cytryna - 13435 przepisów (strona:559/896)

Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 185

nasiona kolendry i selera), oraz Lemon, gigner&mauka honey (korzeń imbiru, lukrecji, kwiat dzikiego bzu, nasiona fenkuła, liść werbeny cytrynowej, korzeń kurkumy, aromat olejku cytrynowego, liść mirtu cytrynowego, cytryna, aromat miodu manuka). Ostatnia herbata to Marzenie od Q Box for tea lovers to mało świąteczna herbata, ale za to niezwykle intrygująca (skład: chipsy kokosowe, bananowe, kawałki mango, ananasów

Fill The Bowl
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 120

pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: BISZKOPTY: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypywać stopniowo cukier i miksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać po żółtku stale miksując. Do masy przesiać

Cakes By Kejt
Tort ŁOŚ (bezglutenowy z masą czekoladową) 167

Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym 1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru Do nasączenia: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, można dodać 2-3 łyżki likieru pomarańczowego triple sec Przygotowanie: Biszkopty: Blaszka o wym: 24x24 cm: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik pod pierzynką 147

najlepsze są twarde i lekko kwaśne ) - masło 1 duża łyżka - cynamon 2 małe łyżeczki - cukier lub miód w zależności od upodobań 2 duże łyżki opcjonalnie sok z pół cytryny ale to zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki

Wypieki Rene
Laski Świętego Mikołaja. 110

cały grudzień, więc przepis jak najbardziej na czasie! Zapraszam!    Składniki; 25 dag mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 15 dag masła 1 jajko Dodatkowo; barwnik spożywczy czerwony i zielony ( ja użyłam w proszku) Z podanych składników należy wyrobić ciasto. Które dzielimy na 4 równe części. Dwie zostawiamy białe

Radość kipiąca uśmiechem.
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA 111

przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki:   skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny  Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Kasza jaglana z cieciorką, migdałami oraz granatem 114

Skworcu 1 łyżka oliwy łyżeczka cynamonu szczypta curry kilka migdałów ziarna granatu listki melisy lub mięty Do dressingu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka tahini-opcjonalnie sok z polowy cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy lub daktylowego sól do smaku Do szklanej miseczki wsyp cieciorkę, dodaj oliwę, syrop, cynamon, curry i wymieszaj. Przełóż na patelnie i podduś około 4 minut. Przełóż

Z Kuchni Do Kuchni
Pstrąg z koperkiem. 126

myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Do środka ryb wkładamy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju. Po usmażeniu podajemy z cytryną.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Piernikowy murzynek z gruszkami 203

kremu masy kajmakowej z puszki (około 1/2 puszki) Składniki na krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej) 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem

Trzeci talerz
Przyprawa do piernika 90

mielenie.  Nie będziecie żałować.       Składniki (na około 100 g): duży kawałek korzenia imbiru (około 50g) skórka otarta z 4 mandarynek skórka otarta z trzech dużych cytryn 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g) 1 cała gałka muszkatołowa 10 strączków zielonego kardamonu 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka całych goździków 1 cała gwiazda anyżu

Sto kolorów kuchni
Wątróbka z sosem wiśniowym 214

łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny

Proste Potrawy
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 195

propolisie i pyłku kwiatowym - konkretne informacje o właściwościach i stosowaniu, a ponadto jak wykonać naturalny antybiotyk stworzony z miodu z propolisem, z kurkumą i imbirem, czy syrop z czosnku, cytryny i miodu. Sposoby jak możemy wykorzystać imbir, olejek z oregano czy cynamon. Jak przygotować antyseptyczny płyn do płukania gardła z nagietkiem i propolisem czy szałwiowo-propolisowe ukojenie dla chorego gardła

Plate of Joy
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 106

soli szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Prosta sałata z winegretem: 150 gram mixu sałat winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka soku z cytryny Kaczka i sos Piersi kaczki doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, dokładnie ją nacieramy i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie skórę kaczki nacinamy w paski i smażymy

Mango Papaja
Tort piesek 175

mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek, a do reszty dodać nutellę i kakao. Zmiksować. Ponadto: 1 słoiczek dżemu malinowego słodka herbata z cytryną do nasączania biszkoptów FORMOWANIE I PRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie

Kto ugości moich gości?
Odchudzający koktajl z awokado 177

bardzo.  Polecam Wam koktajl, który pomoż  e w walce ze zbędnymi kilogramami  SKŁADNIKI 200 ml ma ś lanki  1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otrębów owsianych PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i obieramy połówkę owocu ze sk órki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem i od razu wypijamy

Moje Kuchenne Rewelacje