Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo 150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą, wilgotną ściereczką, bo błyskawicznie
Cakes By Kejtjogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 ząbki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dać soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednia marchewka 1 mała cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki octu winnego z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Kapustę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, wlać do warzyw i całość dokładnie wymieszać
Ala piecze i gotujerady. Ja rozróżniam dwa rodzaje: ten, który samym zapachem sprawia, że robi mi się słabo i drugi, który dam radę przełknąć z miną tylko troszkę kwaśniejszą od cytryny. Choć mieszkam tu już całkiem długo, nie potrafię się do lukrecji przekonać. Od czasu do czasu robię próby (smak ponoć zmienia się co siedem lat), ale póki co - bezowocne. To znaczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku
Domowe Tortynadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową z wiśniami. Zapraszam! Składniki: (na formę ok 23-25 cm) Spód: 2 szkl migdałów/orzechów itp.* 1/2 szkl daktyli 1 łyżka płynnego
Kto ugości moich gości?krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 1 szczypta soli 120g masła 2 żółtka Krem: 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce
Di gotujesię kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić. Przełożenie
talerz przyjemnościbananowy jest bardzo smaczny i pożywny. Idealny na śniadanko lub podwieczorek. Składniki: 1 szklanka maślanki 1 banan (najlepszy jest dojrzały) 1 łyżeczka miodu kilka kropli soku z cytryny Wszystko razem zmiksować blenderem. Smacznego
talerz przyjemnościłyżki świeżego oregano) 4-6 ząbków czosnku 1-5 małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych) sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego) sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta *** pęczek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego, na to zygzaki z ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Wstawiamy
Walijskie Pichceniejogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto
Salonik smaków