Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 219puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta. Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem. Smacznego
Kuchnia Viki
Jogurtowe ciasto z jabłkami i malinami 204ciastem jest jogurtowe , które w zależności od dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka. Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego
Obiad gotowy
Bananowe ciasto bez pieczenia 168sposobem na wydłużenie „żywotności” bananów jest owinięcie „gałązki” folią aluminiową i przechowywanie w niskiej temp. BTW, postanowiliśmy zrobić ciacho i wyszło właśnie tak ;) Składniki 1 opakowanie krakersów 2 galaretki cytrynowe Masa bananowa: 6 bananów 20 g żelatyny Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru 10 g żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Banany
R'n'G Kitchen
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 283naszykujcie cząstki limonki – idealnie zaostrzy teraz smak ryby! SALSA Z AWOKADO 1 duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy
Karo in the Kitchen
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 173mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed
Mienta blog
Śnieżny puch 348Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 2 śnieżki w proszku 350 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 450 ml wrzącej wody 80 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła ½ łyżki cukru 150-250 g herbatników (ja zużyłam mniej tzn. 150g, w kwadratowej blaszce być może pójdzie więcej
Fabryka pomysłów
Babka majonezowa 168cukru 20 g cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu kilka kropli aromatu cytrynowego tłuszcz do wysmarowania blachy kasza manna Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, powoli wsypując
R'n'G Kitchen
Makowiec bezglutenowy 198cukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl
Ze smakiem bez glutenu
Kruche pierniczki bezglutenowe 184minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam 1 dużą łyżkę soku z cytryny. Uzyskałam gęsty, biały lukier, który rozprowadziłam po pierniczkach a na lukier sypnęłam posypką dekoracyjną. Pierniczki są gotowe
Ze smakiem bez glutenu
Mule z mango w mleku kokosowym 273łyżka sosu rybnego pieprz i sok z limonki do smaku oliwa Przygotowanie: Małże odsącz na sitku. N a oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową. Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką. Przełóż muszle do miski
SzczyptaSmaQ
Sernik z brzoskwiniami i mascarpone 236miękkiego masła 1 budyń waniliowy bez cukru 150 g serka mascarpone 1 puszka brzoskwiń Polewa z galaretki i mascarpone: 250 ml syropu z brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 2 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Przygotowanie: Spód do sernika: Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały. Jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać
Kuchcik gotuje
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 175twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki Dodatkowo: 4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce) 1. Kruszymy drożdże i zasypujemy
Niespełnione zdolności kulinarne
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 221włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam
Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką 263Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać! Składniki: Kruszonka: 4 czubate łyżki mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru
Wanilia i Kardamon