jabłkowego 1 roztarty ząbek czosnku 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie Połączyłem przygotowane składniki przyprawy. Zrobiłem sos : wymieszałem ¾ szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodałem półtora łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natarłem kurczaka, przełożyłem go do miski. Polałem maślanką, włożyłem do lodówki na około 1 godzinę. Co jakiś czas
R'n'G KitchenSezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM . Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki
Mała CukierenkaPozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić
Cakes By KejtLubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy
Salonik smakówrukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny Umytą sałatę i rukolę porwać na kawałki. Owoce i ser pokroić w plastry. Składniki sosu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Całość połączyć, posypać płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaproporcje, które możecie zmieniać wedle uznania. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową 15 ml rumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać
Passions hobbies lifeszklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę
zdrowa vege kuchniaczęści i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi
Powiedz dietom niecukru trzcinowego brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie
Wanilia i KardamonZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek
Swojskie jedzonkoTORT DLA WIELBICIELI KOKOSU,NAWET BISZKOP T JEST Z WIÓRKAMI PIERWSZY RAZ TAKI ROBIŁAM I WYSZEDŁ NAPRAWDĘ PYSZNY ,TORT JEST LECIUTKI JAK CHMURKA-A DZIĘKI CYTRYNOWEJ NUCIE NIE JEST MDŁY-PYCHOTKA SKŁADNIKI: Składniki na biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka
Swojskie jedzonkoPOSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) ROZWIJAMY NASZĄ ROLADĘ I SMARUJEMY DŻEMEM ,NA TO BITA
Swojskie jedzonkowiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Podsmażyć na nim przez 10 minut pokrojoną pietruszkę. Następnie dodać gruszkę. Dusić jeszcze 5 minut. Zalać całość bulionem i gotować
bastalenadzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3/4 szklanki borówek - 2-3 gruszki - 150 g cukru brązowego W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Do rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła
SMYKWKUCHNIłyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek
Tradycyjna kuchnia Kasi