cytryna - 13435 przepisów (strona:494/896)

smaczny sernik pieczony na biszkoptach z żurawiną ... 146

Składniki: twaróg półtłusty 1 kg, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 2 krople, jajka 6 sztuk "L", kasza manna 3 łyżki, żurawina suszona 100 gram, biszkopty 200 gram cukier puder do posypania w misie robota żółtka, cukier, aromat utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach (twaróg powinien być zmielony na bardzo drobnym sitku w maszynce do mięsa) do masy

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny sernik cytrynowy 85

święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto:  1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy

Słodki Zakątek
Świąteczny kompot z suszu 106

Niedawno przeczytałam na blogu "Dorota smakuje", że dla autorki kompot jest pyszny, jeśli nie ma w nim wędzonych śliwek. Inni nie lubią posmaku cynamonu, a jeszcze inni dodają skórkę cytrynową czy pomarańczową. A mój/nasz kompot? Jest bardzo esencjonalny i słodki, zawiera niewielki dodatek śliwek wędzonych i cynamon, ale nie ma w nim skórki cytrusów.  Przepis na świąteczny kompot

Rodzinka w kuchni
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 157

salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata

La grande e la piccola cuoca
Keks makowy 113

keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis

Zasmakuj Kuchni
szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy... 130

Składniki: mandarynki 2 kg, jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka codzienna , prosta , smaczna i zdrowa 102

układ odpornościowy , dodatkowo bogaty w cenne żelazo . Jabłko : uzupełnia potas , wspomaga pracę jelit , dzięki zawartości flawonoidów chroni przed rakiem jelita grubego . Myślę że o jogurcie i miodzie oraz soku cytrynowym nie ma potrzeby pisać , każdy wie co w trawie piszczy Dodatek pieprzu to wprowadzenie do diety odchudzającej i energetyzującej piperyny , a sól .. w małej ilości nie zaszkodzi Polecam , tym bardziej

Ogrodnik w podróży
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 185

tygodnia.  Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)  1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
pierniki norymberskie 127

połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych   50 g wiórków kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   50 g kandyzowanej skórki cytrynowej   2 łyżki rumu   niepełna szklanka mleka  wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami

babka w formie
Ciasto z mango i masą budyniową 137

Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta. Biszkopt upiekłam w nowej tortownicy Delicia Gold, którą możecie zakupić poprzez FAVI.pl . I wiecie co ? Można

Ewa w kuchni
Piaskowa babka cytrynowa 109

Jeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D  Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny

Simply Food
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 160

już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami i cytrynową skórką i podaje jako rodzaj deseru z bitą śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą wulkaniczną, która trafiła do Kuchni jako islandzki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 97

czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;)) SKŁADNIKI: 6 ud z kurczaka 7 ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk łyżka masła olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam. Przyprawiam i lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok. W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką

Zasmakuj Kuchni
Cwibak Świąteczny Bez Mleka, Tłuszczu I Proszku Do Pieczenia 328

kroku:) Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm : 5 jajek tyle mąki ile ważą 4 jajka tyle cukru ile ważą 4 jajka po 30 g skórki pomarańczowej, cytrynowej, rodzynek, żurawiny. około 50 gram orzechów (laskowych, włoskich) oraz 2 łyżki posiekanych migdałów mąką do obtoczenia bakalii i obsypania foremki Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody

Gotowanie...to proste !
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 674

łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania