Ciasto Kilimandżaro 168Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą być różne) Masa budyniowa: 2 żółtka 0,5 litra mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g. masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 488blachę 23 x 28 cm): 14 herbatników kakaowych 200 g gęstej śmietany (użyłam 18%) 500 g sera (użyłam wiaderkowego - proponuję połowę wykorzystać w Święta, połowę w Sylwestra) 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 12 g masła 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki cukru Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Ja ten etap przyspieszyłam wynosząc galaretki
Weekendy w domu i ogrodzie
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 665opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasją
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 204łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Sk ł adniki masy jab łkowej: 1 kg jab łek 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki cukru Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki
Przepisy kulinarne babci Antoniny
5 pomysłów na zimową herbatę 201magiczną moc herbaty. Nie ma nic lepszego na pochmurne, szare i chłodne dni od pysznej, gorącej herbatki! Oto 5 świetnych pomysłów jak urozmaicić jej smak! 1. Herbata pomarańczowa lub cytrynowa z dodatkiem mięty Świetnym dodatkiem do herbaty jest cytryna lub pomarańcza. Smak podkreśli mięta i nutka cynamonu, imbiru i goździków. Najlepiej smakuje jednak dodatek suszonych skórek z pomarańczy lub cytryny
Tradycyjna Kuchnia
Lukier cytrynowy do dekoracji ciast z cukru pudru. 278Składniki : 10 dkg cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego Sposób wykonania : C ukier puder utrzyj z wodą i sokiem z cytryny w małym rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli Twój lukier jest zbyt gęsty i źle się rozsmarowuje dodaj jeszcze trochę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Natomiast zbyt rzadki lukier
Przepisy i porady kulinarne
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 404łyżki * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * żółtko – 4 szt * masło – 300 g DODATKOWO: * brzoskwinie w puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder – 3 łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * fix do śmietany – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodko
Śnieżny puch 291pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzu
Zdrowe chrupki z ciecierzycy 279przyprawione są lepsze niż jakiekolwiek chipsy czy chrupki ze sklepu. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól himalajska do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Ciecierzycę wysypałam z puszki i zostawiłam zostawić na jakiś czas do wysuszenia Piekarnik nagrzać do 190 stopni - termoobieg Olej kokosowy przyprawy połączyłam w miseczce, dodałam ciecierzycę i dokładnie całość
Szczęśliwa kuchnia
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 168obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza się doskonale. Podany z odrobiną domowego hummusu, jogurtem z cytryną, kolendrą i miętą. Gotowanie bakłażana to przecież chwila, a chlebki można przygotować o wiele wcześniej. Mój Mąż uwielbia te chlebki i za każdym razem je zachwala, więc zdecydowanie polecam
rabarbarowo
Dżem dyniowy z pomarańczą 210folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym
Grunt to przepis!
Świąteczne ciasto dojrzewające. 219obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem
zadanie-gotowanie
Śledzie w marynacie cytrusowej 203stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję
Mango Papaja
Kalerosse 210smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo. U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było
Moje domowe kucharzenie
Świąteczne galaretki 157dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc żelatyny) Wersja 2: 300 ml tłoczonego soku z jabłek 3 łyżeczki żelatyny 3-4 goździki 1/3 łyżeczki cynamonu cukier lub sok z cytryny do smaku Sos: 150 ml mleka 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Galaretki: Sok zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego
Malinowo w kuchni