cytryna - 13435 przepisów (strona:531/896)

Dżem z cukini 146

jest pyszny. Zajadałam go już na ciepło. Jest rewelacyjny do naleśników. Polecam, bo warto spróbować. Składniki: 2,5 kg cukini (obranej i bez pestek) 1/2 kg cukru 2 galaretki cytrynowe skórka i sok z 1 cytryny Cukinię pokroić na małe kawałki, wsypać do garnka i podlać 1/2 szklanki wody. Gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia jest już

kuchnia doski
Tian prowansalski. 165

naczyniu na warstwie cebuli. Zrobić to dosyć ciasno i w miarę pionowo. W okrągłym naczyniu w okręgi lub spirale,  w prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw

zadanie-gotowanie
Malinowa tarta 147

pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje

mojewypiekiinietylko
Vege muffinki z cukinii 109

zależności od wielkości Waszych foremek. Składniki suche: - 1 szklanka wiórków kokosowych - 5 łyżek brązowego cukru - 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Składniki mokre: - 1 kopiata szklanka startej cukinii - 1 puszka mleczka kokosowego, ok 250-300 ml - 1/4 szklanki oleju rzepakowego Dodatkowo: - bakalie do ozdobienia wierzchu muffinek, w moim przypadku

Apetyczna babeczka
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 143

sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem

zadanie-gotowanie
Dżem śliwkowy z wanilią. 115

łyżki soku z cytryny laska wanilii żelatyna (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki.  Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, ziarna z laski wanilii, sok cytrynowy i gotować przez godzinę, pilnując aby się nie przypalił. Czynność powtarzać przez kolejne 2 dni do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję dżemu. Te etapy można pominąć dodając żelatynę.  Gotowy dżem

zadanie-gotowanie
Fasolka szparagowa pasteryzowana 128

zmian. Możemy ją ponownie obgotować i podać tak jak lubimy najbardziej.  Składniki: 1 kg świeżej fasolki szparagowej Zalewa: 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie po czym odcedzamy i układamy pionowo w wysokich słoiczkach. Jeśli fasolka jest

Kuchnia w czekoladzie
Minitorcik malinowy 198

wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami

Czary - gary w kuchni
Ciasto ze śliwkami 134

cieście...smaczne ciacho..lekko kwaskowate za sprawą śliwek..w sumie można dać też inne owoce. śliwki  20 dkg cukru 4  jaja  1 niepełna  szkl.oleju cukier cytrynowy 2 łyżki jogurtu greckiego 25 dkg mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.Śliwki przeciąć na połowę, usunąć pestki. Jajka i cukier utrzeć,stopniowo

Moje domowe kucharzenie
Pieczona Dorada w cytrynie 116

przepisu wrócę na pewno. Przepis  jest  bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa i smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką

Viola cooks with passion
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 171

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny

Pora na pora
Malinowa Pavlova w wersji mini 183

papierze i czekają na swoją kolej. Białka ubijam robotem i kiedy już powstaje na białej pianie wyraźny ślad, zaczynam po łyżce dodawać cukier. Stale ubijam. Na koniec sok cytrynowy i już pora delikatnie wmieszać mąkę. Na blaszce układam papier do pieczenia, rysuję okręgi, użyłam szklanki do zimnych napojów, są to koła o średnicy około 12 centymetrów. Wychodzi wówczas 6 sztuk

I tu będę miała takie te
Domowe pierniczki jak alpejskie 153

pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki z kakao

mojewypiekiinietylko
Lemoniada cytrynowo – miętowa 143

Gaszący pragnienie i orzeźwiający napój cytrynowy z dodatkiem świeżej mięty. Podany z kostkami lodu przynosi ochłodzenie, czyli idealnie sprawdza się w upalne dni. 2,5 litra wody 2 cm korzenia imbiru 2 garście świeżej mięty 1 cytryna kostki lodu Wodę wlać do garnka i dodać pokrojony w paseczki świeży imbir. Gotować przez 10 min od momentu zawrzenia wody. Zdjąć

https:KKuchniaMniam
Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem 190

żółta papryka łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej czerwonej bazylii 0/5 łyżeczki pikantnej suszonej papryki spora szczypta soli i pieprzu dodatkowo: kulka mozzarelli kilka plastrów wędzonego sera owczego świeża bazylia cytrynowa i oregano Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotkę i paprykę drobno

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania