cytryna - 13435 przepisów (strona:485/896)

Brzoskwiniowa świeżość 79

szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsączam, a następnie dokładnie miksuję. Cztery łyżki zmiksowanych brzoskwiń odkładam do kubeczka, wykorzystam je do dekoracji. Do reszty zmiksowanych brzoskwiń dodaję jogurt, skórkę cytrynową oraz cukier puder i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję żelatynę i ponownie mieszam. 4 dowolne foremki o średnicy ok. 5 cm przepłukuję zimną wodą i wypełniam je deserem. Następnie wstawiam desery

Słodki sentyment
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką 116

jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Kefirowe placki nadziewane marmoladą 122

jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Bucatini z zimowym pesto i słodkimi ziemniakami 87

opakowaniu zostawiając ok. ⅓ szklanki wody po makaronie. Do garnka z ugotowanym makaronem dorzucamy wcześniej podpieczone warzywa oraz pesto. Wszystko dokładnie mieszamy. Bucatini serwujemy posypane odrobiną tartego parmezanu i skórki cytrynowej. Świetnie sprawdzą się też orzeszki pinni lub pestki słonecznika. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Bucatini z zimowym pesto i słodkimi ziemniakami pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
Sernik mango z jogurtów 141

Składniki: 1200 g jogurtu greckiego 800 g musu z mango (około 2 sztuk i zostawiamy parę kawałków na wierzch) 5 galaretek cytrynowych (u mnie bez cukru) niecała szklanka słodzika/cukru (jeśli dajcie galaretkę z cukrem, można pominąć ten element). parę kawałków mango i granatu do ozdoby Przygotowanie: W 500 ml wody rozpuszczamy 4 galaretki.  Mango obieramy i blendujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Groszek z nutą cytrusową 95

mrożonego. W sezonie, gdy mamy świeży groszek, trzeba go najpierw zblanszować – wrzucić na chwilę do gotującej się wody, gdy woda ponownie się zagotuje, odcedzić. 400 g groszku 1/2 trawy cytrynowej, 1 listek limonki, skórka tarta z 1/2 limonki, ostra papryczka*, sól, cukier, sok z limonki 4 łyżki masła Trawę i papryczkę drobno posiekać. Listek rozerwać (aby uwolnić aromaty). Na patelni

królestwo garów
KURCZAK PIECZONY, ĆWIARTKI Z KURCZAKA 98

groszkiem, kiszona kapusta lub warzywa z wody/pieczone/smażone. Polecam sprawdzony, domowy przepis. SKŁADNIKI: 6 ćwiartek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 6 łyżek oleju sól, pieprz (może być cytrynowy lub kolorowy), papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek, czosnek suszony, kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam w naczyniu żaroodpornym, nacieram przyprawami, każdy kawałek mięsa polewam łyżką oleju, całość skrapiam sokiem

Zasmakuj Kuchni
Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 120

szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym Opcjonalnie cukier do smaku 350 ml. śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka cukru pudru Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka oddzielić od białek, żółtka

Andzia Pichci
Sernik królewski - idealny i prosty 121

przepisach, w cieście jest troszkę mniej masła, a do masy serowej dałam zamiast masła śmietankę. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki: Łatwy sernik piernikowy Najprostszy sernik kawowy Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy   Sernik królewski Czas przygotowania: 90 minut Proporcja na formę o wymiarach

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce 115

się prześliczny obraz. Długo nie mogłyśmy się zdecydować na podzielenie deseru, chciałyśmy nacieszyć się tym cudnym widokiem. *Sok z brzozy pasteryzowany w butelce, najczęściej z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Jeśli skorzystamy z soku uzyskanego wczesną wiosną bezpośrednio z drzewa, możemy wówczas przed przygotowaniem galaretki napój lekko dosłodzić i zakwasić np. sokiem z limonki lub cytryny

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 73

Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne. Możecie przygotować więcej karmelu i przechowywać go w lodówce. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników. Składniki KARMEL 250g cukru 6 łyżek wody

Tajemnice Smaku
Dyniowa granola z figami i cytryną 84

siemienia lnianego 100 g posiekanych grubo orzechów (nerkowce, migdały, orzechy laskowe…) Wykonanie W dużej misce mieszamy płatki zbożowe, siemię lniane, cynamon, posiekane orzechy i otartą skórkę cytrynową. Figi kroimy na kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Upieczoną dynię, namoczone w soku z cytryny figi, olej z pestek winogron i miód miksujemy na purée.  Wlewamy

Tajemnice Smaku
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 110

przygotowanie i złożenie Składniki: 1 bagietka puszka sardynek w oleju łyżka posiekanego koperku pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej kilka rzodkiewek kolorowy sezam do posypania sól, pieprz cytrynowy, majeranek Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Rzodkiewki myjemy suszymy i kroimy w plastry. Sardynki odsączamy z oleju zostawiając w puszce około jego 1 łyżki. Rybki przekładamy do miski, dodajemy

Życie ze smakiem