cytryna - 13435 przepisów (strona:538/896)

Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 146

truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu:   krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z truskawkami 104

pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko

Świat Ciasta
Ryba na 2 sposoby 195

chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych. :) Ryba w sosie maślano-cytrynowym: 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie) ok. łyżka masła 3 plasterki cytryny lub limonki przyprawa do ryb pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku folia aluminiowa

Cooking Monster
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 151

przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach

Kuchnia po mojemu
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 117

masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy

MyCookBook.pl
Konfitura truskawkowa 164

soku z cytryny, który zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem. Pektyny występują w ściankach komórkowych roślin. Owoce cytrusowe najwięcej pektyn zawierają w skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować

Smakowity Blog Kulinarny
Bananowy sernik z bezą 174

tłustego lub półtłustego; zmielonego przynajmniej dwukrotnie, może być z wiaderka) 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 3 duże banany (dojrzałe) Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli   Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą

Di gotuje
Najprostszy wegański placek z owocami 147

jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt

Roślinna - blog wegański
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 195

nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie zneutralizuje aromat kokosa. Wymieszaj. Smacznego

greenscarf
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 170

kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą

WojnaNaSmaki.pl
Biszkopt z musem truskawkowym 458

łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka

Mała Cukierenka
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 249

musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną wlałam

Blondynka Gotuje
SYROP Z CZARNEGO BZU - ZDROWIE ZAMKNIĘTE W SŁOICZKU 306

spiżarce zapas syropu na zimę ,ze względu na ich lecznicze właściwości.Polecam ogromnie ten przepis.Każdy powinien go mieć! 50 kwiatów bzu czarnego 2 kg.cukru 2 litry wody 100g.kwasku cytrynowego ************************************* Wodę zagotować z cukrem, dodać kwasek, ostudzić. Ciepłym płynem zalać kwiatki w 5 litrowym słoju. Zostawić 24 godziny, przefiltrować, zagotować, rozlać do słoiczków

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 163

połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody

Karo in the Kitchen
Filet ziołowo-cytrynowy 158

kurczaka 1 mały jogurt naturalny sok z 1/2 cytryny świeże zioła, u mnie tymianek, pietruszka i szczypiorek sól, pieprz   Sposób przygotowania Jogurt … Czytaj dalej Filet ziołowo-cytrynowy

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania