cytryna - 13435 przepisów (strona:490/896)

Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 82

godz) ▸ 2 łyżki masła orzechowego ▸ 2 łyżki kakao ciemnego ▸ 160 płatków jaglanych/owsianych ▸ 50 g nasion słonecznika  ▸ 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego masa ▸  2 budynie waniliowe ▸ 1 galaretka cytrynowa ▸ 750 ml mleka  ▸ 400 g truskawek (na zdjęcie mniej) ▸ gorzka czekolada Przygotowanie: 1.  Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta

zdrowo i aktywnie
Przegląd zdrowych batonów 96

migdałów ), sproszkowany liofilizowany sok z buraka (2%)    ▸ BURACZANY   Owoce(69%), daktyle, rodzynki), nasiona słonecznika, buraki sproszkowane (7,4%), oliwa z oliwek extra virgin, olejek eteryczny cytrynowy ENERGY BAR Anny Lewandowskiej Dostępny w Lidlu, cena po  ok. 4 zł za 35 g i po ok. 6 zł za 60 g. Średnia wartość odżywcza

zdrowo i aktywnie
Cytryna i wódka - orzeźwiający shot z likierem cytrynowym 86

Składnikami przepisu tego prostego shota są wódka i likier cytrynowy. Prosty znacząco kwaskowy, orzeźwiający shot

Koktajle i drinki
Masła smakowe: z chili, miodowe, martini 80

garnuszku zagotować gin z wermutem   i odparować aż do uzyskania ok. 1 łyżki płynu. Schłodzić. Oliwki drobno posiekać . W miseczce utrzeć miękkie masło, dodać gin, oliwki, skórkę cytrynową i pieprz kajeński. Masło uformować w wałeczek, zawinąć w folię i schłodzić

Gotujemy i jemy
Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem 244

formie. Co jeszcze zwraca uwagę? Megamaślana kruszonka. Zwykle używamy proporcje 2:1:1 mąka, masło, cukier. Tutaj mamy zdecydowanie więcej masła, które robi naszą kruszonkę. W oryginale, lukier jest cytrynowy, ja jednak użyłam do jego wykonania aromatu migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru. Przepis pochodzi stąd . Drukuj Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem Składniki Ciasto

Mieszam w Garnku
Czekoladowa chmura - ciasto, które rozpływa się w ustach 134

reszta typowo jesiennych wspaniałości ale też wciąż wdzięczą się letnie smaki. Moc pomidorów, jeżyny, maliny, a nawet truskawki! W zeszłym roku celebrując najpiękniejszy czas Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami. Ach! Co to była za uczta! W tym roku postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Syropy owocowe – przyrządzać samodzielnie czy kupować? 142

syropów owocowych, należy uprzednio zapoznać się z etykietą. Niestety, często zamiast sacharozy, dodawane są tańsze zamienniki, tj. syrop glukozowo-fruktozowy. Dodatkowo, producenci wzbogacają swoje produkty o regulatory kwasowości (kwas cytrynowy), sztuczne aromaty, barwniki, ulepszacze – tak naprawdę wartościowemu syropowi wystarczą tylko dwa składniki: zagęszczony sok oraz cukier. Niskie koszty i szybkość produkcji dla niektórych producentów są ważniejsze od jakości soku. Kluczowym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
wafle z masą galaretkową i dżemową... 123

Składniki: wafle okrągłe małe 1 opakowanie, mleko 3.2% 3/4 litra, galaretka cytrynowa 2 opakowania, dżem niskosłodzony 500 gram, kasza manna 4 łyżki Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia. Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia. Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE CIASTO ZE ŚMIETANĄ I JEŻYNAMI 153

programie z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250 ml kremówki - 1/2 galaretki na 500ml wody (u mnie bezbarwna o smaku cytrynowym) Ubijamy kremówkę, do ubitej śmietany dodajemy chłodną (najlepiej lekko już tężejącą) galaretkę (wcześniej  rozmieszanej w 125 ml gorącej wody ) i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na kruche ciasto, równo rozprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory 73

począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki . Tak jak pomidory Po obraniu każdą przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę z dojrzałych dobrze wychodzi . Układamy ciasno

Ogrodnik w podróży
Ryba w maślano-cytrynowym sosie 65

Danie to nie jest pracochłonne ani nie wymaga wielkich umiejętności, a jest super rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad. Całość wykonania zajmuje mniej The post Ryba w maślano-cytrynowym sosie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kurczak z warzywami i koperkiem 161

Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 121

karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy E  witaminy A wapnia  potasu żelaza fosforu selenu cynku manganu miedzi kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy garbników katechinowych błonnika - pektyny Właściwości zdrowotne jagód: zapobiegają chorobom serca pomocne przy zaburzeniach krążenia uszczelniają ściany naczyń włosowatych i zwiększają ich wytrzymałość zmniejszają drobne krwawienia hamują agregację płytek krwi

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z serem 118

Zapraszam po najpyszniejszy przepis na drożdżówki z serem . To moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Lemoniada malinowa 106

Lemoniada napój o kwaskowatym smaku zrobiony z wody cukru i soku cytrynowego. "Henry Mayhew w wydanej w 1864 pracy o ludności ubogiej Londynu pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Lemoniada, nazywana w zależności od zastosowanych dodatków smakowych nektarem albo perskim sorbetem, miała składać się z pięciu podstawowych składników (woda, cukier, soda, kwas i sok owocowy

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania