więc martwić o to, że za późno złożyliście zamówienie :) Jakie produkty znalazłam w swoim boxie? makaron penne ryżowy Alb Gold, chleb lniany suszony z buraczkami Bredis ciastka ze skórką cytrynową Lemon Zest Cookies, baton z pełnego ziarna owsa Doves Farm, baton bananowy Nakd, baton owocowo-miętowo-orzechowy Good Full Stop oraz Gryczanki bio o smaku owoców leśnych Moja opinia: Gluten
Poranek na słodkomleka a ze śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku cytrynowego i odsączanie z serwatki. W tym czasie ser szybko dojrzewa. Gotowy mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda
Poranek na słodkołyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Por pokroić w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju
Bulliożółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami: 1 kg winnych jabłek 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Warstwa serowa: 1 kg półtłustego twarogu ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe
Wanilia i Kardamonumieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko
Proste Potrawyszklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka -4 żółtka -1 opakowanie budyniu śmietankowego (65 g.) -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej -5 kropli aromatu cytrynowego Wierzch: -5 białek -1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Masa wyjdzie dość rzadka. Wlać ją na wyłożone na blaszce petit beurre
Magia jedzenia.bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące
Ostra na Słodkodynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody
Wielopokoleniowołyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 4 łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker
Wanilia i Kardamonziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka
W kuchni u Monikiobrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę
Kolorowa kuchnia ElkiCukinia żółta – 1 sztuka Kasza gryczana – 1 szklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory – 6 sztuk Tahini z siemienia lnianego (przepis tutaj ) – 3-4 łyżki Werbena cytrynowa – kilka listków Marchew – 1 sztuka Orzechy ziemne – ½ szklanki Świeży rozmaryn - 1 gałązka Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy
Kuchnia Bon Appetittrzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy
Pora na poratrzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może nie wyjść, bardzo łatwo ją przypalić. To tyle. Czego potrzebujemy ? 2 szklanki cukru 1/4 szklanki soku z cytryny (samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy
Pora na pora