przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandrycebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać
Sajkofanka smakuzajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka: - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu
Sajkofanka smakurozkoszowac sie resztka niedzieli, ja zabralam sie do obrobki naszej zdobyczy. A oto efekt :) Miodek z mniszka lekarskiego skladniki: 500 kwiatkow mniszka 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna wykonanie: Uzbierane kwiatki rozkladamy na bialym papierze by w ten sposob pozbyc sie z nich wszelkich zyjatek. Mozna tez namoczyc je w wodzie na jakas godzinke. Nastepnie kwiatki wkladamy
Przysmaki Karolkitakie: Buleczki Chelsea cytuje za Ania z "Mojej malej kuchnii" skladniki: nadzienie: 50 gr miękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
Przysmaki Karolkijeszcze kilka minut. Przekladać do wyparzonych sloiczkow, zamknac wyparzonymi pokrywkami i studzic ustawione do gory dnem. Powidla sliwkowe skladniki: 2,5 kg sliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie: Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy do nich orzechy wloskie w lupinie i cytryne pokrojona na cwiartki oraz
Przysmaki Karolkidyni i pomaranczy skladniki: 1kg dyni pokrojonej w kostke 1/4 szklanki wody 2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci 100-200g brazowego cukru sok z polowy cytryny otarta skorka z 2 pomaranczy cynamon strarty imbir wykonanie: Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci. Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy
Przysmaki Karolkiimpulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczami skladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie: Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke
Przysmaki KarolkiCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc . I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczyli włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato). Idealnie smakują z kawą. Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy. Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi dodatkami :-) Sama nazwa "biscotti" pochodzi
Pora coś zjeśćDzień dobry! Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym , musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami). Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak
Pora coś zjeśćorzechami do smarowania krakersów Ingredients 150 g serka koziego 50 g serka białego typu Philadelphia albo twój smak 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich albo pekan sól, pieprz do smaku Instructions Oba sery wyłożyć do miski, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać. Dodać skórkę i posiekaną drobno
Cooking for Emilyobiadowe. Przepis pochodzi z kanału YouTube RITA creative. Gospodyni tego kanału mieszka w Grecji i na jej kanale możecie znaleźć wspaniale przepisy. Marynata do kurczaka jest naprawdę smaczna, orzeźwiający cytrynowy smak przełamany nutka przyprawy curry. Bardzo Wam to danie polecam. Składniki: 1 kurczak pokrojony na 8 części 6 średnich ziemniaków Marynata: 4 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa 1 łyżka oregano
Pani M - kuchnia smakowitainnych chińskich daniach. Więcej przepisów na łatwe azjatyckie dania: Zupa tajska z kurczakiem i makaronem>>> Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>> Kurczak w cytrynowym sosem po chińsku>>> Kurczak teriyaki>>> Żółte curry z kurczakiem>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Kurczak tikka masala
Moja Książka Kucharska