala chai różni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła! Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków 2 gwiazdki

Tajskie smaki
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 139

cytrusowo maślane Składniki: 120 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 260 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia starta skórka z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej  lub starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce

Kulinarne przygody Gatity
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 213

czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki

Nerds Kitchen
Ciasto jogurtowe z śliwkami 193

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam Post

Marta Gotuje
Rybki smażone 181

postacią, a chyba najbardziej te złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb  sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Chutney z czerwonych porzeczek 189

pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu - 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu - 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu - 1 łyżka czerwonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1457.Dżem z cukinii - agrestowy 119

zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak.. 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki agrestowe 5 łyżeczek kwasku cytrynowego  Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć

Moje domowe kucharzenie
1466. Babka z jabłkami 185

mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne..  2 szkl. mąki  1 szkl. mleka  2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju  2  jajka  skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jabłka Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać

Moje domowe kucharzenie
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 128

razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw   [ dałam 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika Wodzisław ] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 158

Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. 2 budynie śmietankowe 3 szkl.mleka 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka] 3 szkl. mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania