nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki serka
Kulinarne przygody Gatitybudyń czekoladowy (sam proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady
Ugotowaćwlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała
Gotowanie i blogowaniedżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA! Składniki: 950g wiśni 950g agrestu 0,95 kg cukru 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy Sposób przygotowania: Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu z cukrem przez około 40 minut mieszając od czasu
Pyry na Gazpiankową masę: 500 g serków śmietankowych Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu
Kuchnia u Krysiszklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli
Ciastka - domowe słodkościbrzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir z papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące
w mojej kuchniorzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone kwiaty cukinii z delikatnym nadzieniem z kremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku. Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem
królestwo garówlodach ze smażonych śliwek , które tak bardzo Wam smakowały, postanowiłam przygotować lody o bardzo odświeżającym smaku. I Tak dzisiaj zapraszam Was na domowe lody o smaku ananasowo- cytrynowym, z jeżynami i borówkami! Sprawdźcie krótką listę składników i przygotujcie pyszne lody domowe ;-))) SKŁADNIKI: - 2 bardzo dojrzałe banany (skórka jest cała brązowa) - 1 średni ananas świeży i dojrzały
SMYKWKUCHNIbloga Julianny Obiad gotowy - polecam jest na nim całe mnóstwo niezawodnych przepisów! Zmieniłam jedynie drobne składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto
sierotka maRysia w kuchninadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią. Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie! Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeśćzapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami, które ciężko będzie nabyć. Co prawa osobiście lubię
Di gotujeRozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka ubiłam z cukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki
Kuchnia u Krysiszybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE... Jest
Kuchnia u KrysiProdukcja żony:) SKŁADNIKI -4 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy pomarańczowe, -5 galaretek pomarańczowych, -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.