cytryna - 13435 przepisów (strona:563/896)

Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 165

krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 1 szczypta soli 120g masła 2 żółtka Krem:   350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej     Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce

Di gotuje
Ciasto Brazylianka 1738

się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową:    1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku  10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić.  Przełożenie

talerz przyjemności
Koktajl bananowy 161

bananowy jest bardzo smaczny i pożywny. Idealny na śniadanko lub podwieczorek.  Składniki: 1 szklanka maślanki 1 banan (najlepszy jest dojrzały) 1 łyżeczka miodu  kilka kropli soku z cytryny Wszystko razem zmiksować blenderem. Smacznego

talerz przyjemności
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 121

łyżki świeżego oregano) 4-6 ząbków czosnku  1-5  małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych) sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego) sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta *** pęczek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik japoński - sufletowy, lekki 259

wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem

Sztuka gotowania w/g Samiry
PUSZYSTA, MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 189

oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto  na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego, na to zygzaki z ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 134

jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
przyprawione talarki ziemniaczane:testowanie Airfryer hd9240/30 329

jogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 165

gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 262

szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa  Ciasto

Salonik smaków
Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera 168

lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta. W miedzy czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę (1-2 cm), aby nie ściemniała polej sokiem z cytryny. A teraz zabierz się za masę. Aby zrobić masę zagotuj połowę mleka, pozostałe mleko wymieszaj z mąką z tapioki, dodaj do gotującego się mleka, po czym dodaj cukry i kaszę

greenscarf
Szarlotka – czyli żubrówka z sokiem jabłkowym 149

niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam! Składniki: Żubrówka – 50 ml Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml) Lód Plasterek cytryny do dekoracji i smaku Wykonanie: Niezwykle proste. Wszystko mieszamy w szklance i gotowe. Przepis na żubrówkę : ½ l wódki 40%, 2 trawki Turówki leśnej, szczypta cukru ( ¼ łyżeczki na 1 l ). Odstawiamy

Smaki Ewy
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 148

drób: cały kurczak lub nogi  500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka papryki słodkiej i ostrej pół łyżeczki majeranku kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego  łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać do soku. Kurczaka zamarynować w soku z przyprawami. Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy. Naczynie żaroodporne skropić oliwą

Tagebuch po polsku
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2386

mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu  pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami.  Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Dodajemy

Tagebuch po polsku
Ciasto zebra. 173

jajek  1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki +2 łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta np. cytrynowy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej

Tagebuch po polsku