cytryna - 13435 przepisów (strona:519/896)

Świąteczne galaretki 109

dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc żelatyny) Wersja 2: 300 ml tłoczonego soku z jabłek 3 łyżeczki żelatyny 3-4 goździki 1/3 łyżeczki cynamonu cukier lub sok z cytryny do smaku Sos: 150 ml mleka 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Galaretki: Sok zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego

Malinowo w kuchni
Pierniczki glazurowane na święta 166

zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku

kgwjanczewo
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 114

wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
Ciasto Jamajka 613

jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny

Monia miesza i gotuje
ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE 114

bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku ro ztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód

Z Majeczką w kuchni
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 184

piernika  na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIK BERNARDYŃSKI 206

jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.śmietany 1 łyżeczka sody 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka smażonej ,drobno pokrojonej skórki pomarańczowej po 1 łyżeczce startej , świeżej skórki pomarańczowej i cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu i mielonych goździków 1 łyżka masła *********************************************  Do rondla wkładamy miód i cukier , stopić na małym ogniu , stopniowo wsypywać 2 szkl.przesianej mąki , cały czas mieszając , aż utworzy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 217

ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz

Eat me! Fit me!
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 451

grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek

Kulinarne Inspiracje
Czosnkowa sałatka jarzynowa 205

skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroi ć w kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki i wy ciąć , a nast ę pnie pokroić w kostkę. Można skropić lekko cytryną, aby nie ciemniało .   Przygotować w oddzielnym naczyniu sos. Połączyć jogurt z sosem czosnkowym FOLWARK oraz doprawić solą i pieprzem. D o dużej miski wsypać odcedzony groszek

Grunt to przepis!
Staropolska ściągawka wigilijna 167

oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 179

cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonu* 2 żółtka jajek klasy M szczypta soli (u mnie Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu o’Sole ) opcjonalnie – 1/2 cytryny + cukier puder do przygotowania lukru *jeśli lubicie mocno wyczuwalny smak cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli

Słodkie okruszki
Serowo-makowa tarta 192

mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową

Swojskie jedzonko
Grzane wino 184

goździki (dzięki temu nie będą pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol

Poezja smaku
Choinki z piernika 166

łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania