cytryna - 13435 przepisów (strona:473/896)

Rybki smażone 188

postacią, a chyba najbardziej te złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb  sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Chutney z czerwonych porzeczek 195

pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester. Składniki: (ok. 8 małych słoiczków- 200 ml) - 1 kg czerwonych porzeczek - 10 łyżek cukru - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu - 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu - 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu - 1 łyżka czerwonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1457.Dżem z cukinii - agrestowy 128

zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak.. 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki agrestowe 5 łyżeczek kwasku cytrynowego  Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć

Moje domowe kucharzenie
1466. Babka z jabłkami 195

mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne..  2 szkl. mąki  1 szkl. mleka  2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju  2  jajka  skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jabłka Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać

Moje domowe kucharzenie
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 134

razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw   [ dałam 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika Wodzisław ] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 162

Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. 2 budynie śmietankowe 3 szkl.mleka 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka] 3 szkl. mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek i jajka, cukru i śmietany i proszku

Moje domowe kucharzenie
1507.Korzenny kompot z dyni 135

obranej dyni bez skóry, pestek i watowatego miąższu  1,5 litra wody  1 łyżeczka octu jabłkowego  5-6 łyżek cukru  1 duża pomarańcza (cytryna)  1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczka cynamonu  Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę , przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem

Moje domowe kucharzenie
1536. Dżem " brzoskwiniowy" 115

lubi.. 5 kg dyni 1 kg cukru 4 galaretki pomarańczowe w proszku [ u mnie brzoskwiniowe] 1 olejek pomarańczowy 4 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn Dynię obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na noc. Rano odlać 2 szklanki powstałego soku, a pozostałą dynię gotować przez 2 godziny. Wystudzić, a następnie gotować jeszcze przez

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 142

Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z sosem z dodatkiem oleju rzepakowego 166

dlatego jest często używany w mojej kuchni.. papier Saga pierś z kurczaka przyprawy według własnych upodobań olej rzepakowy rzodkiewki pomidor ogórek szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Kawałek pergaminu złożyć na pół .Posmarować oliwą i posypać przyprawami. Ułożyć pierś z kurczaka i złożyć 'papirus'. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni

Moje domowe kucharzenie
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy 295

Ponieważ pigwa, zwana także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić – chętnie ją przetestuję. Zrobienie pigwówki nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy zsypać owoce cukrem, jak puszczą sok – zalać je spirytusem i po kilku dniach

Gotuj z Misiem
Tarta z lemon curd 195

znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię. Składniki: Spód: 250g mąki kukurydzianej 125g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 2 żółtka sok z 3 cytryn 150g cukru pudru 1 łyżka oliwy Beza: 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek) 100g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Z mąki, masła, żółtka

Ze smakiem i z pasją
BABKA CYTRYNOWA Z JAGODAMI I MAKIEM 201

ciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TABBOULEH - ARABSKA SAŁATKA 313

kuskus). Nie ma jednego tradycyjnego przepisu na tę sałatkę, więc pod tą samą nazwą kryją się dania z dużą ilością kaszy lub praktycznie bez niej, jedni dodają sok z cytryny, inni z limonki, itp. Moja wersja jest bardzo bogata w kaszę, bo z reguły stanowi cały mój lunch, więc musi być syta. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Przepisy Aleksandry