cytryna - 13435 przepisów (strona:538/896)

Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 201

nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie zneutralizuje aromat kokosa. Wymieszaj. Smacznego

greenscarf
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 174

kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą

WojnaNaSmaki.pl
Biszkopt z musem truskawkowym 466

łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka

Mała Cukierenka
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 254

musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną wlałam

Blondynka Gotuje
SYROP Z CZARNEGO BZU - ZDROWIE ZAMKNIĘTE W SŁOICZKU 311

spiżarce zapas syropu na zimę ,ze względu na ich lecznicze właściwości.Polecam ogromnie ten przepis.Każdy powinien go mieć! 50 kwiatów bzu czarnego 2 kg.cukru 2 litry wody 100g.kwasku cytrynowego ************************************* Wodę zagotować z cukrem, dodać kwasek, ostudzić. Ciepłym płynem zalać kwiatki w 5 litrowym słoju. Zostawić 24 godziny, przefiltrować, zagotować, rozlać do słoiczków

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 170

połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody

Karo in the Kitchen
Filet ziołowo-cytrynowy 168

kurczaka 1 mały jogurt naturalny sok z 1/2 cytryny świeże zioła, u mnie tymianek, pietruszka i szczypiorek sól, pieprz   Sposób przygotowania Jogurt … Czytaj dalej Filet ziołowo-cytrynowy

czarrna od kuchni
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 143

waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem

Mieszam w Garnku
Przekładaniec z galaretką 141

temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie należy je wymieszać, co by się totalnie rozpuściły. Jeśli chcecie, żeby galaretka szybciej się "ścięła" rozpuśćcie ją w metalowym garnuszku

Kuchnia smaków
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 161

szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu. KULKI. Do blendera wkładamy wszystkie składniki oprócz

Apetyt na Zielone
Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem 184

posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania    Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i c hwilkę poddusić, aż stanie się miękki. Dodać kawałki łososia i wymieszać. W międzyczasie białka

Di gotuje
babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą... 193

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości

W Mojej Kuchni Lubię
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 156

łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych

Chop w kuchni
Sałatka tabbouleh. 225

palestyńską, gruboziarnistą odmianę. Wy możecie sięgnąć po bulgur i będziecie wtedy bliżsi naszego hasła tygodnia - kasze! Tabbouleh jest daniem lekkim, prostym i doskonałym na upalne letnie dni. Jego lekka, cytrynowa kwaśność świetnie orzeźwia. W prostych daniach bardzo liczy się świeżość i jakość składników. Szczególnie zielona pietruszka, która jest chyba najważniejszym elementem tabbouleh, musi być najlepszego rodzaju. Oliwa - również. Pomidory

zadanie-gotowanie
Pomysł na szybki obiad 504

ochota na pożywny, ale lekki posiłek Składniki na makaron: 2 szklanki ulubionego makaronu 3 ząbki czosnku pół pęczka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy pół pomidora ( opcjonalnie ) pieprz cytrynowy Przygotowanie makaronu: Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Na oliwie szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora pokrojonego w kostkę ( jeśli dodajemy ), całość podsmażamy chwilę, dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy i przesmażamy

NiePieprz.pl