białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaSłodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu. Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć
Walijskie PichcenieTażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu
Poezja smakuminut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach
Powiedz dietom nieocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego Domowy ocet aromatyzowany Składniki: biały ocet winny lub ocet jabłkowy dodatki według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż, pieprz, wanilię czyste, wyparzone słoiki z pokrywkami papier do pieczenia czysta gaza lub filtr do kawy ładne butelki na gotowy ocet
Chilli Czosnek i Oliwadużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych łusek) i tak samo łatwo ją oczyścić. Znakomicie nadaje się do pieczenia w całości nafaszerowana ziołami czy cytryną. W sprzedaży bywa dużo mniejsza od karpia, którego ze względu na wielkość praktycznie trzeba zawsze pokroićw dzwonka. SKŁADNIKI na 2 normalne porcje lub 4 mniejsze przekąski: 1 średnia dorada kilka łyżek
Sztuka gotowania w/g Samiryjabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne
Mama Gotujeszczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the Kitchenorzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem
maniapieczeniaspożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki BerenikiIskierka Dziadunia, płomienna dawka słodkiej energii, a to wszystko za sprawą miodu wielokwiatowego w połączeniu z magiczną kompozycją starannie dobranych przypraw: korzenia imbiru, lasek cynamonu, goździków i soku z cytryny. Doskonale smakuje, rozgrzewa i orzeźwia! Serwuj z listkami mięty! Na zdrowie, dzień dobry
Z Kuchni Do Kuchnidodać mąkę i oliwę (otrzymamy dość gęste ciasto). Maczać rybki w cieście i wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć rybki na rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną. Można podać z pieczywem lub z frytkami. Ja podałam z frytkami i solirodem. Jeżeli nie zjemy wszystkich ryb, można je włożyć w zalewę octową . zastawa
królestwo garówśrednicy. Obie są jednakowo zdrowe. Owoce żurawiny mają wiele witaminy C, A, B1, B2, B6, karotenoidów, antyoksydantów, pektyn, garbników, mikro i makroelementów a także kwasów organicznych: benzoesowego, cytrynowego, chinowego. Ten pierwszy jest naturalnym konserwantem który sprawia, że same owoce jak i przetwory zrobione z żurawiny nie pleśnieją i nie psują się. Żurawinę dzięki temu można w stanie surowym przechowywać
Karo in the Kitchensobie jest bardzo lekki, nie za słodki, z dodatkiem owoców. Mam nadzieję, że dziewczynki będą prze szczęśliwe. Składniki: biszkopt poncz: ostudzona szklanka słabej herbaty z dodatkiem cytryny, lekko osłodzonej krem: 600 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru 2 śmietanfixy pół puszki brzoskwiń pół łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wierzch: 400 ml śmietany 2 łyżki cukru 2 śmietanfixy
na moim stole...minut Składniki: 4 obrane i pokrojone banany 1 obrane i pokrojone jabłko 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru brzozowego Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatki: suszona śliwka i orzech brazylijski Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję, Przelać do pucharków, na górę ułożyć dodatki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna