cytryna - 13435 przepisów (strona:482/896)

Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 237

masy krówkowej/kajmaku ( masa netto -510 g ) 200 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na masę jabłkową: 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej 1 galaretka cytrynowa 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku ) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki

Opowieści z piekarnika
Kokosanki 208

talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną

mojewypiekiinietylko
Sernik z budyniem biszkoptowym 746

kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Mój sernik na drugim miejscu na Mikserze Kulinarnym , wśród najchętniej czytanych wczoraj przepisów. Dziękuję. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Arroz doce - ryż na mleku 132

Polskich warunkach można śmiało wykorzystać popularny ryż do risotto. Co wyróżnia arroz doce od rodzimego ryżu na mleku? Przede wszystkim powolne gotowanie deseru w mleku aromatyzowanym cynamonem, skórką cytrynową i wanilią. Dodatkowo na sam koniec gotowania dodaje się tłustą śmietankę lub mleko skondensowane, które sprawiają, że arroz doce jest niebiańsko kremowy. Te błogi pudding polecam podać po dobrej kolacji. Będzie

Food Square
GUGELHUPF CZYLI AUSTRIACKA BABKA Z MORELAMI 150

łyżeczka cukru waniliowego 125 g cukru 120 g zmielonych orzechów laskowych 120 g mąki pszennej 9 moreli Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z masłem, solą, skórką cytrynową, cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy na gładką masę. Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta

Kuchnia w oparach
Szarlotka z budyniem 211

cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu nasion) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 2 łyżki bułki tartej   Budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego 700 ml mleka 4 łyżki cukru  *Można pominąć ten dodatek. Jeśli jednak nasze jabłka

My simple kitchen
Serowo-brzoskwiniowe babeczki 183

chwilę do wrzątku a następnie zdejmujemy z nich skórkę, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z twarogiem, masłem, cukrami, kaszą manną i skórką cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki lub muffinki i pieczemy w 180 C około 50  minut

Zainspirowana w kuchni
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 311

pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według

Dieta bez mleka
Makaron ze szpinakiem, cytrynowymi boczniakami i burratą 191

niech dołączą do nich szpinakowi wielbiciele. Burrata to taki ser jak mozzarella, tylko w środku ma płynną masę śmietanową, pyszny. Zachęcam do gotowania. Makaron ze szpinakiem, serem i boczniakami cytrynowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik z morelami i cytrynową pianką 199

wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500 g moreli   Pianka: 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel cytrynowy          Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika

Smakołyki Asi
Zupa wiśniowa z makaronem 129

możemy jeść chłodników, więc może zimne zupy owocowe?? SKŁADNIKI: 2 słoiki wiśni z cukrem 5 goździków 1 ziarno kardamonu 1 łyżka miodu cukier do smaku kisiel wiśniowy i cytrynowy woda makaron WYKONANIE: wiśnie z sokiem przelewamy do garnka, dodajemy wodę, gożdziki, kardamon, miód, kisiele rozprowadzamy w szklance wody, wlewamy do gotującej się zupy, dodajemy cukier do smaku, chłodną zupę podajemy

Kuchnia Beaty
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki 170

mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik .  Cytrynowy całusek - klik

Di gotuje
TINTO DE VERANO 189

podawanych w okresie letnim.  Powszechny na imprezach, festiwalach i barach na plaży. Ekspresowy i bardzo łatwy do przygotowania, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.   Czerwone wytrawne wino, lekko cytrynowa oranżada, plaster cytryny i dużo kostek lodu, to wszystko czego potrzebujecie do przygotowania tego delikatnego drinka. Najlepiej użyć naturalnej, niskosłodzonej lemoniady lub w ostateczności  napoju typu Sprite

cool and minty
Galaretka cytrynowo-pomarańczowa 165

dużej pomarańczy (tylko wierzchnia pomarańczowa część, bez białego albedo) 1 i 1/3 szkl. cukru 1 opakowanie żelfixu 2:1 (40 g.) 1,5 szkl. wody (razem z wyciśniętym sokiem cytrynowym i pomarańczowym ma być 750 ml.) Wyciśnięte soki wlej do garnuszka, wsyp proszek żelfixu i mieszaj, aż ewentualne grudki całkiem się rozpuszczą. Wodę zagotuj w garnku razem z cukrem. Dodaj

Delicious Place
Sernik na zimno z przezroczystą galaretką 275

zatopionymi" w przezroczystej galaretce.  Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm*: 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 4/5 szklanki cukru pudru (120 g) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 70 g biszkoptów 100 g borówek 150-200 g malin * sernik na zimno przygotowałam w dwóch mniejszych foremkach: tortownicy o średnicy

Ugotować

Proponowane wyszukiwania