cytryna - 13435 przepisów (strona:505/896)

Kruche ciasto ze śliwkami 475

pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą ręką

Proste Potrawy
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 292

nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce: u mnie 2 brzoskwinie w połączeniu z malinami – 150 ml gorącej wody

Relaxtime
Gruszki w syropie do słoików 551

ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować

https:KKuchniaMniam
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 430

SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje – ok. 15 szt * wiśnie ( mogą być z syropu ) – ok. 150 g * gaaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę

Ostra na Słodko
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 149

połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki. galaretka: dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej 2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia. Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami. Całość chowam

W kuchni Karmel-itki
Śmietanowiec z galaretkami 16978

śmietany 18-22% 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 200 ml wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna   Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej).    Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemnik

Di gotuje
sok na dobry poczatek dnia 131

niż jabłka czy winogrona!). cytryny są uważane za jeden z najbardziej alkalizujących produktów żywnościowych. Może to się wydawać trochę dziwne, bo cytryny są kwaśne, ale w ciele człowieka, kwas cytrynowy nie zakwasza organizmu. Sok zawarty w cytrynach jest zasadotwórczy i odkwasza organizm.Już sam zapach cytryny, poprawia samopoczucie, odstresowuje i dodaje energii. Sok z cytryny usuwa toksyny z organizmu

w mojej kuchni
Nalewka aroniowa 106

piękny kolor. Nalewka aroniowa 1,2 kg aroni przemrożonej 25 dag liści z wiśni ale takich dojrzałych 3 l wody 1 l spirytusu 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego W garnku ułożyć na spód liście a na nie aronię. Zalać wodą i gotować 20 minut. Odczedzić, dodać cukier i kwasek, dokładnie wymieszać. Wystudzić i dodać spirytus. Rozlać do butelek

Pieguskowa Kuchnia
Placek z brzoskwiniami i kruszonką 132

twarogu 3 jajka 150 g cukru otarta skórka z cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Zmielony twaróg utrzeć z jajkami,cukrem,cukrem wanilinowym,mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy o średnicy 35 cm.Na ciasto wyłożyć masę twarogową,na wierzchu ułożyć połówki odsączonych brzoskwiń,wypukłą stroną do góry.Całe ciasto pokryć kruszonką i wstawić

Anielskie wypieki
Puszyste ciasto marchewkowe 157

cynamonu 4 jajka 240 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 260 gr mąki pszennej Masa z serka kremowego: 150 serka kremowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku cytrynowego plus otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowo forma do pieczenia (okrągła, moja miała 25 centymetrów w średnicy), margaryna i bułka trata do formy. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek

mecooks
oszukane mielone /gołąbki 150

szynki /łopatki  1 cebulka  1 nieduża kapusta pekińska  1 ugotowany woreczek ryżu  przyprawy  do smaku: sól,  pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso mielone łączymy dokładnie w misce Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę  Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy  Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa Całość

Gotowanie z pasją
Placuszki z cukinii i piersi kurczaka 199

jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi kurczaka, która dodaje niesamowitego smaku! Składniki: 1 mała cukinia 1 jajo 100g piersi kurczaka 3 łyżki maki pszennej pełnoziarnistej przyprawy: pieprz cytrynowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszony koperek olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dokładnie odsączamy. Następnie dodajemy jajo, mąkę, pierś kurczaka

Truskawkowa Fiesta
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 149

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje Waszym gościom.    Przygotowanie : 30 min. Chłodzenie : 2 godz. Pieczenie: 20 min. Składniki dla 6 osób : Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Batony owocowe – Vitanella (Biedronka) 164

malin / orzechów Firma: Vitanella Skład: z dodatkiem jabłek i malin – owoce 94% ( daktyle 89%, suszone jabłka 4%, suszone maliny w proszku 1,3%), olej słonecznikowy, woda, skoncentrowany sok cytrynowy, aromaty naturalne. z orzechami – daktyle 87%, orzechy laskowe 5%, orzeszki ziemne 4%, olej słonecznikowy, woda. Masa netto: 40g (2x20g) Wartości odżywcze: z dodatkiem jabłek i malin - 20g (1 szt)/65 kcal

Candy Pandas
Lody waniliowe z solonym karmelem 172

maszynki Domowe lody borówkowe Domowe lody bazyliowe Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Domowe lody ananasowe bez jajek Domowe lody ananasowe Domowe lody bazyliowe bez jajek Sorbet truskawkowo-cytrynowy Sorbet truskawkowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe

Kulinarne przygody Gatity