się oprzeć. SKŁADNIKI Na 6 babeczek: 6 biszkoptów, 150 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. 2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. 3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk
słodki bratekdzikości.Pełna fantazji i zmysłowości. 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek kiełki ulubione 1 zielona papryczka chilii suszone liście kolendry 1 łyżeczka kozieradki i kuminu sól himalajska pieprz chiński cytrynowy 0.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka startego imbiru **************************************** Bulion zagotować, dodać kukurydzę , zagotować.Rzodkiewki zetrzeć na tarce.Zupę Przyprawić posiekaną drobno bez pestek papryczkę chilli ( może być mniej), kolendrą , solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioliwy z oliwek * podwójna pierś z kurczaka * plaster wędzonego boczku * pół cukinii * garść świeżego szpinaku * 4-6 zielonych szparagów * ulubione przyprawy : oregano, sól ziołowa lub czosnkowa, pieprz cytrynowy Przygotowanie : Ryż uparować na sypko z dodatkiem soli. Rozgrzać oliwę, pokroić boczek i wysmażyć. Kurczaka pokroić w paseczki, dodać do boczku. Usmażyć razem z przyprawami. Dodać cukinię pokrojoną w pół
Magiczne Życie MartyMasa I: wymieszać kwaśna gęstą śmietanę z masłem z orzeszków ziemnych. masa II: jabłka i umyty obrany seler pokroić w drobną kosteczkę a następnie od razu wymieszać z sokiem cytrynowym by jabłka nie ściemniały. Wmieszać również posiekany szczypiorek, tymianek oraz pieprz i sól do smaku Ułożyć w jednej linii 4 kwadratowe kromki obok siebie na dużym arkuszu folii aluminiowej
Sztuka gotowania w/g Samirypokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki śmietany 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej i cytrynowej Ser ugnieść widelcem dodać pozostałe składniki i wymieszać Beza 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, stale
O kuchni z uczuciemmnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy
Wanilia i Kardamonszkl cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe
Grunt to przepis!śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie
Cakes By Kejtdzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna 50 g (torebka) cukier puder do smaku Wykonanie: Galaretki
kgwjanczewoUwielbiam pomarańcze. Smak i ten kolor… Idealnie nadają się do sałatek, deser i ciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe ciasto
Słodkie okruszkiprawie w jednej chwili mieć świeże ciasto dla niespodziewanego gościa. A że dostałam kiedyś kilka opakowań ciast w proszku firmy Gellwe postanowiłam wypróbować jedną z nich. Padło na babkę cytrynową. Z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić, bo była bardzo smaczna :) Do proszku mącznego jaki był w opakowaniu dodałam jedynie mleko, jajka i masło oraz rodzynki
Proste Potrawyzupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka ananasa w kawałkach (200 g) zielona fasolka szparagowa pojedynczy filet z piersi kurczaka kilka świeżych pomidorków cherry wywar warzywny lub bulion drobiowy (opcjonalnie) łyżeczka cukru
Karczma Honoriettysera z wiaderka, 30 dag twarogu, 200 g margaryny, 1,5 szkl. cukru, 10 żółtek, 5 białek, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru
słodki bratekspodziewałam się, że wyjdzie omlet, ale wyszło jak wyszło. Bardzo smaczna i sycąca jajecznica z pomidorem i pieczarkami. Składniki: 2 jajka 1 pomidor 2 pieczarki przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, suszony koperek, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię
Truskawkowa Fiestajasny: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 0,5 l ś mietanki UHT 35% Mlekoma 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody 400 g galaretki w cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić
Ala piecze i gotuje