cytryna - 13435 przepisów (strona:512/896)

Tradycyjna babka z lukrem 141

minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką

Różne smaki w kuchni
Marchewkowe romby bez cukru 136

Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek 75 g masła 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany cukier wanilinowy szczypta soli 6 łyżek soku cytrynowego 130 g mielonych migdałów 120 g zmielonych orzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju

Różne smaki w kuchni
Wiosenne ciasto - leśny mech 186

pestki wanilii.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia.  Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę.  Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić.  Wstawić

Kulinarne Inspiracje
szybkie ,maślane ,wilgotne i słodkie ciasto 151

łyżek mleka w temp. pokojowej szczypta soli 130 gr.masła 130 gr.cukru pudru 150 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia beza 4 białka 2 łyżeczki soku cytrynowego 150 gr. cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechy do posypania Wykonanie Na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać masło z solą .Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym

w mojej kuchni
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 200

mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut

Walijskie Pichcenie
Jajka z galaretek 193

zachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 118

rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli.  Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu do dekoracji) wciskamy w niego plastry truskawek (2 -3 duże sztuki), wyrównujemy i przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu

Quinoa Raz!
ciasto kokosowe w kształcie królika 205

kopiata łyżka mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody na przełożenie: 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady)  galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5  łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa   Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lemon curd - muślinowy krem cytrynowy 192

Lemon curd czyli lekki, maślany i aksamitny krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do różnych wypieków i deserów. Lubię smarować nim świeżą chałkę czy bułeczki, można przełożyć nim też kruche ciasteczka. Jest słodki i jednocześnie kwaśny. Jest przepyszny i uzależniający. Dobrze mieć lemon curd go w słoiczku, w lodówce, i móc sięgnąć po niego w każdej chwili. Ale nie warto robić

Smaczna Pyza
PODCZOS - MLODA KAPUSTA DO OBIADU 111

cebule 1 pomidor 2 marchewki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka kminku całego 50g stopionej słoniny 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kapustę obieramy ze zwiędłych i nadgryzionych liści, główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, szatkujemy- przelewamy wrzątkiem i odciskamy. Krok 2. Marchew obieramy, płuczemy - kroimy

Moja Książka Kucharska
SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM 88

Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne. Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy

Moja Książka Kucharska
deser galaretkowy z wiśniami z butelki... 128

Składniki: wiśnie mrożone 300 gram, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 180 ml, biszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Elf 162

łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje   Dodatkowo: 2 czerwone galaretki   Wykonanie:   Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy

Smak mojej kuchni
Ciasto z sercem 166

każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu

Smak mojej kuchni
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 153

intensywny, jeśli chodzi o uczelnię, a poza tym musiałam zostawić komputer do naprawy... dlatego nie było wpisów na blogu. Nadrabiam więc dzisiaj i przedstawiam zaległe babeczki, Ucierane, o lekko cytrynowym posmaku, z migdałami, rodzynkami i ziarnem kakaowca, czyli stuprocentową czekoladą :) Dodatkowo polane są gęstą, kakaową polewą i posypane tymi samymi dobrociami, które można znaleźć w środku. Miłej soboty! Składniki Babeczki

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania