cytryna - 13435 przepisów (strona:549/896)

ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY 146

Przy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą.   Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy

Z Majeczką w kuchni
Mazurek Wielkanocny - kurczak 138

zimnego masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru pudu 1 surowe żółtko Dodatkowo:  galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru kuleczki czekoladowe i truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki

Różowa kuchnia
Szampan z soku brzozy 218

piórko gęsie, ściągnąć płynący sok do butelek. Sok ten nazywa się oskoła. Otwór zabić kołeczkiem a rankę zalepić woskiem. Wlać sok do naczynia, dodać cukier, kwasek winny, przecedzony sok cytrynowy i karmel zrobiony z 5 kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić

AZgotuj!
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 173

masę wylać na pierwszy, wystudzony placek, przykryć kolejnym i lekko docisnąć. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Owoce dusić na małym ogniu przez

Domowa cukiernia Ewy
Biała babka na białkach 118

proszku do pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając

Mango Papaja
Neleśniki z serem (placki z budyniem) 141

200g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia )  1 żółtko (opcjonalnie) 1,5-2 łyżki cukru (do smaku) 1 łyżeczka cukru waniliowego   1-2 łyżki śmietany kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo: 1-2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek

Di gotuje
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 126

Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny

Poezja smaku
Sałatka z bobu i kaparów 121

przelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. Wymieszałem z bobem i kaparami. Podałem na liściach zielonej sałaty

R'n'G Kitchen
Żółte curry 141

cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy do smażenia pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku Przygotowanie:  Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy

Bon appetit mon amie
Sałatka z sosem Maille 156

solą i pieprzem oraz dodajemy sos vinegrette. Ja użyłam sosu Maille o smaku marakui i mandarynki, ale jeśli takiego nie macie można zrobić sos np. z oliwy i soku cytrynowego lub polać octem balsamicznym. Sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi

Bon appetit mon amie
Pianka z malinami - deser idealny 121

deser, ale z pewnością będę go często powtarzała. LEKKA PIANKA z MALINAMI Składniki: (na 4 porcje)  400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 serki homogenizowane (400g) 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru pudru kilka malin lub innych małych owoców Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy i dokładnie studzimy. Mleko  miksujemy mikserem aż podwoi swoja objętość (powinno się dobrze spienić) Do spienionego mleka

Bon appetit mon amie
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 178

którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa  fioletowa: 330 ml śmietany 30% 1 galaretka jagodowa 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Pianka deserowa z gruszką 117

różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu.  LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania

Bon appetit mon amie
Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 849

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał

Bon appetit mon amie
Kilka pysznych marynat do mięs 145

Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania