cytryna - 13435 przepisów (strona:493/896)

Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 89

ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor jak na zdjęciu, gniocchi trzeba po ugotowaniu obsmażyć na maśle. Składniki: Cztery średniej

Niedzielny kucharz
Babka z ryby 99

nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę cytrynową. Wymieszać i zemleć w maszynce do mielenia (ja mieliłam trzy razy). Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić

królestwo garów
CIASTO 3 SMAKI 177

cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA: 0,5 l śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki.    TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka

Pani na deser
Walentynkowe Serce 192

suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy KEKSÓWKĘ o wymiarach 12x25, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej upieczony biszkopt. Masa : - 0,5 litra śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i wlewamy chłodną galaretkę. Na wyłożone w keksówce ciasto wylewamy ok. 2 cm masy śmietanowej, układamy na środku

Moje Słodkie Piekiełko
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 183

pozostając wciąż w tamtych rejonach przedstawiam pączki arabskie! :) Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
sernik na białkach 96

składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 200 g masła 12 szt białek (360 g) 300 g cukru 100 ml śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie: ekstrakt cytrynowy wykonanie: Masło roztapiamy, odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem (150 g). Dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz opcjonalnie ekstrakt i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka

Domowy Smak Jedzenia
Deser "serniczek" z marakują 154

serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK"  Z MARAKUJĄ Składniki:  ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui  opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru: 1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut

kolorowotorcikowo
Jabłecznik z cynamonem 120

Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu 1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki

Smak mojego domu
Muffinki a’la baklava 76

chyba każdy już wie, więc nie ma co się nad tym specjalnie rozwodzić. Drugą zaletą jest to, że można je przygotować na wiele różnych sposobów – muffiny jak pączki, piernikowe, cytrynowe, czekoladowe, a nawet wytrawne, jakie tylko chcecie. Sama wypróbowałam już wiele przepisów, ale to i tak „studnia bez dna” ;-) Tym razem wybrałam propozycję inspirowaną słodkim deserem o nazwie ‚baklava’. Oczywiście

Arabeska waniliowa
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 95

Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać

mojej kuchni
Jabłecznik 113

kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w niewielkiej ilości zimnej wody Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut

Domowe ciasta
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce 193

gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted duck legs

karmelowy
Domek z piernika 114

pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy w 180 około 15 minut.  Części domku studzimy

Zainspirowana w kuchni
smaczny sernik pieczony na biszkoptach z żurawiną ... 148

Składniki: twaróg półtłusty 1 kg, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 2 krople, jajka 6 sztuk "L", kasza manna 3 łyżki, żurawina suszona 100 gram, biszkopty 200 gram cukier puder do posypania w misie robota żółtka, cukier, aromat utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach (twaróg powinien być zmielony na bardzo drobnym sitku w maszynce do mięsa) do masy

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania